Πολιτική|28.06.2024 19:01

Μητσοτάκης σε Βόρεια Μακεδονία: «Θα πρέπει όλοι να αντιλαμβάνονται τις συνέπειες των πράξεών τους»

Newsroom

Προειδοποίηση έστειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας ότι αν δεν συμμορφωθούν όσα με όσα προστάζει η Συμφωνία των Πρεσπών η χώρα τους θα χάσει την ευρωπαϊκή της προοπτική.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε τις αλλεπάλληλες προκλήσεις από τη νέα κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Ενημέρωσα, λοιπόν, τους συναδέλφους μου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο γι’ αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη και κατέστησα επίσης απολύτως σαφές ότι εάν τα Σκόπια επιμείνουν σε αυτή την γραμμή, θα καταστήσουν ουσιαστικά εξαιρετικά δύσκολη -αν όχι θα ακυρώσουν στην πράξη οποιαδήποτε διαδικασία άμεσης σύγκλισης με την ευρωπαϊκή οικογένεια. Οπότε νομίζω ότι θα πρέπει όλοι να αντιλαμβάνονται τις συνέπειες των πράξεών τους και να γνωρίζουν ότι η συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο περνά, προφανώς, μέσα από την πιστή τήρηση διεθνών συμφωνιών που έχουν υπογραφεί, εν προκειμένω, και από τα δύο μέρη» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Φρέντυ Μπελέρη θα πάει στο Στρασβούργο 

Ο Πρωθυπουργός έθεσε, επίσης, το ζήτημα του ευρωβουλευτή Φρέντυ Μπελέρη, τονίζοντας πως θεωρεί αυτονόητη την παρουσία του στο Στρασβούργο προκειμένου να αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του. «Θεωρώ αυτονόητο, αν θέλετε, ότι ο Φρέντυ Μπελέρης θα βρεθεί στο Στρασβούργο να αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του ως ευρωβουλευτής και προφανώς θα συμμετέχει και στην εξαιρετικά κρίσιμη ψηφοφορία για την επιλογή της επόμενης Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δεν θα πω κάτι παραπάνω, αλλά θεωρώ απολύτως λογικό και αυτονόητο ότι αυτό θα συμβεί», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Συμφωνία των ΠρεσπώνΦρέντυ ΜπελέρηςΒόρεια ΜακεδονίαΑλβανίαΚυριάκος Μητσοτάκηςειδήσεις τώρα