Πολιτική|27.06.2024 15:13

Μητσοτάκης: Ελπίζω να ολοκληρωθεί η συμφωνία για φον ντερ Λάιεν, Κάλας και Κόστα

Newsroom

Ικανοποίηση για το ότι οι ελληνικές προτεραιότητες συμπεριλαμβάνονται στο κείμενο για την στρατηγική της Ε.Ε. για την επόμενη τετραετία, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την προσέλευσή του στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Όσον αφορά στις κορυφαίες ευρωθέσεις, είπε πως οι τρεις πολιτικές οικογένειες έχουν συμφωνήσει να προτείνουν την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Αντόνιο Κόστα για 2,5 χρόνια ως πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την Κάγια Κάλας για τη θέση του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής.

Ευελπιστώ, είπε ο πρωθυπουργός, ότι «οι επιλογές θα γίνουν αποδεκτές από Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για να ακολουθήσει η ψηφοφορία στο ευρωκοινοβούλιο. Είναι σημαντικό η διαδικασία να ολοκληρωθεί εντός Ιουλίου», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στη διαφωνία της Ιταλίας, δήλωσε: «Φυσικά αυτή δεν είναι μια διαδικασία που αποκλείει οποιονδήποτε, δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόθεση, είτε να προσβάλει κάποιον. Προσωπικά έχω πολύ μεγάλη εκτίμηση για την Τζόρτζια Μελόνι την πρωθυπουργό της Ιταλίας. Η Ιταλία είναι πολύ σημαντική χώρα για την ΕΕ».

Κυριάκος Μητσοτάκης