Πολιτική|10.07.2024 07:07

Μητσοτάκης – Ερντογάν: Τι σηματοδοτεί το ραντεβού στην Ουάσινγκτον και τα επόμενα βήματα

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Να διατηρήσουν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας θέλουν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν, που πρόκειται να συναντηθούν σήμερα στην Ουάσινγκτον στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.  Στη συνάντηση - που θα είναι σύντομη - θα γίνει μια επισκόπηση όσων έχουν γίνει  το τελευταίο διάστημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά δεν αναμένεται να επεκταθεί η συζήτηση στα δύσκολα θέματα που πάνε για αργότερα.

Το επόμενο βήμα θα γίνει τον Σεπτέμβριο, οπότε και αναμένεται να γίνει μία ακόμα συνάντηση των δύο ηγετών τη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Μέχρι τότε στόχος είναι να αποφευχθεί η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και να συνεχιστεί η προσπάθεια για την προώθηση της λεγόμενης  θετικής ατζέντας (δηλαδή των θεμάτων που μπορεί να φέρουν πιο κοντά τις δύο χώρες).

Από την Αθήνα επισημαίνεται πως είναι θετικό που διατηρούνται οι γέφυρες επικοινωνίας και οι επαφές μεταξύ των δύο χωρών έχουν μπει σε ένα πλαίσιο κανονικότητας, χωρίς υπερβολική δραματοποίηση. Να σημειωθεί εδώ πως το τελευταίο τετ α τετ των δύο ηγετών είχε πραγματοποιηθεί τον Μάιο στην Άγκυρα, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος είχε επισκεφθεί τον Δεκέμβριο την Αθήνα.

Ουσιαστικά η τουρκική πλευρά δείχνει πως δεν θέλει να τορπιλίσει τον διάλογο, ωστόσο αυτό δε σημαίνει πως έχει εγκαταλείψει το αναθεωρητικό της αφήγημα. Το γεγονός πάντως πως διατηρούνται τα ήρεμα νερά αποτιμάται θετικά και στόχος είναι παρά τις διαφορές να συνεχιστεί η νηνεμία στις σχέσεις των δύο χωρών.

Χθες ο πρωθυπουργός σημείωσε πως υπήρξαν τρία δύσκολα χρόνια αλλά τον τελευταίο ενάμισι χρόνο η κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έχει βελτιωθεί σημαντικά, υπογραμμίζοντας βέβαια πως «αναγνωρίζουμε ότι ορισμένες από τις θεμελιώδεις τουρκικές θέσεις όσον αφορά την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο δεν έχουν αλλάξει ριζικά».  Παράλληλα επεσήμανε πως έχουν γίνει θετικά βήματα όπως για παράδειγμα το ό,τι  τους τελευταίους 16 μήνες δεν υπάρχουν παραβιάσεις, καταγράφεται πρόοδος στο μεταναστευτικό και παράλληλα Τούρκοι πολίτες μπορούν να ταξιδεύουν σε νησιά του Αιγαίου με την βίζα εξπρές

Αδιαμφισβήτητα ο δρόμος είναι μακρύς καθώς ο Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν παραμένει ένας απρόβλεπτος παίκτης στην πολιτική σκηνή. Άλλωστε είναι εμφανές πως σε θέματα όπως το Κυπριακό συνεχίζει την σκληρή γραμμή και δεν δείχνει διατεθειμένος να κάνει κάποια βήματα.

Την ίδια στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι η Κύπρος είναι μια κατεχόμενη ευρωπαϊκή χώρα και επανέλαβε την ανάγκη επίλυσης στη βάση των αποφάσεων του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ. Μάλιστα το Κυπριακό πρόκειται να συζητηθεί την Παρασκευή στη συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός  με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Τι λέει η κυβέρνηση για την Βόρεια Μακεδονία

Σαφή ήταν τα μηνύματα του πρωθυπουργού στη νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας, ενώ σκοπεύει να αναφερθεί στο θέμα και στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. «Όταν ακούω ότι η νέα κυβέρνηση αναφέρεται στη χώρα ως Δημοκρατία της Μακεδονίας  εντός της χώρας, έχω σοβαρές ανησυχίες. Και αυτό είναι ένα θέμα που σκοπεύω να θίξω. Δεν είναι εποικοδομητικό και δεν βοηθά τον ευρωπαϊκό δρόμο της Βόρειας Μακεδονίας» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης

Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε  «η Βόρεια Μακεδονία είναι μέλος του ΝΑΤΟ σήμερα γιατί η Ελλάδα ήρε το βέτο της μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών που υπεγράφη και επικυρώθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι πρόκειται για μια διεθνή συμφωνία που υποχρεώνει τη χώρα. Το σεβαστήκαμε και το σέβομαι. Ένα από τα θεμελιώδη, αν όχι τα πιο θεμελιώδη δόγματα, πτυχές αυτής της συμφωνίας είχε να κάνει με το όνομα Βόρεια Μακεδονία που χρησιμοποιείται erga omnes». Προσέθεσε μάλιστα «και αυτό είναι κάτι που είναι πολύ ξεκάθαρο και δεν είναι διαπραγματεύσιμο για την Ελλάδα».

Μπαράζ επαφών Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Έναν κύκλο συναντήσεων έχει στις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός, όπου μεταξύ άλλων εστιάζει στον ρόλο της χώρας ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή. Ειδικότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε  αρχικά με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον και στη συνέχεια με τον ηγέτη της πλειοψηφίας στη Γερουσία Τσακ Σούμερ  και με τον Γερουσιαστή Κρις Κουνς.

Σήμερα λίγο πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να έχει δημόσια συζήτηση στο πλαίσιο του NATO Public Forum με την Νάντια Σάντλοου, πρώην Αναπληρώτρια Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ. Και το βράδυ θα παρακαθήσει στο γεύμα που παραθέτει προς τιμήν των ηγετών ο Πρόεδρος και η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ

Βόρεια ΜακεδονίαελληνοτουρκικάΤουρκίαΚύπροςειδήσεις τώραΝΑΤΟΚυριάκος ΜητσοτάκηςΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΚυπριακό