Πολιτική | 10.07.2024 18:45

Μητσοτάκης στο ΝΑΤΟ: Στηρίζουμε την Ουκρανία και ενδυναμώνουμε την ευρωπαϊκή άμυνα

Newsroom

«Γιορτάζουμε την δημιουργία της πιο ανθεκτικής Συμμαχίας στον κόσμο» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την άφιξή στη Σύνοδο του NATO στην Ουάσινγκτον το απόγευμα της Τετάρτης, στο περιθώριο της οποίας θα έχει συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Συναντιόμαστε σε μία εποχή μεγάλων προκλήσεων σε μια εποχή που μαίνεται ένας πόλεμος στην καρδιά της Ευρώπης», συνέχισε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι « θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία για όσο χρειαστεί, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η Ρωσία δεν θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο απρόκλητης επιθετικότητας», επεσήμανε ο  πρωθυπουργός. Σημειώνεται ότι πριν ακόμα ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής έγινε γνωστό πως στην Ουκρανία χορηγούνται άμεσα F-16 προς την Ουκρανία.

Μητσοτάκης: «Τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ μας σε αμυντικές δαπάνες»

«Είναι μία εποχή που η Νατοϊκή Συμμαχία πρέπει να αντιμετωπίσει μία σειρά πολύπλοκων προκλήσεων και είναι επίσης μία εποχή όπου πρέπει να επιβεβαιώσουμε εκ νέου την δική μας δέσμευση ως προς την δαπάνη. Τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ μας σε αμυντικές δαπάνες». Ο Κυριάκος Μητσοτάκηςσημείωσε ακόμη ότι «είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις ευρωπαϊκές χώρες, όχι μόνο όσον αφορά στην επίτευξη αυτού του στόχου, αλλά και για τον εξορθολογισμό των αμυντικών μας δαπανών προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η Συμμαχία».

»Έχω υπάρξει σταθερός υποστηρικτής της μεγαλύτερης ενοποίησης των ευρωπαϊκών αμυντικών δαπανών. Δεν χρειάζεται απλώς να ξοδεύουμε περισσότερα, πρέπει επίσης να κινούμαστε πιο έξυπνα όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο κατανέμουμε τους πόρους προκειμένου να ενδυναμώσουμε τη συλλογική μας άμυνα. Και η ενίσχυση των ευρωπαϊκών αμυντικών δυνατοτήτων είναι συμπληρωματική στις αμυντικές δυνατότητες του ΝΑΤΟ, ενισχύει το ΝΑΤΟ», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα σημείωσε ότι «πρέπει να αξιοποιήσουμε τον επόμενο ευρωπαϊκό κύκλο για να επικεντρωθούμε περισσότερο στο πώς θα ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή μας άμυνα. Είναι προς το συμφέρον μας να το πράξουμε».

Το κλίμα σε Τουρκία και Ελλάδα για τη συνάντηση Μητσοτάκη Ερντογάν

Στο περιθώριο της Συν΄δου Κορυφής, σύντομο ραντεβού θα έχουν στην Ουάσινγκτον ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μάλιστα με τη συνάντηση να πραγματοποιείται 10 ημέρες ακριβώς πριν την συμπλήρωση της «μαύρης» επετείου των 50 χρόνων από την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο, αναπόφευκτα δημιουργούνται ερωτήματα εάν θα υπάρξει αναφορά στο ζήτημα της τουρκικής κατοχής ή κάποια προσπάθεια συνεννόησης για τον τόνο και τα μηνύματα που θα στείλουν στις 20 Ιουλίου, οπότε αμφότεροι θα βρίσκονται στο νησί αλλά σε εντελώς διαφορετικού τύπου εκδηλώσεις.

Τι θα συζητήσουν Ερντογάν και Μητσοτάκης στην Ουάσινγκτον

Η συνάντηση δεν αναμένεται να διαρκέσει περισσότερο από μισή ώρα, καθώς δεν πρόκειται για προγραμματισμένη διαδικασία, αλλά για ένα έκτατο τετ - α - τετ που κανονίστηκε μόλις την Τρίτη. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, Ερντογάν και Μητσοτάκης αναμένεται να επικεντρωθούν στα ήρεμα νερά του Αιγαίου και στη θετική ατζέντας που υιοθετήθηκε μετά και την υπογραφή της διακήρυξης των Αθηνών τον περασμένο Δεκέμβριο. Το κίμα στην Αθήνα είναι θετικό για τη συνάντηση όμως από την ελληνική πλευρά είναι απολύτως σαφές ότι η μόνη δοαφορά που αναγνωρίζουν με την Τουρκία είναι η χάραξη ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.

Οι δύο άνδρες θα πλαισιώνονται από τους υπουργούς Εξωτερικών Γεραπετρίτη και Φιντάν καθώς και από τους διπλωματικούς τους συμβούλους και μεταφραστές. Επομένως αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον αν θα δοθούν οδηγίες στους υπουργούς Εξωτερικών για το πώς θα συνεχιστούν από εδώ και στο εξής οι διπλωματικές διεργασίες, οι οποίες ως έναν βαθμό διαταράχθηκαν από το ζήτημα των θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο αλλά και από πρόσφατες δηλώσεις του Χακάν Φιντάν για την Μέση Ανατολή.

Ερωτηματικό αν θα συζητηθεί η «μαύρη επέτειος»

Αυτό που μένει να αποσαφηνιστεί, είναι αν ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος θα συζητήσουν και για την κοινή τους παρουσία στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει αποδεχθεί πρόσκληση του Νίκου Χριστοδουλίδη για να παραστεί στο προεδρικό Μέγαρο σε αντικατοχική εκδήλωση ενώ και ο κ. Ερντογάν θα βρίσκεται στα Κατεχόμενα για πανηγυρική τουρκική φιέστα.

Από τουρκικής πλευράς δεν έχει δοθεί ιδιαίτερα μεγάλη βαρύτητα στη συνάντηση με τα τουρκικά Μέσα να μιλούν για συνάντηση 10-15 λεπτών που θα επιβεβαιώνει ότι οι επαφές των δύο χωρών συνεχίζονται σε ήπιο κλίμα. Από πλευράς Τουρκίας δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ατζέντα που προωθείται με αφορμή την συγκεκριμένη συνάντηση.

Δεν έχει διαρρεύσει ατζέντα τα τουρκικά ΜΜΕ

Πάντως σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ethnos.gr στην Τουρκία Μαρία Ζαχαράκη, σε περίπτωση που πέσει στο τραπέζι το ζήτημα του Κυπριακού με αφορμή την επέτειο του Αττίλα, ο πρόεδρος Ερντογάν θα επιχειρήσεις να προωθήσει τις τουρκικές θέσεις περί αναγνώρισης του Ψευδοκράτους και της λύσης δύο κρατών στην Κύπτρο.

Hurriyet: Εκτενείς αναφορές για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν – «Η Ελλάδα περιμένει με κομμένη την ανάσα»

Η Χουριέτ γράφει συγκεκριμένα ότι «ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μετέβη στις ΗΠΑ για να συμμετάσχει στη Σύνοδο των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ, αναμένεται να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ενώ η κρίσιμη σύνοδος κορυφής ήταν ένα από τα πιο σημαντικά θέματα ατζέντας των ελληνικών ΜΜΕ, ο Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης έκανε επίσης αξιοσημείωτες δηλώσεις για την Τουρκία».

Οι λεπτομέρειες της συνάντησης

Επίσης, η Χουριέτ γράφει πως σύμφωνα με πληροφορίες των ελληνικών ΜΜΕ, η σύνοδος κορυφής που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ των δύο ηγετών καθορίστηκε μετά από πολυήμερες παρασκηνιακές επαφές. «Λόγω του φορτωμένου προγράμματος τόσο του Προέδρου Ερντογάν όσο και του Έλληνα πρωθυπουργού Μητσοτάκη, η συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης και να διαρκέσει 10-15 λεπτά. Διότι οι δύο ηγέτες θα παραστούν στο δείπνο που θα παραθέσει ο πρόεδρος Μπάιντεν στους ηγέτες της Συμμαχίας αμέσως μετά τη συνάντηση.

Θεωρείται ότι η συνάντηση, την οποία η Ελλάδα περιμένει με ανυπομονησία, θα είναι μια συνάντηση  σε θετικό κλίμα. Στη συνάντηση αναμένεται να παραστούν και οι υπουργοί Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και Γιώργος Γεραπετρίτης».

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΟυκρανίαειδήσεις τώραΝΑΤΟ