Πολιτική|12.07.2024 06:44

ΠΑΣΟΚ: Υποψήφιοι ψάχνουν υπογραφές και… συμμαχίες – Εν αναμονή της απόφασης της Διαμαντοπούλου

Αλέξανδρος Διαμάντης

Σε εξέλιξη βρίσκεται στο ΠΑΣΟΚ η «μάχη» των υπογραφών, με τους υποψήφιους προέδρους να αναζητούν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη στήριξη. Και επικοινωνιακά πάντα παρουσιάζει σημαντικό ενδιαφέρον ο αριθμός των υπογραφών αλλά και ενδεχόμενες συμμαχίες, όπως αυτή του Νίκου Παπανδρέου και του Παύλου Γερουλάνου.

Ο κ. Γερουλάνος, μάλιστα, πλέον έχει μπει για τα καλά στο κάδρο της διεκδικήσης μιας θέσης στο δεύτερο γύρο, μολονότι τα φαβορί παραμένουν ο Ν. Ανδρουλάκης και ο Χάρης Δούκας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις τάσεις της MRB ο Νίκος Ανδρουλάκης προηγείται με μικρή διαφορά έναντι του Χάρη Δούκα (28% και 27,1% αντίστοιχα) για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Παύλος Γερουλάνος ακολουθεί τρίτος με 19% και ο Μιχάλης Κατρίνης τέταρτος με 7%. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η δημοσκόπηση έγινε όταν είχαν ανακοινώσει υποψηφιότητα τέσσερεις από τους επτά. (Νίκος Ανδρουλάκης, Χάρης Δούκας, Παύλος Γερουλάνος, Μιχάλης Κατρίνης) και συνεπώς τα αποτελέσματα επιδέχονται αμφισβήτησης.

Από το επιτελείο, πάντως, του κ. Γερουλάνου σημειώνουν ότι όλες οι δημοσκοπικές ενδείξεις που έχουν στα χέρια τους καταδεικνύουν ότι βελτιώνεται συνεχώς η θέση του μετά την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του στην Κεντρική Επιτροπή στις 30 Ιουνίου.

Την ίδια ώρα, τα ποιοτικά στοιχεία της δημοσκόπησης είναι αρκετά ενδιαφέροντα. Για παράδειγμα, το 75,4% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές, κάτι που δείχνει ότι η συμμετοχή προβλέπεται να είναι αρκετά μεγάλη και μάλιστα αποδεικνύει ότι η εσωκομματική μάχη έχει πραγματικό διακύβευμα.

Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι σχετικό ενδιαφέρον υπάρχει και στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ με 24% και συνεπώς δυνητικά υπάρχει ένα κοινό στο οποίο μπορεί να απευθυνθεί το ΠΑΣΟΚ. Τέλος, το 47,5% πιστεύει πως τα κόμματα της αριστεράς και της κεντροαριστεράς θα πρέπει να συνεργαστούν για να διεκδικήσουν τη νίκη απέναντι στη ΝΔ στις επόμενες εθνικές εκλογές, μολονότι οι ηγεσίες τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του ΠΑΣΟΚ έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα συνεχίσουν την αυτόνομη πορεία του.

Σε κάθε περίπτωση, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι νέες μετρήσεις, στις οποίες θα συμπεριλαμβάνονται όλοι οι υποψήφιοι, αλλά και η Άννα Διαμαντοπούλου όταν ανακοινώσει την τελική της απόφαση. Μέχρι τότε στο εσωτερικό του κόμματος όλοι θα αναζητούν τις συμμαχίες οι οποίες θα τους φέρουν σε πλεονεκτική θέση έναντι των αντιπάλων τους.

ΠΑΣΟΚειδήσεις τώραΠαύλος ΓερουλάνοςΆννα ΔιαμαντοπούλουΝίκος ΑνδρουλάκηςΧάρης Δούκας