Πολιτική|05.07.2024 18:29

Φρέντι Μπελέρης: Το χρονικό της καθαίρεσης του - Οι αντιδράσεις και οι διπλωματικές πιέσεις

Newsroom

Αντιδράσεις και διπλωματικό μπρα ντε φερ έχει προκαλέσει η απόφαση καθαίρεσης του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, με απόφαση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής (ΚΕΕ) της Αλβανίας. Ειδικότερα, μετά την εξέταση της υπόθεσης, η εκλογική επιτροπή (CEC) αποφάσισε ότι ο Μπελέρης χάνει τη θητεία του ως δήμαρχος Χειμάρρας και η Χειμάρρα αναμένεται πλέον να πάει σε νέες εκλογές.

Οργή στην Αθήνα

Η απόφαση ήταν αναμενόμενη για την Αθήνα μετά και την καταδικαστική απόφαση σε βάρος του καθώς σύμφωνα με τον αλβανικό νόμο περί αποποινικοποίησης, άτομα που έχουν καταδικαστεί για ορισμένα εγκλήματα απαγορεύεται να κατέχουν δημόσια αξιώματα.

Ο Μπελέρης δικαιούται εντός μίας βδομάδας να καταθέσει έφεση κατά της απόφασης στο Εκλογοδικείο. Σε περίπτωση που η σημερινή απόφαση καθαίρεσης παραμείνει σε ισχύ και στο Εκλογοδικείο, τότε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή οφείλει να ενημερώσει τον πρόεδρο της Αλβανίας εντός δύο ημερών, ο οποίος θα ορίσει την ημέρα των πρόωρων εκλογών στο Δήμο Χειμάρρας.

Αυστηρό μήνυμα ΥΠΕΞ

Με μια ανακοίνωση σε εξαιρετικά αυστηρό τόνο αντέδρασε η Αθήνα και το υπουργείο Εξωτερικών στην καθαίρεση Μπελέρη.

«Η σημερινή απόφαση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής της Αλβανίας για έκπτωση του Φρέντι Μπελέρη χωρίς καν να έχει πριν ορκιστεί Δήμαρχος Χειμάρρας συνιστά καινοφανη πρακτική και την προαναγγελθείσα κατάληξη μίας διαδικασίας με πολλά ερωτηματικά σε σχέση με θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου.

Η Ελλάδα είχε εγκαίρως εκφράσει την έντονη ανησυχία της για τη στέρηση του τεκμηρίου αθωότητας, την ακεραιότητα της αποδεικτικής διαδικασίας, την απαγόρευση ορκωμοσίας και τη δυσανάλογη ποινή που επιβλήθηκε, καθώς επίσης και για το γεγονός ότι ο  Δήμος Χειμάρρας διοικείται για ενα έτος απο μη νομιμοποιημένα πρόσωπα.

Το Υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει εκ νέου την υποχρέωση των αλβανικών αρχών να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να δοθεί άμεσα η δυνατότητα στον κ. Μπελέρη, εκλεγμένο πλέον μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να παρίσταται στις εργασίες του, αρχής γενομένης από την Ολομέλειά του στις 16 Ιουλίου στο Στρασβούργο» ανέφερε.

Σφοδρή αντίδραση από τον ευρωβουλευτή της ΝΔ

Την ίδια ώρα, κατά του Έντι Ράμα στρέφεται ο Φρέντι Μπελέρης κάνοντας λόγο για «παζλ μεθοδεύσεων για να μην αναλάβω καθήκοντα».

«Το παζλ μεθοδεύσεων -που εμπνεύστηκε και εκτέλεσε από την αρχή έως το τέλος ο κ. Ράμα- ολοκληρώθηκε σήμερα. Το σχέδιο του ήταν εξαρχής να μην μπορέσω να αναλάβω τα καθήκοντα μου ως εκλεγμένος Δήμαρχος Χειμάρρας.

Για να γίνει αυτό χρειάστηκε η πραξικοπηματική σύλληψή μου, μια δίκη - παρωδία, με μάρτυρα κατηγορίας που ομολόγησε ότι πληρώθηκε από την αλβανική αστυνομία για να ψευδομαρτυρήσει, μια δικαστή που έχει απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα λόγω πλαστογραφίας εγγράφων και μια διορισμένη και όχι κληρωθείσα πρόεδρο του Εφετείου.

Χρειάστηκε η παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας για ολόκληρους μήνες, χρειάστηκε επίσης η παραβίαση του ευρωπαϊκού κεκτημένου, η καταπάτηση κάθε έννοιας δημοκρατικής αρχής με την «κατάληψη» που ακολούθησε στον Δήμο Χειμάρρας.

Στο Δήμο, όπου νίκησε η Δημοκρατία και στη συνέχεια -δυστυχώς- εκμαυλίστηκε στον ύψιστο βαθμό.

Αποκορύφωμα είναι ότι μου δόθηκε διοικητική άδεια να παρευρεθώ στην ανακοίνωση της απόφασης καθαίρεσης μου, ενώ δεν μου δόθηκε αντίστοιχη άδεια για να ορκιστώ Δήμαρχος, δημιουργώντας επικίνδυνο δεδικασμένο για τους δημοκρατικούς θεσμούς.

Ωστόσο, ο δίκαιος αγώνας μας θα συνεχιστεί. Το οφείλουμε στους Χειμαρριώτες, το οφείλουμε στους Έλληνες, το οφείλουμε όμως και στους Ευρωπαίους πολίτες. Σε όσους, δηλαδή, δεν δέχτηκαν ποτέ εκπτώσεις στο κράτος Δικαίου και τη Δημοκρατία».

Τι λέει ο αδερφός του στο ethnos.gr

«Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, ακολουθώντας το νόμο, είπε επίσημα ότι ο αδερφός μου δεν έχει δικαίωμα να ασκήσει δημόσια καθήκοντα, από τη στιγμή που καταδικάστηκε και σε δεύτερο βαθμό για το ίδιο αδίκημα. Ήταν αναμενόμενο για εμάς αυτό μετά την καταδίκη και από το Εφετείο. Τόσον καιρό αυτό υποστηρίζαμε. Να ασκεί τα καθήκοντα του δημάρχου Χειμάρρας ο ίδιος ο Φρέντι ή κάποιος εκπρόσωπος του και αν καταδικαζόταν και σε δεύτερο βαθμό, τότε να θεωρούταν έκπτωτος από το αξίωμά του», λέει από την πλευρά του στο ethnos.gr ο Λεονάρδος Μπελέρης, αδελφός του νόμιμα εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι.

Κατά τον ίδιο, το πιθανότερο σενάριο είναι πλέον ο Δήμος Χειμάρρας να προχωρήσει σε επαναληπτικές εκλογές. Σημειώνεται ότι στη φυλακή, καταδικασμένος για το αδίκημα της πλαστογραφίας, βρίσκεται και ο αντίπαλος του Φρέντι Μπελέρη στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, Γκέργκι Γκόρο. Ο συγκεκριμένος διετέλεσε μέχρι τον Μάιο του 2023 δήμαρχος Χειμάρρας και παρά το ότι έχασε στις  τελευταίες δημοτικές εκλογές, συνέχισε να ασκεί τα καθήκοντα του δημάρχου, μέχρι που φυλακίστηκε. Από τότε χρέη δημάρχου Χειμάρρας άσκησαν αντιδήμαρχοι του Γκόρο και εκπρόσωποι του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού κόμματος της Αλβανίας.

Αποφυλακίζεται τον Οκτώβριο ο Μπελέρης    

Όπως αναφέρει ο Λεονάρδος Μπελέρης, με βάση την αλβανική ισχύουσα νομοθεσία ο αδερφός του και πλέον εκλεγμένος ευρωβουλευτής πρέπει να αποφυλακιστεί τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Ωστόσο, μεσολαβεί η ορκωμοσία του στην Ευρωβουλή στις 18 Ιουλίου και για να παραστεί, θα πρέπει να του δώσει άδεια η αλβανική κυβέρνηση.

«Το λογικό είναι αυτό. Ο Φρέντι να πάρει άδεια και να παραστεί στην ορκωμοσία του ως ευρωβουλευτής. Ωστόσο, δεν υπάρχει λογική στη σημερινή αλβανική κυβέρνηση. Εμείς έχουμε καταθέσει διάφορες αιτήσεις, ώστε να αποφυλακιστεί ο Φρέντι νωρίτερα από τον ερχόμενο Οκτώβριο», σημειώνει ο Λεονάρδος Μπελέρης.

Τέλος, για μία ακόμα φορά ευχαριστεί τον ελληνικό λαό, για το γεγονός ότι στήριξε τον Φρέντι Μπελέρη και τον εξέλεξε ευρωβουλευτή και σημειώνει ότι η οικογένειά τους θα προσφύγει στη συνέχεια και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, προκειμένου ο αδελφός του να πετύχει τη δικαίωσή του.

Φρέντυ ΜπελέρηςΧειμάρραΑλβανίαειδήσεις τώρα