Πολιτική|30.06.2024 06:35

ΠΑΣΟΚ: Ώρα αποφάσεων για το χρονοδιάγραμμα των εκλογών – Ανοίγουν τα χαρτιά τους οι υποψήφιοι για την ηγεσία

Αλέξανδρος Διαμάντης

Η ώρα των αποφάσεων στο ΠΑΣΟΚ έφτασε. Σήμερα το πρωί στις 11 ο Νίκος Ανδρουλάκης θα καταθέσει την πρότασή του για τις εσωκομματικές εκλογές, με την Κεντρική Επιτροπή να αποφασίζει εάν θα την εγκρίνει. Το πιθανότερο σενάριο είναι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να ζητήσει οι κάλπες να στηθούν αρχές με μέσα Οκτωβρίου, δηλαδή νωρίτερα σε σχέση με την πρόταση του Χάρη Δούκα.

Ο κατάλληλος χρόνος

Ο κ. Ανδρουλάκης θεωρεί ότι θα έχει περάσει αρκετός χρόνος προκειμένου όλοι οι υποψήφιοι να παρουσιάσουν τις σκέψεις τους και τις προτάσεις τους για την επόμενη ημέρα του ΠΑΣΟΚ, αλλά και οργανωτικά να γίνουν όλα τα απαραίτητα βήματα (θα αλλάξει και ο Γραμματέας του κόμματος που θα αναλάβει να τρέξει τη διαδικασία). Από την πλευρά τους, οι δελφίνοι θα ήθελαν λίγο περισσότερο χρόνο, ωστόσο ικανοποιείται το αίτημά τους για εκλογές μέσα στο 2024 κι όχι το 2025, όπως προβλέπει το καταστατικό.

«Καθαρές λύσεις με εκλογές το 2024», είναι το μήνυμα που εκπέμπει η ηγεσία λίγες ώρες πριν την κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, στην οποία θα ανακοινωθούν και επισήμως οι υποψηφιότητες. Προφανώς, βέβαιο θεωρείται ότι ο Χ. Δούκας θα διεκδικήσει την ηγεσία, ενώ στη μάχη θα μπει και ο Παύλος Γερουλάνος. Στο ΠΑΣΟΚ, δε, ορισμένοι περιμένουν και μια… έκπληξη που ναι μεν δεν θα μπορούσε να ταράξει τις (εσωκομματικές) ισορροπίες, αλλά θα δημιουργούσε ζυμώσεις.

Την ίδια ώρα, με ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία των «δύο» φαβορί, όπου εκτός των άλλων θα παρουσιάσουν την πολιτική τους πλατφόρμα για την επόμενη ημέρα του κόμματος και ευρύτερα της Κεντροαριστεράς. Ο Χάρης Δούκας, εν πολλοίς, έχει παρουσιάσει μέρος των πεποιθήσεων του. « Θα είμαι ξεκάθαρος για το τι προτείνω. Το ΠΑΣΟΚ είναι ο χώρος που μπορεί να δημιουργήσει τις συνθήκες. Ευρύ κάλεσμα λοιπόν χωρίς αποκλεισμούς σε όλους τους πολίτες να έρθουν μαζί μας. Η πρόταση του Χάρη Δούκα είναι ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ που θα αγωνίζεται και θα νικάει», είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του και παράλληλα ξεκαθάρισε ότι δεν θα μπει σε συγκολλήσεις κορυφής. Από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης που ανέλαβε το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί για το εκλογικό αποτέλεσμα θα επιμείνει ότι ορισμένοι εντός ΠΑΣΟΚ έβαλαν τρικλοποδιά στο ίδιο τους το κόμμα ενώ θα υπενθυμίσει ότι επι προεδρίας του τα ποσοστά ανέβηκαν και πλέον διεκδικεί τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε κάθε περίπτωση, έμπειρα στελέχη σημειώνουν ότι η Κεντρική Επιτροπή δεν είναι το τέλος μιας διαδρομής, αλλά η αρχή. Διότι μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία, αν κανείς κρίνει με το πως έχει ξεκινήσει, θα υπάρξουν αρκετά «επεισόδια» ανάμεσα σε Χάρη Δούκα και Νίκο Ανδρουλάκη…

ειδήσεις τώραΝίκος ΑνδρουλάκηςΠΑΣΟΚΠαύλος Γερουλάνος