Πολιτική | 06.07.2024 16:46

Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ: Διαξιφισμοί για το καταστατικό και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών

Νίκος Σβέρκος

Επικεντρωμένη στα ζητήματα του εκλογικού αποτελέσματος, των καταστατικών αλλαγών και των δημόσιων τοποθετήσεων του Στέφανου Κασσελάκη και των συνεργατών του είναι η συζήτηση στο πλαίσιο της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Αντιπαράθεση σε κοινή θέα είχαν ο Στέφανος Κασσελάκης με τον πρώην οικονομικό διευθυντή του ΣΥΡΙΖΑ, Θύμιο Γεωργόπουλο. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είδε έξω από την αίθουσα τον Θύμιο Γεωργόπουλο να συνομιλεί με δημοσιογράφους και παρενέβη λέγοντάς του έντονα, «στα όργανα τα λέμε Θύμιο, αυτό που κάνεις παραβιάζει το καταστατικό».

Ο Θύμιος Γεωργόπουλος απάντησε πως «ό,τι τους λέω, το έχω πει και μέσα στη συνεδρίαση».

Το κείμενο - συμβολή που δημοσιοποιήθηκε νωρίτερα και ασκούσε σφοδρή κριτική στην ηγεσία του κόμματος για σειρά θεμάτων, υπογράφηκε τελικά από πάνω από 80 μέλη του οργάνου, ενώ η ηγεσία και η ομάδα του Νίκου Παππά συντάσσονται με τον Στέφανο Κασσελάκη και αποκρούουν την πρόταση των «87» για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τις αλλαγές στο καταστατικό.

Όλα Γεροβασίλη: Δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι από το εκλογικό αποτέλεσμα

«Ο μεγάλος κερδισμένος των ευρωεκλογών ήταν η αποχή» επισήμανε η αντιπρόεδρος της Βουλής, συμπληρώνοντας ότι δεν υποτιμά την δεύτερη θέση στην οποία κρατήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο «δεν ήταν αυτός ο στόχος μας και δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι. Χάσαμε 3% και το 1/3 των ψηφοφόρων του, πάνω από 300 χιλιάδες ψήφους».

Χαρακτήρισε «δημοκρατική ανάγκη να υπάρξει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ» και πρόσθεσε πως «η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων είναι κοινωνική απαίτηση και είμαστε υποχρεωμένοι να ανταποκριθούμε σε αυτή». «Δεν θέλουμε ρευστοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, θέλουμε πρωταγωνιστή τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις εξελίξεις. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα, αλλά να σταθούμε με αυτοπεποίθηση» επισήμανε σε άλλο σημείο.

Εκτόξευσε βολές για την στοχοποίηση των διαφωνούντων, λέγοντας ότι «η συλλογικότητα δεν είναι αδυναμία, ούτε είναι αντίθετη με την αποφασιστικότητα που πρέπει να έχουμε. Η συζήτηση, ο διάλογος, οι απόψεις, οι εμπειρίες, οι εξειδικευμένες γνώσεις του καθενός και της καθεμιάς είναι πλούτος. Δεν γίνεται να πάμε με μια λογική ότι όποιος δεν σιωπά είναι υπονομευτής».

Αναφορικά, δε, με τις καταστατικές αλλαγές, σημείωσε πως «όλες και όλοι εμείς κάναμε τις μεγάλες αλλαγές στο κόμμα μας το 2022. Την εκλογή Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση. Τα εσωτερικά δημοψηφίσματα και τις διαβουλεύσεις. Το ψηφιακό κόμμα. Εμείς ανοίξαμε το κόμμα στην κοινωνία και δώσαμε τον λόγο στα μέλη, στη βάση». Κατέληξε δε λέγοντας πως πρέπει «να δώσουμε και τώρα το λόγο στα μέλη και τους φίλους μας. Με το εσωτερικό δημοψήφισμα που προτείνεται».

Νίκος Παππάς: Όχι σε δημοψήφισμα για το καταστατικό

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε ανοικτός στις προτάσεις και τις πολιτικές απόψεις του Στέφανου Κασσελάκη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Να αποφύγουμε τις απολυτότητες. Να κάνουμε τη συζήτηση χωρίς απολυτότητες ή δίκες προθέσεων και προτάσεων». Χαρακτήρισε «τομή» την πρόταση για προγραμματική σύγκλιση και εκλογική συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων, ενώ τάχθηκε υπέρ της διατήρησης του ΣΥΡΙΖΑ με απαραίτητο όρο την τον μετασχηματισμό του.

«Δεν έχει θεμελιωθεί ότι πρέπει να πάψει να λειτουργεί το κόμμα που έχει όραμά του τον σοσιαλισμό με Δημοκρατία και ελευθερία, που λειτουργεί πιο συμμετοχικά, πιο δημοκρατικά, πιο διάφανα από κάθε άλλο κόμμα στην Ελλάδα, το κόμμα που πρέπει να ολοκληρώσει τον μετασχηματισμό του, που μπορεί να εγγυηθεί τα προοδευτικά και προγραμματικά θεμέλια μιας εκλογικής συνεργασίας» είπε χαρακτηριστικά.

Τάχθηκε τέλος κατά της προοπτικής διεξαγωγής δημοψηφίσματος για τις καταστατικές αλλαγές και προέτρεψε όσους και όσους το πρότειναν να το καταθέσουν στο προσεχές συνέδριο του Οκτωβρίου. «Το καταστατικό προβλέπει ότι οι καταστατικές αλλαγές γίνονται με βάση τις αποφάσεις του καταστατικού συνεδρίου. Αν υπάρχει η άποψη ότι πρέπει να γίνονται καταστατικές αλλαγές και με βάση τα δημοψηφίσματα, να κατατεθεί και να πάει στο συνέδριο», είπε. Συμπλήρωσε, δε, πως «η πρόταση για δημοψήφισμα για τις συνεργασίες παραβιάζει ανοικτές θύρες».

Ραγκούσης: Ενιαίος φορέας της χωρίς διάλυση των κομμάτων

Υπέρ της δημιουργίας ενός σχήματος που θα καταθέσει κοινά ψηφοδέλτια στον Άρειο Πάγο τάχθηκε ο Γιάννης Ραγκούσης, προτείνοντας παράλληλα να μην αυτοδιαλυθούν τα υπάρχοντα κόμματα. «Ένας ισχυρός αντίπαλος απέναντι στη ΝΔ, δεν θα σχηματιστεί με διάλυση των κομμάτων που θα συμμετέχουν αλλά με έναν φορέα που θα καταθέσει ενιαία ψηφοδέλτια στον Άρειο Πάγο, ώστε να διεκδικήσει το μπόνους των βουλευτικών εδρών που προβλέπει ο εκλογικός νόμος» είπε χαρακτηριστικά.

«Το επί της αρχής Ναι ή Όχι σε μια τέτοια προοπτική μόνον τα μέλη και οι φίλοι μπορούν να το πουν. Ιδίως από την στιγμή που διαφωνούμε μεταξύ μας για το μείζον αυτό θέμα» είπε ο Γιάννης Ραγκούσης, προκρίνοντας την διεξαγωγή δημοψηφίσματος, το οποίο χαρακτήρισε ως «την πιο διάφανη διαδικασία» και ως «τον πιο δημοκρατικό τρόπο που προβλέπεται στο καταστατικό μας μετά τις ιστορικές αλλαγές που κάναμε με εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα στο συνέδριο του 2022».

«Αυτός που δεν θέλει την ανασύνθεση του Προοδευτικού χώρου είναι το Μαξίμου και τα εξωθεσμικά κέντρα» συνέχισε για να καταλήξει ότι «το βράδυ των επόμενων εθνικών εκλογών, αν για πρώτη φορά στην μεταπολίτευση, η ΝΔ κερδίσει για τρίτη συνεχόμενη φορά, τότε το ερώτημα θα είναι ένα: “ποιος φταίει;. Ας διαλέξει ο καθένας τι θέλει τότε να του καταλογιστεί».

Παύλος Πολάκης: Καταστροφή αν ενωθούμε όπως-όπως με το ΠΑΣΟΚ

«Πρέπει καταρχήν να πείσουμε το 1 εκατ. ψηφοφόρους του αριστερού δημοκρατικού στρατοπέδου που χάσαμε προς την αποχή» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, προκρίνοντας να εκπέμψει «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ένα σοβαρό, συγκεκριμένο, σε σύγκρουση με τη διαπλοκή, με αναδιανομή από το μεγάλο πλούτο προς τη μισθωτή εργασία και τους μικρομεσαίους, με περιγραφή της παραγωγικής ανασυγκρότησης ανά περιφέρεια, με ισχυρό κοινωνικό κράτος, με αποκατάσταση της αξίας της εργασίας με βαθιές αλλαγές στη Δικαιοσύνη, κυβερνητικό πρόγραμμα που πρέπει να εκπεμφθεί και από το Καταστατικό συνέδριο του Οκτωβρίου». Με αυτά τα δεδομένα τάχθηκε ουσιαστικά με την πλευρά Κασσελάκη τόσο όσον αφορά τις πολιτικές προτεραιότητες όσο και απορρίπτοντας το δημοψήφισμα για το καταστατικό.

«Με βάση αυτό το πρόγραμμα ως το νέο σύγχρονο κοινωνικό συμβόλαιο, θα καλέσουμε τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις για συνεργασία. Αλλιώς η λογική να ενωθούμε όπως όπως με το ΠΑΣΟΚ για να μην χαθούμε, είναι γραμμή που οδηγεί σε καταστροφή, συμπλήρωσε».

Θανάσης Θεοχαρόπουλος: Το αρνητικό αποτέλεσμα χρεώνεται στον Κασσελάκη

«Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν είναι καλό» είπε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, συμπληρώνοντας ότι «πήγαμε στις ευρωεκλογές με αποφάσεις μόνο του προέδρου. Συνεπώς, αντικειμενικά οι ευθύνες του αρνητικού αποτελέσματος αφορούν κυρίως τον ίδιο».

«Τα προεκλογικά λάθη ήταν πολλά. Τα μετεκλογικά ακόμη περισσότερα» σημείωσε, βάλλοντας κατά αναρτήσεων «με υπονοούμενα για την διαφάνεια του κόμματος, με υπονοούμενα για υπονομευτές μέχρι και τον πρώην πρόεδρο, με πολιτικές διώξεις. Και βέβαια με κλείσιμο της Αυγής "με έναν διακόπτη" όπως το "μαύρο" της ΕΡΤ. Και μετά φταίνε οι προηγούμενοι, οι εργαζόμενοι και οι επόμενοι».

Όσον αφορά την άρνηση του Στέφανου Κασσελάκη και πολλών άλλων στελεχών για δημοψήφισμα για τις συνεργασίες, είπε: «Το θέλει η κοινωνία και η βάση γιατί τόση ανασφάλεια και φοβία. Γιατί;». Καταλόγισε ανασφάλεια στον Στέφανο Κασσελάκη αναφορικά με την φράση του πως δεν πέτυχε ούτε το γαλλικό μέτωπο, ενώ ζήτησε να μην εμφανίζονται «αλλά προσκόμματα σε αυτό που θέλει η κοινωνία και η βάση».

Επικριτικός εμφανίστηκε και για την εικόνα που εμφάνισε ο Στέφανος Κασσελάκης προεκλογικά. «Είπε ο πρόεδρος η Αριστερά δεν είναι τρόπος ζωής. Συμφωνούμε απολύτως, επίσης όμως Αριστερά δεν είναι η επίδειξη πλούτου ούτε να σταθμίζεις τα πάντα με τα χρήματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απέρριψε, δε, την προοπτική συνεργασίας με την Πλεύση Ελευθερίας, λέγοντας: «Και κάτι προσωπικό, καταθέτω πόθεν έσχες 12 χρόνια τώρα και τότε ειχα περισσότερα χρήματα από την δουλειά μου σε σχέση με όσα έχω τώρα. Γιατί στην πολιτική δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Παραιτήθηκα από την καρέκλα του Ειδικού Γραμματέα των Κοινοτικών Πόρων Υπουργείου όταν έπεσε το μαύρο της ΕΡΤ και τώρα βλέπω με τον ίδιο τρόπο να κλείνει η Αυγή.  Διαγράφηκα από την Κ.Ο. του ΚΙΝΑΛ για τη θέση μου για τη Συμφωνία των Πρεσπών πριν καν ψηφίσω. Για τις θέσεις μου. Τις θέσεις μου και τις αρχές μου δεν τις διαπραγματεύομαι. Και τώρα έρχεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και καλεί την Ζωή Κωνσταντοπούλου για συνεργασία η οποία την ίδια στιγμή λέει ότι χρηματίσθηκαμε οι 153 βουλευτές για την συμφωνία των Πρεσπών. Και συγχαίρει τον Στέφανο Κασσελάκη για την αυτοκάθαρση που κάνει, εννοώντας όσα κάνει απέναντι μας για τις πολιτικές μας απόψεις!».

Ράνια Σβίγκου: Δεν καρπωθήκαμε όσο θα θέλαμε τη ραγδαία πτώση της ΝΔ

«Είναι αλήθεια ότι δεν καρπωθήκαμε όσο θα θέλαμε τη ραγδαία πτώση της ΝΔ. Και, παρά τις εκκλήσεις μας για συμμετοχή, πολλοί πολίτες επέλεξαν την αποχή, δεν μας έδειξαν την εμπιστοσύνη τους» ανέφερε η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, συμπληρώνοντας ότι «δεν πρέπει να μετατραπούμε σε ένα ασπόνδυλο πολιτικό υποκείμενο, σε μια δεξαμενή επικύρωσης αποφάσεων των “από πάνω”. Αλλά να μετασχηματιστούμε σε ένα σύγχρονο, δημοκρατικό και συγκροτημένο κόμμα του 21ου αιώνα ακολουθώντας τις εξελίξεις στην κοινωνία και στην τεχνολογία. Όχι να διαγράψουμε την ιστορία μας, τους αγώνες που δώσαμε, τις νίκες, αλλά και όσα δεν κάναμε σωστά».
Κάλεσε, δε, τα στελέχη «να συζητήσουμε, να διαφωνήσουμε ίσως, αλλά πάντα με συντροφικότητα, πολιτικά επιχειρήματα, όπως αρμόζει στην παράδοση του προοδευτικού χώρου. Γιατί κανένας και καμιά δεν κατέχει την απόλυτη αλήθεια. Γιατί κανένας και καμία δεν περισσεύουν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Χωρίς κατηγορίες επί του προσωπικού. Χωρίς τις χυδαιότητες που συνηθίζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Χωρίς προγραφές, διαρροές, εξοβελισμούς. Αντιπαράθεση μέσω τηλεοπτικών δεκτών».

Χρήστος Σπίρτζης: Ρευστοποίηση κόμματος σε λειτουργία

«Σύντροφε Βαγγέλη» είπε ο Χρήστος Σπίρτζης απευθυνόμενος τον Ευάγγελο Αποστολάκη, «στο ταξίδι στην Μακρόνησο δεν ειπατε στον Στέφανο ότι στα ξερονήσια, οι πολιτικοί και φυσικοί μας παππούδες βασανίστηκαν, σακατεύτηκαν, σκοτώθηκαν για να λέμε ελεύθερα την πολιτική μας άποψη». Στην αιχμηρή του ομιλία συμπλήρωσε πως «αυτήν την κληρονομια δεν προκειται να την προδώσουμε στο όνομα οποιουδήποτε, όσο τραμπουκισμό, ύβρεις και χουλιγκανισμό και αν υποστούμε».

Απευθυνόμενος προς τον Στέφανο Κασσελάκη είπε πως ουδείς έχει αμφισβητήσει ότι είναι πρόεδρος, αλλά «μόνο εσυ έχει αμφισβητήσει οτι είσαι πρόεδρος».

«Πόση ντροπή πια» είπε για τις διαρροές της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο ίδιος δεν ψήφισε ΣΥΡΙΖα στις εκλογές, ενώ επισήμανε ότι οφείλεται στα στελέχη που εκφράζουν διαφωνίες ότι τους οφείλεται μια συγγνώμη. «Περιμέναμε να ακούσουμε σήμερα κάτι για τα “μαύρα”, κάτι για τον υπονομευτη Αλέξη που κάνει παιχνίδια. Ποια ειναι η υπονόμευση;» συνέχισε και ρώτησε με νόημα τον Στέφανο Κασσελάκη αν κάνει bullying σε βουλευτές και δημοσιογράφους, καθώς και εάν άλλα μέλη της ΚΕ κάνουν bullying σε συντονιστές οργανώσεων.

Είπε, δε, πως ρευστοποίηση κόμματος συνιστούν οι προτάσεις που παρουσίασε ο Στέφανος Κασσελάκης για τις καταστατικές αλλαγές και συμπλήρωσε πως «ρευστοποίηση κόμματος σε λειτουργία πρώτη φορά θα δούμε».

Στέργιος Καλπάκης: Έχει γίνει άνω - κάτω ένα κόμμα με αναρτήσεις από της ΗΠΑ

Ότι συνιστά «υποκρισία να υποστηρίζεις την αδιαμεσολάβητη επαφή με τον κόσμο, αλλά το απλό, λαϊκό, μαζικό, αδιαμεσολάβητο “Βρείτε τα” για τις συνεργασίες, να το περνάς από κόσκινο» είπε ο Στέργιος Καλπάκης, ενώ ζήτησε «να τελειώνει η υποκρισία. Πάμε σε δημοψήφισμα όπως λέει το κείμενο συμβολής».

«Υποκρισία είναι να κουνάς στην Κεντρική Επιτροπή την κινδυνολογία της ρευστοποίησης του κόμματος και να λες ότι κάποιοι τάχα θέλουμε τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, αλλά οι προτάσεις σου για τις καταστατικές αλλαγές να οδηγούν απευθείας στη ρευστοποίηση του κόμματος» συνέχισε.

Έβαλε, δε, κατά του Γιάννη Μπενίση, λέγοντας: «Υποκρισία να λέει ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας ότι “κάποιοι λένε δημόσια την αποψάρα τους”, αλλά να μη λέει τίποτα για το γεγονός ότι εδώ και ένα μήνα έχει γίνει άνω - κάτω ένα ολόκληρο κόμμα, με αναρτήσεις από την άλλη άκρη του Ατλαντικού».

Δημήτρης Χατζησωκράτης: Να πάρουμε μαθήματα από τη συνεργασία στη Γαλλία

Στις διαδικασίες για την εύρεση του προσώπου που θα προταθεί για πρωθυπουργός από τα προοδευτικά κόμματα της Γαλλίας αναφέρθηκε ο Δημήτρης Χατζησωκράτης.

«Η πίεση των Γάλλων πολιτών για να υπάρξει ευρύτατο μέτωπο αποτροπής της επικράτησης της ακροδεξιάς υποχρέωσε τις προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις στη συμπαράταξη» είπε και συμπλήρωσε ότι ο Μελανσόν, o ηγέτης του μακράν μεγαλύτερου κόμματος του NFP, ξεκαθάρισε από την πρώτη στιγμή ότι: “Αισθάνομαι ικανός να είμαι πρωθυπουργός” αλλά ευθυγραμμίστηκε με τη φόρμουλα του γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος ότι: “θα είναι η Κ.Ο. η πιο ισχυρή, που θα προτείνει το όνομα του Πρωθυπουργού”. Για να συμπληρώσει: “Η Ανυπότακτη Γαλλία θα κάνει μία πρόταση. Δεν θα επιβάλλει. Θα προτείνει. Εγώ δεν εξαιρούμαι, δεν αφαιρούμαι αλλά δεν επιβάλλομαι”. Έτσι ξεπέρασαν ένα δύσκολο πρόβλημα, που θα μπορούσε να γίνει ανυπέρβλητο, μια και υπάρχουν ενστάσεις-δικαιολογημένες ή/και όχι-για το πρόσωπό του, αν επέμενε εκ των προτέρων στο ορισμό του επικεφαλής. Εξαιρετικές πρακτικές…αναγκαίες και στα καθ΄ ημάς!».

Κεντρική ΕπιτροπήΣΥΡΙΖΑευρωεκλογές 2024ειδήσεις τώραΝίκος ΠαππάςΣτέφανος ΚασσελάκηςΓιάννης ΡαγκούσηςΕυρωεκλογές