Πολιτική|04.07.2024 06:25

ΣΥΡΙΖΑ: Τα στρατόπεδα οργανώνονται για την σημερινή Πολιτική Γραμματεία - Οι θέσεις και οι αντιθέσεις στην Κουμουνδούρου

Νίκος Σβέρκος

Το πρώτο «ημίχρονο» της εσωκομματικής αντιπαράθεσης στον ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά σήμερα με την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Ο Στέφανος Κασσελάκης σχεδιάζει να καλέσει τα κορυφαία στελέχη να συνομολογήσουν πως θα παραμείνουν πιστά στο κόμμα τους υπό την ηγεσία του, ενώ στελέχη των «87» αναμένεται να επιμείνουν στην σκληρή πολιτική κριτική τους.

«Θα αλλάξουμε και χωρίς εσάς»

Να εμφανιστεί περισσότερο κομματικός από οποιοδήποτε άλλο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί τις τελευταίες ώρες ο Στέφανος Κασσελάκης, επιλογή που αναμένεται να ακολουθήσει και στη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος. Από εχθές ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε επαφές με τους βουλευτές του κόμματος, με στόχο να συναντήσει και τους 36 πριν την έναρξη της Κεντρικής Επιτροπής του Σαββάτου, ενώ με τη συνέντευξή του ξεκαθάρισε τις προθέσεις του τόσο για τα εσωκομματικά ζητήματα όσο και για τις συζητήσεις στην Κεντροαριστερά.

Όσον αφορά τις καταστατικές αλλαγές, ο Στέφανος Κασσελάκης αναμένεται να επιμείνει στην «γραμμή» πως «όλα πρέπει να αλλάξουν». Γι αυτό και στην σημερινή συνεδρίαση της ΠΓ αναμένεται να μιλήσει ξανά για τον εκσυγχρονισμό του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θα εμφανίσει τις αλλαγές που προτείνει ως μονόδρομο για την μεγέθυνση του κόμματος και της επιρροής του. Ο Στέφανος Κασσελάκης αναφορικά με το οργανωτικό σκέλος είναι σαφής: όποιος και όποια δεν συμφωνήσει με τις αλλαγές που επιθυμεί, δεν έχει θέση στον ΣΥΡΙΖΑ.

Με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά επιθυμεί να εμφανίσει τις επικριτικές φωνές ως «φαντάσματα του παρελθόντος», ως πρόσωπα δηλαδή που δεν επιθυμούν τις αλλαγές επειδή απειλούνται οι θέσεις τους στην κομματική ιεραρχία. Ο ίδιος στο διαδικτυακό του «μανιφέστο» είχε γράψει άλλωστε “c’est la vie” («αυτή είναι η ζωή») για να επιδείξει την αποφασιστικότητά του να συγκρουστεί με τον «παλαιό ΣΥΡΙΖΑ».

Επίθεση Κασσελάκη στους «87» με στόχο τον Τσίπρα

Παράλληλα, όμως, ο Στέφανος Κασσελάκης σχεδιάζει να επιτεθεί και σε όσα στελέχη διακινούν σενάρια «ρευστοποίησης» του ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός πως ουδείς στον ΣΥΡΙΖΑ έχει υπερασπιστεί ένα τέτοιο σενάριο. Στην πραγματικότητα ο Στέφανος Κασσελάκης βάζει στο στόχαστρό του τον προκάτοχό του, με τον οποίο πλέον έχουν πολύ ψυχρές σχέσεις, ιδιαίτερα μετά τις αναφορές για την χρηματική συνδρομή στον ΣΥΡΙΖΑ για την «Αυγή».

Ο νυν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά απαντά στον προκάτοχό του, που κατά την ομιία του στην Διεθνή Διάσκεψη, προέκρινε ένα μοντέλο δημιουργίας ενός ομοσπονδιακού κόμματος του προοδευτικού χώρου, που θα βασιστεί σε προγραμματικές συγκλίσεις και ο επικεφαλής του θα προκύψει αργότερα. Ένα τέτοιο σχήμα αντικειμενικά θέτει σε δεύτερη μοίρα τους επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, γεγονός που -σε συνδυασμό με πρόσφατες δημοσκοπήσεις- προκαλεί εμφανώς ανησυχία στον Στέφανο Κασσελάκη.

Γι αυτό και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει από τα στελέχη να δεσμευτούν πως πρώτιστη μέριμνά τους είναι η ενίσχυση του κόμματός τους και η στήριξη του εκάστοτε προέδρου του, επί του προκειμένου του Στέφανου Κασσελάκη. Άλλωστε ο ίδιος είπε ότι «όλες οι φιλοδοξίες πρέπει να περνούν από τον ΣΥΡΙΖΑ», προκειμένου να φράξει τον δρόμο σε οποιονδήποτε θελήσει να τον παρακάμψει σε μια κατοπινή διαδικασία ανάδειξης επικεφαλής της Κεντροαριστεράς.

Τι θα κάνουν οι «87» και οι υπόλοιπες ομάδες

Στην Πολιτική Γραμματεία συμμετέχουν οκτώ στελέχη που υπέγραψαν την επιστολή των «87». Πρόκειται για τους Όλγα Γεροβασίλη, Κώστα Ζαχαριάδη, Θανάση Θεοχαρόπουλο, Ζωή Καρκούλια, Κατερίνα Νοτοπούλου, Γιάννη Ραγκούση, Ελένη Συμεωνίδου και Αλέκο Φλαμπουράρη. Μετά την αποχώρηση του Διονύση Τεμπονέρα από τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, οι «87» αποτελούν περίπου το ? των μελών του οργάνου.

Τα επτά στελέχη (είναι αμφίβολο αν θα συμμετάσχει ο Αλέκος Φλαμπουράρης που πρόσφατα εισήχθη στο νοσοκομείο) πρόκειται να εστιάσουν την κριτική τους σε όσα ανέφεραν και στην επιστολή τους. Θα επιχειρήσουν να αποδομήσουν το κλίμα νίκης που θέλησε να καλλιεργήσει ο Στέφανος Κασσελάκης μετά τις ευρωεκλογές, θα μιλήσουν για την ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει πρωτοβουλίες για την συνεργασία στην Κεντροαριστερά, ενώ θα ψέξουν τη στοχοποίηση στελεχών του κόμματος από την ηγεσία, αλλά και τη διαδικασία διακοπής της έκδοσης του φύλλου της Αυγής. Και φυσικά, θα υπερασπιστούν με σθένος την περίοδο της προεδρίας του Αλέξη Τσίπρα, αποκρούοντας τις επιθέσεις του Στέφανου Κασσελάκη προς το πρόσωπο του πρώην πρωθυπουργού.

Πέραν των «87», η ομάδα Παππά αναζητά τρόπο ώστε να ελαχιστοποιήσει την παρέμβασή της στο συγκεκριμένο όργανο και να κρατήσει αποστάσεις από τους υπογράφοντες την επιστολή. Ο Παύλος Πολάκης εσχάτως εμφανίζεται διαπρύσιος υποστηρικτής των όσων λέει και μεθοδεύει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στελέχη όπως ο Πάνος Ρήγας αναμένεται να κρατήσουν σαφείς αποστάσεις από τις δηλώσεις Κασσελάκη για τα «μαύρα», χωρίς όμως να ταυτιστούν με κάποια άλλη εσωκομματική ομάδα.

Αλέξης ΤσίπραςΠολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑΣΥΡΙΖΑειδήσειςΣτέφανος Κασσελάκηςειδήσεις τώρα