Πολιτική|29.06.2024 06:25

Κασσελάκης: Το σχέδιο για απενεργοποίηση του «παλιού ΣΥΡΙΖΑ» και έλεγχο του νέου κόμματός του

Νίκος Σβέρκος

Στην πρόσφατη ανάρτησή του ο Στέφανος Κασσελάκης έβαλε «φωτιά» στο εσωκομματικό σκηνικό, αφήνοντας σοβαρές υπόνοιες για τον προκάτοχό του, Αλέξη Τσίπρα. Προχώρησε όμως και σε εξαγγελίες για τις καταστατικές αλλαγές που θέλει να προωθήσει, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του ethnos.gr σχετικά με το Μητρώο Στελεχών, τα εσωκομματικά δημοψηφίσματα και τη «σκιώδη κυβέρνησή» του. 

Πληροφορίες φέρουν τον Στέφανο Κασσελάκη να σχεδιάζει να προχωρήσει σε ακόμα πιο εκτεταμένες αλλαγές, που θα σημάνουν το ουσιαστικό τέλος πολλών εκ των σημερινών οργάνων του κόμματος. Ο ίδιος άλλωστε έχει πει δηλώσει πως με τη σημερινή λειτουργία τους «φιλτράρουν παραγοντιλίκι». 

Think tanks αντί τμημάτων 

Τις τελευταίες ημέρες ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στην ανακοίνωση της σύνθεσης οκτώ εκ των think tanks, κίνηση που ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης προανήγγειλε στο επίμαχο «μανιφέστο» του. Συγκεκριμένα ανακοινώθηκαν τα μέλη των think tank για την μεταναστευτική πολιτική, τους αποδήμους, την αναπηρική πολιτική, την εθνική άμυνα, την αγροτική πολιτική, τη ζωοφιλία, την περιβαλλοντική πολιτική, την στεγαστική πολιτική και την υγεία.  

Η σύνθεσή τους συμβαδίζει με τη γενικότερη νοοτροπία που υπηρετεί ο Στέφανος Κασσελάκης. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία τα μέλη τους δεν είναι καν κομματικά μέλη, ενώ το καθένα από αυτά αναφέρονται απευθείας στον πρόεδρο. Σήμερα η συνύπαρξή τους με τα επιμέρους τμήματα δεν φαίνεται να έχει παράξει ιδιαίτερο αποτέλεσμα, καθώς χάθηκε ο στόχος για παρουσίαση ενός πλήρους κυβερνητικού προγράμματος πριν τις ευρωεκλογές, όπως επιθυμούσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ο Στέφανος Κασσελάκης σκέφτεται σύμφωνα με πληροφορίες να προσδώσει πρωταγωνιστικό ρόλο στα think tank του και να τα μετατρέψει σε επίσημους και αποκλειστικούς βραχίονες παραγωγής πολιτικού και κυβερνητικού προγράμματος. Παράλληλα, όμως επιθυμεί να υπάρξει όσμωση με δύο ακόμα οριζόντιτες δομές που ο ίδιος θα ελέγχει μέσω του περιβάλλοντός του. 

 Γραφεία Προέδρου παντού 

«Οι δομές των οργανώσεων μελών που έχουμε μπορούν να γίνουν (sic) ακόμα πιο κοντά στον πολίτη και συγχρόνως οι ιδέες και οι λύσεις που απαιτούνται να έρχονται πιο γρήγορα και πιο ψηφιακά, μέσα από τα ενδιάμεσα όργανα στο γραφείο Προέδρου» είχε δηλώσει στα τέλη Μαΐου ο Στέφανος Κασσελάκης, προκαλώντας αρκετά ερωτηματικά για το πώς σκέφτεται να αλλάξει τη δομή του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ο πρόεδρος του κόμματος φέρεται να έχει αποφασίσει τη δημιουργία άτυπων «γραφείων προέδρου» σε κάθε νομό, αντικαθιστώντας ή υποκαθιστώντας τις σημερινές νομαρχιακές επιτροπές. Τα κατά τόπους γραφεία θα στελεχώνονται από πρόσωπα που θα εγκρίνονται από τον ίδιο τον Στέφανο Κασσελάκη και θα έχουν πολλαπλές αρμοδιότητες. Τυπικά θα παίζουν το ρόλο του ενδιάμεσου ανάμεσα στις οργανώσεις μελών, το κεντρικό επιτελείο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και τα think tank του. 

Παράλληλα όμως θα είναι υπεύθυνες να παρακολουθούν την πορεία του Μητρώου Στελεχών, των προσώπων δηλαδή που θα καταλήξουν υποψήφιοι στις εθνικές εκλογές ή τις δημοτικές εκλογές, καθώς και εκείνων που ελπίζουν να στελεχώσουν μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Με άλλα λόγια τα νομαρχιακά γραφεία προέδρου θα αποτελούν το μάτι αλλά και το μακρύ χέρι του περιβάλλοντος Κασσελάκη στις τοπικές κοινωνίες, ώστε να αποφεύγεται ο «παραγοντισμός» που έχει ο ίδιος καταγγείλει. 

Αποδυνάμωση της Κεντρικής Επιτροπής 

Σε μια από τις πιο θυελλώδεις συνεδριάσεις του κορυφαίου οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης είχε κατηγορήσει τους μετέπειτα αποχωρήσαντες πως παράγουν μόνο αναλύσεις «πουμαρό». Ωστόσο, ο πρόεδρος του κόμματος δεν φαίνεται να αρέσκεται ιδιαίτερα στις συνεδριάσεις, ακόμα και μετά τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που έχει ενοχλήσει σφόδρα τα κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου. 

Στις τελευταίες του παρεμβάσεις ο Στέφανος Κασσελάκης αποφεύγει να αναφερθεί στα υπαρκτά όργανα, την Κεντρική Επιτροπή και την Πολιτική Γραμματεία, ενώ έχει μιλήσει αορίστως για την ανάγκη να εκλεγούν «νέα όργανα» μετά το προσεχές καταστατικό του συνέδριο. 

Πληροφορίες φέρουν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να εξετάζει τη μείωση του αριθμού των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, ώστε να είναι πιο ευέλικτη στη λειτουργία της. Επιπρόσθετα, όμως, εξετάζεται να αλλάξει και ο τρόπος εκλογής της, ώστε να εμποδίζεται η δημιουργία τάσεων και ομαδοποιήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζει ακόμα και την αντικατάσταση της Κεντρικής Επιτροπής από ένα νέο όργανο με παραπλήσια ονομασία, που τα μέλη του θα εκλέγονται κυρίως ηλεκτρονικά από κατά τόπους εκλογικές διαδικασίες, κατά τα πρότυπα της στελέχωσης του ευρωψηφοδελτίου. 

Όσον αφορά, δε, την Πολιτική Γραμματεία, ενδέχεται να προταθεί η αλλαγή και αυτού του οργάνου, ώστε να αντικατασταθεί από ένα όργανο κοινοβουλευτικών και κομματικών αξιωματούχων του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και προσώπων που θα επιλέγονται από τον ίδιο τον Στέφανο Κασσελάκη, κατά τα πρότυπα της Εκτελεστικής Γραμματείας

ΣΥΡΙΖΑΣτέφανος ΚασσελάκηςΚεντρική Επιτροπήthink tankειδήσεις τώρα