Πολιτική|01.07.2024 22:13

Ηχηρές παρεμβάσεις και κριτική Σαμαρά – Καραμανλή στην κυβέρνηση: Όσα είπαν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί

Newsroom

Σε ηχηρές παρεμβάσεις προχώρησαν ο Αντώνης Σαμαράς και ο Κώστας Καραμανλής, κατά τις ομιλίες τους στο Πολεμικό Μουσείο κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Μανώλη Κοττάκη, «Οι Απόρρητοι Φάκελοι Καραμανλή» από τις εκδόσεις Λιβάνη. Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί με τις ομιλίες τους άσκησαν κριτική στα πεπραγμένα της κυβέρνησης, αλλά και την πορεία της Ευρώπης, στον απόηχο των ευρωεκλογών.

Ο Αντώνης Σαμαράς ιδίως επιδόθηκε σε μια εφ όλης της ύλης επίθεση κατά της κυβέρνησης: Για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, τον ΦΠΑ στα τρόφιμα, τους χειρισμούς στα εθνικά θέματα, την ιδεολογική φυσιογνωμία της ΝΔ και το αποτέλεσμα του κόμματος στις ευρωεκλογές, ενώ παρενέβη και στη συζήτηση περί διεύρυνσης, τασσόμενος κάθετα κατά οποιασδήποτε προσέγγισης με το κέντρο.

Από την πλευρά του, ο Κώστας Καραμανλής, αν και λιγότερο αιχμηρός στις τοποθετήσεις του, έστειλε σαφές μήνυμα για τα εθνικά θέματα, τόσο για τις τουρκικές προκλήσεις, όσο και για τις εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία. Αιχμηρός στάθηκε επίσης και για τις θέσεις της κυβέρνησης στο ουκρανικό.

Σαμαράς: Η μικρότερη και πιο φοβική ΝΔ

Αρχικά, ο κ. Σαμαράς σε υψηλούς τόνους άφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης για το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ενώ εκτίμησε πως στις ευρωεκλογές, οι πολίτες έκαναν «λευκή απεργία».

«Μετά από αρκετά χρόνια προσπαθειών, φαίνεται πως η ΕΕ δεν συγκινεί τους εθνικούς λαούς. Οι λαοί δεν ψηφίζουν πλέον με ευρωπαϊκά, αλλά με εθνικά κριτήρια», είπε ο Αντώνης Σαμαράς και συνέχισε:

«Αυξάνεται ο προβληματισμός των λαών, κατά πόσο τα δισ. για την Ουκρανία, αξίζουν τον κόπο, όταν μάλιστα όλο και λιγοστεύουν οι διπλωματικές προσπάθειες για επίλυση της κρίσης. Διαφοροποιήσεις και αποκλίσεις που δεν επιτρέπουν την ομόφωνη εξωτερική και οικονομική πολιτική. Η ΕΕ πρέπει να αποφασίσει αν θα πάει στην πολιτική απομόνωση ή πολιτική ολοκλήρωση. Αν θα αφεθεί στην δίνη της ατζέντας που λέγεται πολιτική ορθότητα και ακραίος δικαιωματισμός. Υπάρχει πρωτόγνωρο έλλειμμα ηγεσίας στην Ευρώπη, εάν συνεχιστεί αυτό η Ευρώπη θα υπογράψει μόνη της το τέλος της».

Στη συνέχεια αναφερόμενος στους γάμους των ομόφυλων ζευγαριών: «Είχα πει να προσέχει η κυβέρνηση. Η υπερβολική αυτοπεποίθηση μπορεί να την οδηγήσει να αποκοπεί από την κοινωνία. Αναρωτιέμαι αν άκουσε ο πρωθυπουργός την ψήφο του ελληνικού λαού. Ο κ. Μητσοτάκης κάνει λάθος αν επιμένει στο λάθος», είπε αναφορικά με το νόμο που έφερε η ΝΔ για τους ομόφυλους γάμους και την τεκνοθεσία.

«Αναρωτήθηκα τόσο λάθος κάνουν δύο πρώην πρωθυπουργοί; Και αποδοκιμαστήκαμε από την Κυβέρνηση. Έθεσα ερωτήματα στη Βουλή επί της ουσίας και οργάνωσαν κενά έδρανα. Συνέχισαν αγκαλιές βουλευτών με ΛΟΑΤΚΙ στα θεωρία της Βουλής και πάρτι στα μπαρ. Ο κόσμος θεώρησε αλαζονική την κυβέρνηση και το έδειξε στην κάλπη με αποχή 60%. Ηχηρό χαστούκι. Οι πολίτες θύμωσαν με όλα τα κόμματα και τα αποδοκίμασαν, έκαναν λευκή απεργία», πρόσθεσε.

Έπειτα ο κ. Σαμαράς, ζήτησε δεξιά στροφή της Νέας Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας πως απαιτείται «επιστροφή στις ρίζες, επιστροφή στις αρχές της παράταξης», τονίζοντας πως η ΝΔ κατέγραψε στις ευρωεκλογές το χειρότερο αποτέλεσμα στην ιστορία του κόμματος.

Χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ «Δελφινάριο» και είπε ότι «το 41% της ΝΔ ήταν αποτέλεσμα και του φόβου μην επιστρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ». «Οι ιδέες δίνουν προοπτική. Το δήθεν τέλος των ιδεών έχει διαψευστεί από την ιστορία», σχολίασε και συνέχισε: «Άλλο η διεύρυνση, άλλο μετάλλαξη. Η ΝΔ είχε πάντα πόρτες ανοιχτές αλλά όχι αφύλακτες» και έκανε λόγο «για την μικρότερη και πιο φοβική ΝΔ των τελευταίων ετών».

Επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την ακρίβεια, λέγοντας: «Ακρίβεια παντού, στην στέγαση, στα τρόφιμα, στην ενέργεια, στην εκπαίδευση, στο νοικοκυριό συνολικά. Οι φιλελεύθερες παρεμβάσεις δεν γίνονται με τις “μάχες του τελάρου”, “τα καλάθια”, τα “κουπόνια” , τα παρακάλια και την οριζόντια φορολόγηση . Γίνονται μόνο με σκληρή δουλειά, ουσιαστικό διάλογο για τις αιτίες με τους κατ’ εξοχήν ειδικούς της αγοράς. Και με μέτρα ουσίας. Οπως η μείωση του ΦΠΑ, που θυμίζω έγινε επί κυβερνήσεως 2012-2014, κόντρα στις απαιτήσεις της Τρόϊκα. Και πέτυχε».

Ως προς το δημογραφικό, και πάλι, ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε αιχμηρός: «Απαιτείται η χάραξη ξεχωριστής πολιτικής, κατά προτεραιότητα, για την ενίσχυση του δημογραφικού. Δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση να πριμοδοτεί με 8.000 ευρώ την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου και με 2-3 χιλιάδες τα παιδιά. Ούτε προφανώς λύση είναι οι μετανάστες, νόμιμοι και παράνομοι. Που δεν ενσωματώνονται στην ελληνική κοινωνία και δημιουργούν συνθήκες ανασφάλειας. Η Ελλάδα, επομένως, πρέπει να αποφασίσει ποιες είναι οι προτεραιότητες της για την κοινωνία.

Αναφορικά με τα εθνικά θέματα έκανε λόγο για «αποκαρδιωτική εικόνα», τονίζοντας: «Τρώμε την μια προσβολή, την μια ταπείνωση, μετά την άλλη! Από τους Σκοπιανούς, τους Αλβανούς και, φυσικά, τους ...”φίλους” μας τους Τούρκους. Είναι αδιανόητα όσα συμβαίνουν».

Δείτε εδώ ολόκληρη την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά

Μηνύματα Καραμανλή για τα εθνικά 

«Το αποτέλεσμα των πρόσφατων ευρωεκλογών όπως βέβαια και των χθεσινών βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία ήρθαν να επιβεβαιώσουν με ηχηρό τρόπο αυτό που γνωρίζουμε και βιώνουμε εδώ και χρόνια. Η Ευρώπη στην οποία πιστέψαμε, για την οποία αγωνιστήκαμε διολισθαίνει σε βαθιά κρίση. Τα σημάδια της ορατά από καιρό έγιναν ορατά και αυταπόδεικτα. Η συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους στο όνομα μίας άκαμπτης δημοσιονομικής αυστηρότητας διέρρηξε το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο που ήταν όμως το θεμέλιο της κοινωνικής συνοχής και της πολιτικής ομαλότητας. Με αποκορύφωμα την αλαζονική, κοντόφθαλμη, τιμωριτική και οικονομικά εσφαλμένη αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης η ΕΕ απαρνήθηκε μία από τις θεμελιώδεις αρχές της. Τη σύγκληση μεταξύ των χωρών, δηλαδή τον επιμερισμό των κινδύνων από την έκθεση σε κρίσεις χρέους», είπε αρχικά ο Κώστας Καραμανλής.

«Η κατηγορηματική και ομόθυμη καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία δεν επαρκεί ως δικαιολογία για την υιοθέτηση ολοένα και πιο επιθετικής και άκαμπτης στάσης σε ό,τι αφορά στη διαχείριση και τη διαιώνιση του πολέμου», σημείωσε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε:

«Αντί η Ευρώπη να πρωταγωνιστεί για την κατάπαυση του πυρός και αναζήτηση λύσης στη βάση των συμφωνιών του Μινσκ συχνά υπερθεματίζει σε φιλοπόλεμη συμπεριφορά. Αυτό όμως θα οδηγήσει πιθανότητα είτε σε διαρκή και περεταίρω κλιμάκωση της σύγκρουσης είτε σε αναζήτηση διεξόδου σε μεταγενέστερο χρόνο όμως υπό ακόμα δυσμενέστερες συνθήκες με κύριο θύμα και την Ουκρανία και το λαό της αλλά και την Ευρώπη που βλέπει μετά από 80 χρόνια την απειλή ενός γενικευμένου πολέμου στο έδαφός της να πλησιάζει», ανέφερε ακόμα».

Συνεχίζοντας, ο κ. Καραμανλής, έστειλε μήνυμα προς την κυβέρνησης αναφορικά με τα εθνικά θέματα. Mιλώντας για «αλυτρωτικές διαθέσεις και υπονόμευση των σχέσεων καλής γειτονίας» τόνισε πως «είναι ανάγκη να σταλεί ένα μήνυμα και προς τα Τίρανα και προς τα Σκόπια. Τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν γίνονται ανεκτές και επισύρουν συνέπειες. Με την πρόσθετη υπενθύμιση πως ο δρόμος τους προς την Ευρώπη εξαρτάται από την Ελλάδα. Καθαρές κουβέντες. Καθαροί λογαριασμοί».

«Πιστεύω ότι καμμιά Ελληνική Κυβέρνηση δεν θα ήταν διατεθειμένη να υποχωρήσει σε μείζονα εθνικά θέματα και να αποδεχθεί ρυθμίσεις σε βάρος των εθνικών συμφερόντων. Πρώτον, διότι αποκλείω την πιθανότητα να το επιθυμεί. Αλλά επιπρόσθετα δεν θα μπορούσε, διότι θα βρισκόταν αντιμέτωπη με την ομόθυμη και σθεναρή αντίδραση των Ελληνίδων και των Ελλήνων».

Χαρακτήρισε αδιανόητη τη σύσταση συνυποσχετικού για την Χάγη και είπε ακόμη πως «βήμα-βήμα δημιουργείται προηγούμενο». Για αυτό όπως τόνισε χρειάζονται «καθαρές απαντήσεις μη επιδεχόμενες παρερμηνεία». «Τα σημάδια της κρίσης στην Ευρώπη είναι ορατά από καιρό και έγιναν ορατά και αυταπόδεικτα. Η συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους στο όνομα μίας άκαμπτης δημοσιονομικής αυστηρότητας διέρρηξε το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο που ήταν όμως το θεμέλιο της κοινωνικής συνοχής και της πολιτικής ομαλότητας», πρόσθεσε.

«Υφέρπει όμως πάντα ο κίνδυνος, στο όνομα της ύφεσης, των χαμηλών τόνων και των ήρεμων νερών, να δημιουργείται σταδιακά η εντύπωση της αποδοχής της διευρυνόμενης τουρκικής ατζέντας και διεκδικήσεων, άρα βήμα-βήμα της δημιουργίας προηγούμενου. Με άλλα λόγια η δια της διαχρονικής διολίσθησης έκπτωση πάγιων εθνικών θέσεων που εδράζονται στέρεα επί του Διεθνούς Δικαίου», επεσήμανε και συνέχισε:

«Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται διαρκής εγρήγορση και ετοιμότητα, καθαρές απαντήσεις μη επιδεχόμενες παρερμηνεία, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική συνεχούς αναζήτησης ερεισμάτων στον διεθνή χώρο και βέβαια ισχυρές ένοπλες δυνάμεις και αποτρεπτική ικανότητα. Πάνω απ όλα όμως επιβάλλει εθνική ομοψυχία και υψηλό εθνικό φρόνημα από όλους μας».

ειδήσεις τώρακυβέρνησηΤουρκίαΦΠΑΒόρεια ΜακεδονίαΚώστας ΚαραμανλήςΑντώνης ΣαμαράςΚυριάκος Μητσοτάκηςομόφυλα ζευγάρια