Πολιτική|06.07.2024 06:57

ΣΥΡΙΖΑ: Κεντρική Επιτροπή μετά από μήνες, με βέλη από τον Κασσελάκη και κριτική από τα στελέχη

Νίκος Σβέρκος

Στο κυρίως μενού της εσωκομματικής αντιπαράθεσης περνά σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς συνεδριάζει από το πρωί η Κεντρική του Επιτροπή. Η θεματολογία πλούσια, όπως και οι διαφωνίες. Οι «87» σχεδιάζουν να έχουν εμφανή παρέμβαση στα τεκταινόμενα, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης αναμένεται να σηκώσει το γάντι στέλνοντας μήνυμα με εσωκομματικούς αποδέκτες.

Τα βέλη του ετοιμάζει ο Κασσελάκης

Η σημερινή συνεδρίαση της Κ.Ε. είναι η πρώτη που πραγματοποιείται από τον περασμένο Ιανουάριο. Στο μεταξύ μεσολάβησε το επεισοδιακό 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και οι ευρωεκλογές. Οι αφορμές λοιπόν για εσωστρέφεια και κριτική προς τον Στέφανο Κασσελάκη είναι πολλές, καθώς το κορυφαίο όργανο του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει συγκληθεί για μια σειρά σημαντικές αποφάσεις, ενώ αποτελεί διακηρυγμένο στόχο του Στέφανου Κασσελάκη να αλλάξει όλα τα όργανα του κόμματος. Αυτόν τον στόχο αναμένεται να επαναλάβει σήμερα, κατηγορώντας όσους διαφωνήσουν ως «κολλημένους στην καρέκλα τους».

Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την Πέμπτη δεν περιείχε ιδιαίτερες εντάσεις, παρά την πολύπλευρη κριτική που δέχτηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο μια συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής είναι πολύ διαφορετική. Η ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη θα προβληθεί ζωντανά, εξ ου και αναμένεται να είναι περιλαμβάνει αιχμηρές εκφράσεις και μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες.

Έναν εξ αυτών θα είναι και ο προκάτοχος του Στέφανου Κασσελάκη. Ο Αλέξης Τσίπρας, που στοχοποιείται από πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ως υποκινητής του «πραξικοποήματος των87”», αναμένεται να δεχτεί έμμεσα πυρά αποδίδοντάς του ουσιαστικά πως ανακινεί σενάρια περί ρευστοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ ή περί υποψηφιότητάς του σε μια διαδικασία για την αρχηγία της ευρύτερης Κεντροαριστεράς. Γι αυτό και ο Στέφανος Κασσελάκης πρόκειται να επαναλάβει πως όποιος επιθυμεί να τον αμφισβητήσει, θα πρέπει να το πράξει εντός του πλαισίου του ΣΥΡΙΖΑ και όχι αργότερα.

Οι «87», το δημοψήφισμα και ο Παππάς

Οι «87» από την άλλη προχώρησαν χτες σε συνεννοήσεις για το πώς πρόκειται να παρέμβουν στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, με βασικά στελέχη της ομάδας να προκρίνουν την κατάθεση ενός κειμένου συμβολής στον εν εξελίξει διάλογο και στην κατάθεση τροπολογιών για το τελικό κείμενο πολιτικής απόφασης. Τα βασικά σημεία κριτικής τους αφορούν το εκλογικό αποτέλεσμα, ενώ θα ζητήσουν πιο ενεργές πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ για τον διάλογο για συνεργασία των προοδευτικών κομμάτων.

Αναμένεται πάντως να αποκρούσουν τη συνεργασία με φορείς που προέκυψαν το 2015, όπως τη δύναμη ζωής της Ζωής Κωνσταντοπούλου, με όχημα μάλιστα το δημοψήφισμα εκείνης της χρονιάς. Στο διαδικτυακό σύμπαν του ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται σε εξέλιξη έναν ζωηρός διάλογος στον οποίο υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη εμφανίζονται μέχρι και να κατηγορούν τον Αλέξη Τσίπρα ως «κωλοτούμπα». Το μόνο στέλεχος που σήκωσε το γάντι από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο Κώστας Ζαχαριάδης, ενώ τροφή για περαιτέρω εσωστρέφεια στην Κουμουνδούρου έδωσε μια δήλωση του Νίκου Βούτση από τη Νέα Αριστερά, με ορισμένους «θερμοκέφαλους» να λένε πως έτσι αποδεικνύεται η σχέση των εκατέρωθεν «υπονομευτών».

Ο Στέφανος Κασσελάκης πάντως δεν πρόκειται να βρει εμπόδιο στην ομάδα του Νίκου Παππά ή σε πρόσωπα κοντά στον Παύλο Πολάκη. Συγκεκριμένα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος μπορεί να ασκεί κριτική για τα αίτια του εκλογικού αποτελέσματος, αλλά δεν πρόκειται να αμφισβητήσει την πρωτοκαθεδρία του νυν προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα κομματικά μέσα ανοίγουν εσωκομματικές πληγές

Έξω από το ξενοδοχείο όπου θα διεξάγεται η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, θα πραγματοποιείται συγκέντρωση των εργαζομένων στα κομματικά ΜΜΕ, η ανησυχία των οποίων εντείνεται κυρίως λόγω του γεγονότος ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρη δέσμευση πως δεν θα γίνουν απολύσεις. Το θέμα της διαχείρισης της Αυγής και του 105,5 Στο Κόκκινο φαίνεται ότι παίρνει εσωκομματικές διαστάσεις, καθώς ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσίασε στους εργαζόμενούς τους εχτές τέσσερις εναλλακτικές, δίνοντάς τους διορία να τοποθετηθούν μέχρι τη Δευτέρα, όταν και θα πραγματοποιήσουν εκ νέου συνελεύσεις.

Ανάμεσα στις επιλογές που παρουσίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνεται η ολοκληρωτική παραχώρησή των μέσων στους εργαζόμενούς τους, η συνδιαχείρισή τους με τον ΣΥΡΙΖΑ και η ανεύρεση ιδιώτη επενδυτή. Οι πρώτες δύο επιλογές είναι δύσκολο να υλοποιηθούν από τους εργαζόμενους, ενώ η τελευταία επιλογή είναι πολιτικά η πιο δύσκολα διαχειρίσιμη, καθώς σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα προκύψουν πολύ μεγάλες αντιδράσεις εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Γι αυτό και πρόσωπα του περιβάλλοντος του Στέφανου Κασσελάκη προχώρησαν σε «διαρροές», στις οποίες απάλειψαν την επιλογή του ιδιώτη επενδυτή.

«Υπάρχει η τακτική Χατζηδάκη, απαξιώνεις κάτι και μετά το πουλάς. Ελπίζω να μην πάμε σε τέτοιες τακτικές για την Αυγή, για το Κόκκινο, για τα περιουσιακά στοιχεία που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» ανέφερε επ αυτού ο Χρήστος Σπίρτζης, συμπληρώνοντας πως ελπίζει «η τακτική αυτή να μην οδηγήσει σε πώληση των περιουσιακών στοιχείων του κόμματός μας. Επειδή στην αγορά είμαστε και ακούμε τριγύρω».

Στέφανος ΚασσελάκηςΑυγήΑλέξης ΤσίπραςΣΥΡΙΖΑειδήσεις τώραεφημερίδα Αυγή