Πολιτική|28.06.2024 06:53

ΠΑΣΟΚ: Αντίστροφη μέτρηση για την Κεντρική Επιτροπή – Ακονίζουν «μαχαίρια» οι διεκδικητές της ηγεσίας

Αλέξανδρος Διαμάντης

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, όπου όλοι θα ανοίξουν τα χαρτιά τους. Νίκος Ανδρουλάκης, Χάρης Δούκας, Παύλος Γερουλάνος και ενδεχομένως ένα ακόμη πρόσωπο θα διεκδικήσουν την προεδρία του κόμματος, με τα φαβορί πάντως ήδη να κονταροχτυπιούνται.

Ο Δούκας έδωσε το στίγμα

Ο δήμαρχος Αθηναίων, χθες, έδωσε το στίγμα του και ουσιαστικά θέλησε να τονίσει ότι ο ίδιος δυνητικά μπορεί να γίνει πρωθυπουργός ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης όχι. «Επιθυμώ ένα «ισχυρό ΠΑΣΟΚ που θα ενώνει και θα νικάει», είπε χαρακτηριστικά, την στιγμή που ο Νίκος Ανδρουλάκης κατηγορείται ότι ήθελε ένα μικρό ΠΑΣΟΚ, «του χεριού» του. Ο ίδιος προσέθεσε, δε, ότι στόχος του είναι να γίνει «ξανά το ΠΑΣΟΚ η δημοκρατική παράταξη των μεγάλων αλλαγών και αξιών, που θα κυβερνήσει τη χώρα» και να είναι κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές.

Ενδιαφέρον, μάλιστα, παρουσιάζει η απάντησή του κ. Δούκα για τη σχέση του με τον Νίκο Ανδρουλάκη, κι αν τον πρόδωσε (μαζί με την Φώφη Γεννηματά ήταν εκείνος που τον ανέδειξε πολιτικά): «Με στήριξε ο Νίκος Ανδρουλάκης και νομίζω τον στήριξα κι εγώ. Η φιλία δεν είναι δουλεία ή ιδιοκτησία. Η φιλία προϋποθέτει ελευθερία. Έχω ηθική υποχρέωση να λέω και να κάνω αυτό που είναι καλό για τον χώρο και τη χώρα». Με άλλα λόγια, αναγνώρισε ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπήρξε ένα σημαντικό πρόσωπο, αλλά θεωρεί ότι έχει έρθει η δική του στιγμή.

Ανακοινώνει τον χρόνο των εκλογών ο Ανδρουλάκης στην ΚΕ του ΠΑΣΟΚ

Από τη Χαριλάου Τρικούπη, πλέον, εκπέμπεται το μήνυμα ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2024 και την ακριβή ημερομηνία θα την ανακοινώσει στην Κεντρική Επιτροπή ο Νίκος Ανδρουλάκης. «Το ΠΑΣΟΚ δεν θα μπει σε διαδικασία ρευστοποίησης, δεν είναι φτωχός συγγενής του πολιτικού συστήματος αλλά πρωταγωνιστεί. Εκεί που υπήρχε συζήτηση ότι θα γίνει ουρά του ΣΥΡΙΖΑ, έγινε πρωταγωνιστής και επέφερε καίρια πλήγματα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη», έλεγαν χαρακτηριστικά συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη.

Στο μεταξύ μεγάλη κουβέντα στο ΠΑΣΟΚ «σήκωσαν» οι τρεις απευθείας αναθέσεις του δήμου Αθηναίων προς μια πρώην βουλευτή του κόμματος και δύο ακόμα ανθρώπους που έχουν «επαφές» με την παράταξη. Η Κατερίνα Μπατζελή (που έχει εκφραστεί υπερ του Χ. Δούκα) ανακοίνωσε ότι δεν θα υπογράψει τη σύμβαση πριν ολοκληρωθούν οι εσωκομματικές διαδικασίες, θέλοντας έτσι να δείξει ότι «καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται». Αλλά οι σκιές σίγουρα έμειναν στο μυαλό ορισμένων…

ΠΑΣΟΚΧάρης ΔούκαςΝίκος Ανδρουλάκηςειδήσεις τώρα