Πολιτική|27.06.2024 13:55

Μαρινάκης: Στη ΝΔ ακούμε με σεβασμό τους δύο πρώην πρωθυπουργούς και προέδρους της παράταξης

Αλέξανδρος Διαμάντης

Να αμβλύνει τις εντυπώσεις τόσο από τη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, αλλά και από την επικειμένη εκδήλωση της Δευτέρας όπου θα παραστούν ο Αντώνης Σαμαράς και ο Κώστας Καραμανλής, επιχείρησε ο Παύλος Μαρινάκης κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

«Κι εγώ θα παραστώ, θεωρώ δεδομένο ότι έχει προσκληθεί ο πρωθυπουργός, νομίζω ότι έχει λάβει πρόσκληση. Είναι σημαντική εκδήλωση, θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε με σεβασμό δύο πρώην πρωθυπουργούς και προέδρους της παράταξης. Τα περί ‘απομόνωσηςτου πρωθυπουργού είναι ωραίες ιστορίες που κάποιοι δημιουργούν για να ζητήσουν δήθεν εσωκομματικά προβλήματα. Υπάρχουν πολλές απόψεις που συνθέτονται και συνιστούν μια δημιουργική άποψη», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τη χθεσινή συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα υπογράμμισε ότι «τέτοιες διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα σε τακτά διαστήματα είναι μια ιστορική κατάκτηση για τη ΝΔ. η εικόνα αυτή διαφοροποιεί τη ΝΔ από τα υπόλοιπα κόμματα». «Μέσα σε ένα διάστημα 3 εβδομάδων προσπαθήσαμε να αποκρυπτογραφήσουμε τα μηνύματα των πολιτών. Αυτό το διάστημα έγιναν αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και η συνεδρίαση που πήραν τον λόγο όσοι το ζήτησαν. Έγινε γόνιμος διάλογος, κάτι που δεν είναι αυτονόητο σε όλα τα κόμματα. Έχουν ξεχωριστή σημασία οι επισημάνεις, ειδικά επειδή προέρχονται από εκπροσώπους των πολιτών στο Κοινοβούλιο. Πρώτος ο πρωθυπουργός αποκρυπτογραφεί τα μηνύματα, τις εισηγήσεις και τις επισημάνσεις που στη συντριπτική τους πλειοψηφία έγιναν κάτω από ένα ενωτικό κλίμα», προσέθεσε.

Σχετικά με την κριτική που ακούστηκε για τους εξωκοινοβουλευτικούς Υπουργούς τόνισε ότι η επιλογή των μελών της κυβέρνησης είναι αρμοδιότητα του πρωθυπουργού και κριτήριό της αυτά που θεωρεί ως επιμέρους στοιχεία, η καταλληλότητα ενός προσώπου σε μια θέση που στο τέλος αξιολογείται.

«Η παράταξή μας έχει μια παράδοση να υπερισχύουν τα κοινοβουλευτικά στελέχη, όμως την ίδια αξία έχουν όλα τα μέλη της κυβέρνησης. Έχουν αποχωρήσει 15 εξωκοινοβουλευτικά στελέχη από το 2019 έως σήμερα. Δεν υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ κοινοβουλευτικών και εξωκοινοβουλευτικών υπουργών. Σημαντική είναι αυτή η συζήτηση, όμως η συντήρησή της δεν ωφελεί κανένα. Όσοι εξωκοινοβουλευτικοί πολιτεύτηκαν το 2023, τιμήθηκαν και εξελέγησαν. Αυτή η επιλογή του πρωθυπουργού επικροτείται από τους πολίτες. Ο ρόλος του βουλευτή είναι σπουδαίος, είναι αναγκαίο συστατικό της λειτουργίας της δημοκρατίας, οι βουλευτές δεν είναι εν αναμονή υπουργοί. Οι πολίτες επανεξέλεξαν την κυβέρνηση γιατί είδαν ότι γίνεται σοβαρή προσπάθεια, θα την αξιολογήσουν ξανά σε τρία χρόνια με βάση τα παραδοτέα. Σε αυτή τη διαδικασία ξεχωριστή σημασία έχει η Κ.Ο.», είπε.

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΠαύλος Μαρινάκηςειδήσεις τώραΝέα Δημοκρατία