Πολιτική|10.07.2024 19:33

Τα βλέμματα στραμμένα στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν: Ποια τα θέματα που θα συζητηθούν - Χαμηλά το ραντεβού στα τουρκικά ΜΜΕ

Newsroom

Στην Ουάσιγκτον και στο προγραμματισμένο ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν - που θα πραγματοποιηθεί στις 11 ώρα Ελλάδος, είναι στραμμένα τα βλέμματα αυτή την ώρα. Οι δύο άνδρες θα βρεθούν στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στο ΝΑΤΟ, ενώ δεδομένου ότι η συνάντηση πραγματοποιείται 10 ημέρες ακριβώς πριν την συμπλήρωση της «μαύρης» επετείου των 50 χρόνων από την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο, αναπόφευκτα δημιουργούνται ερωτήματα εάν θα υπάρξει αναφορά στο ζήτημα της τουρκικής κατοχής ή κάποια προσπάθεια συνεννόησης για τον τόνο και τα μηνύματα που θα στείλουν στις 20 Ιουλίου, οπότε αμφότεροι θα βρίσκονται στο νησί αλλά σε εντελώς διαφορετικού τύπου εκδηλώσεις.

Τι θα συζητήσουν Μητσοτάκης και Ερντογάν

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Γεωργίας Γαραντζιώτη για το OPEN, η συνάντηση αναμένεται να διαρκέσει τριάντα περίπου λεπτά, ενώ στη συνέχεια οι ηγέτες των δύο κρατών θα δώσουν το παρών στο δείπνο που θα παραχωρήσει ο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο. Οι δύο άνδρες θα πλαισιώνονται από τους υπουργούς Εξωτερικών Γεραπετρίτη και Φιντάν καθώς και από τους διπλωματικούς τους συμβούλους και μεταφραστές.

Διπλωματικές πηγές, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, αναφέρουν πως δεν αναμένεται να επιλυθούν τα σοβαρά προβλήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά να υπάρξει επιβεβαίωση του θετικού κλίματος των τελευταίων έξι μηνών, γεγονός που επισφραγίζεται από την μη καταγραφή παραβιάσεων από αέρος και δια θαλάσσης το διάστημα αυτό. Παράλληλα, στο τραπέζι πρόκειται να βρεθούν και τα ΜΟΕ (Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης), η συζήτηση για τα οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα βρέθηκε στην Αθήνα για τον λόγο αυτό και εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.

Χαμηλά το θέμα στα τουρκικά ΜΜΕ

Όπως εξήγησε από την πλευρά της η Μαρία Ζαχαράκη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, η συνάντηση των δύο ηγετών δεν έχει λάβει μεγάλη έκταση στην Τουρκία, η οποία ωστόσο παρακολουθεί τις συναντήσεις του Τούρκου προέδρου με τους Ευρωπαίους ηγέτες. Το γεγονός αποδεικνύει πως δεν θα τεθούν επί τάπητος σοβαρά ζητήματα, αλλά ότι θα επιβεβαιωθεί το καλό κλίμα και ότι οι επαφές συνεχίζονται. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το ραντεβού, το οποίο ζητήθηκε από την τουρκική πλευρά, αποδεικνύει τη βούληση της Άγκυρας να χτίσει πάνω στα θεμέλια μια νέα εποχή, μια νέα συνεργασία.

Hurriyet: Εκτενείς αναφορές για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν – «Η Ελλάδα περιμένει με κομμένη την ανάσα»

Η Χουριέτ γράφει συγκεκριμένα ότι «ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μετέβη στις ΗΠΑ για να συμμετάσχει στη Σύνοδο των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ, αναμένεται να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ενώ η κρίσιμη σύνοδος κορυφής ήταν ένα από τα πιο σημαντικά θέματα ατζέντας των ελληνικών ΜΜΕ, ο Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης έκανε επίσης αξιοσημείωτες δηλώσεις για την Τουρκία».

Οι λεπτομέρειες της συνάντησης

Επίσης, η Χουριέτ γράφει πως σύμφωνα με πληροφορίες των ελληνικών ΜΜΕ, η σύνοδος κορυφής που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ των δύο ηγετών καθορίστηκε μετά από πολυήμερες παρασκηνιακές επαφές. «Λόγω του φορτωμένου προγράμματος τόσο του Προέδρου Ερντογάν όσο και του Έλληνα πρωθυπουργού Μητσοτάκη, η συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης και να διαρκέσει 10-15 λεπτά. Διότι οι δύο ηγέτες θα παραστούν στο δείπνο που θα παραθέσει ο πρόεδρος Μπάιντεν στους ηγέτες της Συμμαχίας αμέσως μετά τη συνάντηση.

Θεωρείται ότι η συνάντηση, την οποία η Ελλάδα περιμένει με ανυπομονησία, θα είναι μια συνάντηση  σε θετικό κλίμα. Στη συνάντηση αναμένεται να παραστούν και οι υπουργοί Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και Γιώργος Γεραπετρίτης».

ΤουρκίαΜΟΕΝΑΤΟΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΟυάσιγκτονειδήσεις τώραΚυριάκος Μητσοτάκης