Γιατί πάει στην Ουάσινγκτον ο Μητσοτάκης και ποια «ραντεβού» προγραμματίζονται
Κατερίνα ΚοκκαλιάρηΣτην Ουάσινγκτον για την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ- που έχει ιδιαίτερο συμβολισμό λόγω της 75ης επετείου ίδρυσης της Συμμαχίας- θα βρίσκεται για τρεις μέρες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και θα έχει σειρά επαφών. Να σημειωθεί εδώ πως θα είναι η πρώτη φορά που η Σύνοδος Κορυφής θα διεξαχθεί με 32 Συμμάχους, μετά την ολοκλήρωση της διεύρυνσης της Συμμαχίας και της προσχώρησης της Φινλανδίας και της Σουηδίας.
Στην ατζέντα της Συνόδου θα βρεθούν η ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Συμμαχίας και η μεγαλύτερη συνεισφορά από Ευρωπαϊκά κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ και τον Καναδά για την υλοποίηση των προβλεπόμενων στην δέσμευση για τις αμυντικές επενδύσεις. Επίσης θα υπάρξει επιβεβαίωση της στήριξης της Ουκρανίας, ενώ θα συζητηθεί και η συνεργασία του ΝΑΤΟ με εταίρους όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και η IndoPacific 4 (Αυστραλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα).
Σε ό,τι αφορά την δέσμευση για αμυντικές δαπάνες που θα φτάνουν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ, από την κυβέρνηση υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά πως η χώρα μας βρίσκεται στον πυρήνα των συμμάχων χωρών που υπερβαίνουν αυτό το ποσοστό. Παράλληλα υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός έχει καταθέσει από κοινού με τον Πολωνό ομόλογό του πρόταση για μια ευρωπαϊκή ασπίδα αεράμυνας που θα χρηματοδοτηθεί με ευρωπαϊκούς πόρους και θα ενισχύσει τον ευρωπαϊκό πυλώνα του ΝΑΤΟ.
Να σημειωθεί εδώ πως μετά τη ρητορική που έχει υιοθετήσει η νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας ο πρωθυπουργός, πρόκειται να θέσει το θέμα της μη τήρησης των συμφωνηθέντων στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. «Έχουν υπάρξει μια σειρά από πολύ σοβαρές δηλώσεις, οι οποίες αντίκεινται στα διεθνώς συμφωνηθέντα και ψηφισθέντα από τα δύο κράτη» επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Μάλιστα σημείωσε πως ο πρωθυπουργός «θα θέσει το ζήτημα σε ανώτατο επίπεδο, θα αναφερθεί στη συμφωνία η οποία δεν τηρείται και κυρίως το ζήτημα της σύνθετης ονομασίας erga omnes. Θα αναφέρει μια σειρά από δηλώσεις, οι οποίες αντίκεινται στη Συμφωνία των Πρεσπών, σε όσα δηλαδή έχουν ψηφίσει τα δύο κράτη».
Από την πλευρά του ο νέος πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας σε δήλωση του συνέχισε τον δρόμο των προκλήσεων, αποκαλώντας εκ νέου την χώρα του «Μακεδονία» και όχι με την συνταγματική της ονομασία. Και μένει να φανεί πως θα κινηθεί στην Ουάσινγκτον, όπου επίσης θα βρίσκεται για την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ Χθες απαντώντας σε ερωτήσεις για το αν πρόκειται να υπάρξουν συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας ή με τον Τούρκο πρόεδρο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε δεν υπάρχει κάτι προγραμματισμένο αλλά δεν αποκλείεται στο πλαίσιο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ να γίνουν και κάποιες διμερείς συναντήσεις.
Ουσιαστικά το ενδεχόμενο ενός σύντομου τετ α τετ του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο θεωρείται πιθανό, καθώς και οι δυο θα βρίσκονται στην Ουάσινγκτον. Από και και πέρα μία πιο αναλυτική συζήτηση αναμένεται να γίνει το Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Υπενθυμίζεται πως η τελευταία συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο είχε γίνει τον Μάιο στην Άγκυρα, ενώ είχε προηγηθεί τον Δεκέμβριο η επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Αθηνά.
Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού
Όπως έγινε γνωστό σήμερα ο Πρωθυπουργός είναι προσκεκλημένος του Council on Foreign Relations, όπου θα έχει δημόσια συζήτηση, με τον Daniel Speckhard, πρώην πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα. Στη συνέχεια θα έχει επαφές με μέλη του Κογκρέσου, ενώ το απόγευμα της Τρίτης θα συμμετάσχει στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 75 χρόνια ίδρυσης της Συμμαχίας.
Αύριο λίγο πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να έχει δημόσια συζήτηση στο πλαίσιο του NATO Public Forum με την Νάντια Σάντλοου, πρώην Αναπληρώτρια Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ. Και το βράδυ θα παρακαθήσει στο γεύμα που παραθέτει προς τιμήν των ηγετών ο Πρόεδρος και η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ
Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, όπου την Παρασκευή θα έχει συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθεί η ανάληψη από την Ελλάδα της θέσης του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (2025-26), καθώς και το Κυπριακό (και το έργο της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μαρία Άνχελα Ολγκίν).
Στις ΗΠΑ Γεραπετρίτης - Δένδιας
Σειρά επαφών θα έχουν στις ΗΠΑ και οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές σήμερα ο κ. Γεραπετρίτης θα συμμετάσχει σε εκδήλωση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ 'Αντονι Μπλίνκεν αφιερωμένη στην ασφάλεια, με έμφαση στην ατζέντα «Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια» και θα παρευρεθεί στην εκδήλωση για τον εορτασμό της 75ης επετείου της Συμμαχίας. Αύριο θα παραστεί σε δείπνο που θα παραθέσει, ο κ. Μπλίνκεν προς τους ομολόγους του στη βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Ο Νίκος Δένδιας αύριο θα παρακαθίσει στο δείπνο το οποίο θα παραθέσει ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ στους υπουργούς των κρατών μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Και την Πέμπτη στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ο κ. Δένδιας θα υπογράψει με τους ομολόγους του της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας Επιστολή Προθέσεων (LoI) για τη δημιουργία Εναρμονισμένου Στρατιωτικού Διαδρόμου Κινητικότητας. Ουσιαστικά οι τρείς χώρες εκφράζουν το ενδιαφέρον τους μεταξύ άλλων, για: την εναρμόνιση διαφορετικών εθνικών διαδικασιών, τη μείωση του χρόνου που απαιτείται για την έκδοση αδειών διέλευσης και τη διασφάλιση της ομαλής, αποτελεσματικής και απρόσκοπτης μετακίνησης στρατιωτικού προσωπικού και μέσων μεταξύ των τριών χωρών, όποτε απαιτείται.
- Το σχέδιο της Τουρκίας για τη νέα κατάσταση στη Συρία: Η Άγκυρα αναλαμβάνει τον ρόλο του προστάτη - Τα μηνύματα στις ΗΠΑ
- Γεράσιμος Χουλιάρας για σεισμό στην Τριχωνίδα: Η λίμνη έχει γίνει από πολλά ρήγματα - Έχει δώσει και 6 Ρίχτερ
- Πόσο θα αλλάξει το dating τα επόμενα χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη – Οι καινοτομίες που έρχονται
- «Τρίμπαλο» και τρίποντο για τον ΠΑΟΚ που παρέμεινε σε απόσταση αναπνοής απ' την κορυφή