Πολιτική|11.07.2024 06:50

Εν αναμονή της υποψηφιότητας Διαμαντοπούλου στο ΠΑΣΟΚ: «Τέλος» στο ζήτημα με το καταστατικό - Τα δύο θέματα στο τραπέζι

Αλέξανδρος Διαμάντης

Όλες οι μάχες στο ΠΑΣΟΚ για την προεδρία του κόμματος μπορεί να ήταν σφοδρές αλλά ποτέ δεν υπήρξαν «αποκλεισμοί» λόγω ζητημάτων που αφορούν το καταστατικό. Για παράδειγμα, παλαιότερα ο Π. Γερουλάνος και ο Β. Κεγκέρογλου είχαν ζητήσει παράταση για να συγκεντρώσουν τις απαραίτητες υπογραφές για την υποψηφιότητά τους και τότε κανείς δεν είχε «κρυφτεί» πίσω από «γράμμα του νόμου».

Έτσι και τώρα, ο Νίκος Ανδρουλάκης αλλά και οι υπόλοιποι υποψήφιοι δεν έθεσαν βέτο στην υποψηφιότητα του Χάρη Δούκα, με βάση την πρόνοια του άρθρου 36. Σύμφωνα, άλλωστε, με τον Ν. Ανδρουλάκη το συγκεκριμένο άρθρο είναι από το 2008 και η τροπολογία ήρθε το 2013, η οποία έλεγε ότι απαγορεύεται όταν επιλέξεις να διοριστείς στο κράτος από το κόμμα που κυβερνά, να είσαι και στα κεντρικά όργανα του. Κατά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ η αλλαγή έγινε διότι ήθελε «να υπάρχει μία ξεκάθαρη αλλαγή πορείας στη χώρα, ώστε το κράτος να μην είναι λάφυρο των κομμάτων και ήθελα να ξεκινήσουμε από εμάς, απ' το ΠΑΣΟΚ», εντούτοις στους διαδρόμους της Χαριλάου Τρικούπη θυμίζουν ότι η ρύθμιση είχε έρθει για άλλους λόγους και… αποκλεισμούς στελεχών.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Ανδρουλάκης ήταν ξεκάθαρος: «Αυτή η κουβέντα δεν έχει κανένα πολιτικό νόημα. Δεν πρόκειται να θέσω κανένα ζήτημα για την υποψηφιότητα του κ. Δούκα. Όταν ενημερώθηκα από την αρμόδια επιτροπή, την ΕΔΕΚΑΠ, ζήτησα να ξεπεραστεί με έναν θεσμικό τρόπο, να πάμε γρήγορα στις διαδικασίες μας, να μιλήσουμε πολιτικά».

Συνεπώς, πλέον, δύο είναι τα ζητήματα στο ΠΑΣΟΚ: Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας της Άννας Διαμαντοπούλου και η συλλογή υπογραφών. Σε ό,τι αφορά το πρώτο ζήτημα εντός των επόμενων ημερών η πρώην Υπουργός αναμένεται να δηλώσει «παρών» στη μάχη για την προεδρία, με πολλούς πάντως να θεωρούν ότι θα είναι «εύκολος» στόχος για τους κκ. Ανδρουλάκη και Δούκα. Άλλωστε, πράσινα στελέχη θυμίζουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης την έχει προτείνει ως υποψήφια για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) ενώ και η ίδια έχει πάρει εδώ και χρόνια αποστάσεις από την Χαριλάου Τρικούπη.

Με την Άννα Διαμαντοπούλου ο αριθμός των υποψηφίων θα φτάσει τους οκτώ πλησιάζοντας αυτό του 2017 όπου για τον «ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς», στην κούρσα της ηγεσίας είχαν δηλώσει «παρών» εννέα άτομα, ένας εκ των οποίων και ο σημερινός πρόεδρος του Κινήματος Νίκος Ανδρουλάκης. Στις εσωκομματικές εκλογές του 2021, υποψήφιοι πρόεδροι βρέθηκαν έξι άτομα, όπως και ένα ακόμη (Βασίλης Κεγκέρογλου) που εντέλει αποσύρθηκε.

ΠΑΣΟΚΆννα ΔιαμαντοπούλουΝίκος Ανδρουλάκηςειδήσεις τώραΧάρης Δούκας