Πολιτική|08.07.2024 16:20

Νέα Αριστερά: Παραλογισμός οι παρεμβάσεις Μητσοτάκη για τη στεγαστική κρίση

Newsroom

Τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκης για την στεγαστική κρίση στηλιτεύει η Νέα Αριστερά σε ανακοίνωσή της κάνοντας λόγο για «παραλογισμό». Όπως τονίζει «τον παραλογισμό ότι η αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης θα έρθει μέσα από περισσότερους πλειστηριασμούς, πως να τον σχολιάσουμε;» και προσθέτει «η λύση στη στεγαστική κρίση θα έρθει μόνο μέσα από μια συνολικά αντιπαραθετική πολιτική. Με κατάργηση της Golden Visa για αγορά γης και κατοικίας, απαγόρευση του Αirbnb για εταιρείες»

Η ανακοίνωση

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα η κυβέρνηση Μητσοτάκη ετοιμάζει παρεμβάσεις για την στεγαστική κρίση όπως η διευκόλυνση των πλειστηριασμών, η παροχή κινήτρων στις τράπεζες να «απελευθερώσουν» ακίνητα και νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου».

Τον παραλογισμό ότι η αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης θα έρθει μέσα από περισσότερους πλειστηριασμούς, πως να τον σχολιάσουμε; Τόσο η Golden Visa όσο και η ανεξέλεγκτη, κυρίως από εταιρείες, βραχυχρόνια μίσθωση τύπου Airbnb είναι από τους κύριους παράγοντες όξυνσης της στεγαστικής κρίσης. Ο διπλασιασμός του ορίου για την απόκτηση της Golden Visa όταν πρόκειται για γη και ακίνητα αύξησε περαιτέρω τις τιμές τους.

Όσον αφορά το νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου» η κυβέρνηση οφείλει να εξηγήσει γιατί απέτυχε το πρώτο πρόγραμμα- από τις 37.000 αιτήσεις δόθηκαν μόλις 6.000 δάνεια ελλείψει ακινήτων που πληρούσαν τα κριτήρια- και να εξηγήσει που διαφοροποιείται το δεύτερο πρόγραμμα.

Η λύση στην στεγαστική κρίση θα έρθει μόνο μέσα από μια συνολικά αντιπαραθετική πολιτική. Με κατάργηση της Golden Visa για αγορά γης και κατοικίας, απαγόρευση του Αirbnb για εταιρείες ενώ θα επιτρέπεται μόνο σε φυσικά πρόσωπα για έως 2 ακίνητα, προστασία της πρώτης κατοικίας, πλαφόν στα ενοίκια, πρόγραμμα οικονομικά προσιτής κατοικίας με κοινωνικούς όρους, μέτρα κατά του υπερτουρισμού που έχουν μετατρέψει τα νησιά και τις γειτονιές της Αθήνας σε τουριστικά πάρκα αναψυχής.

Η Νέα Αριστερά έχει καταθέσει σχετική τροπολογία στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού. Αναμένουμε από τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης να την στηρίξουν.

Κυριάκος Μητσοτάκηςπλειστηριασμοίειδήσεις τώραΝέα αριστερά