Πολιτική|12.07.2024 12:07

Φλωρίδης: Με τις διατάξεις του Παρασκευόπουλου αποφυλακίστηκε όλο το βαρύ έγκλημα

Newsroom

Σφοδρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ άσκησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης λέγοντας πως «όλο το βαρύ έγκλημα αποφυλακίστηκε με τους νόμους Παρασκευόπουλου».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Φλωρίδης αναφέρθηκε αρχικά στις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί αναφορικά με τη διάταξη που αφορά τη δημοσιοποίηση των δικών, υποστηρίζοντας ο νόμος έχει θεσπιστεί για την «προστασία των κατηγορουμένων».

Όπως εξήγησε ο υπουργός, στη διάταξη που ισχύει 22 χρόνια και προβλέπει την απαγόρευση της τηλεοπτικής μετάδοσης των δικών, προστέθηκε και απαγόρευση μέσω ίντερνετ.

«Έγινε φασαρία για το τίποτα» για την κάλυψη στις δίκες

Αναφορικά με την ανακοίνωσή του ΣΥΡΙΖΑ που ασκούσε κριτική στη συγκεκριμένη διάταξη αναφέροντας ότι ρίχνει «μαύρο» στην ενημέρωση, ο κ. Φλωρίδης ανέφερε ότι τελικά αποδείχθηκε ότι οι βουλευτές του κόμματος την είχαν ψηφίσει. «Έγινε φασαρία για το τίποτα. Όπως έχουν γίνει μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ δεν συνεννοούνται», είπε χαρακτηριστικά.

Διευκρίνισε ότι η διάταξη αυτή δεν αφορά τα παρατηρητήρια τα οποία μπορούν με τους προβλεπόμενους όρους να παρακολουθούν δίκες.

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για τις αποφυλακίσεις

Για τις αποφυλακίσεις ο κ. Φλωρίδης είπε ότι υπάρχουν περιπτώσεις που αφορούν πριν τον νέο ποινικό κώδικα. «Την τελευταία 10ετία η μεγάλη ζημιά στο νομοθετικό σύστημα έκανε ο νόμος Παρασκευόπουλου με τις διατάξεις του οποίου αποφυλακίστηκε όλο το βαρύ έγκλημα» και διευκρίνισε ότι «αυτό που αλλάξαμε είναι ότι το δικαστικό συμβούλιο εκτός από τις προϋποθέσεις του νόμου κρίνει αν θα αποφυλακιστεί με βάσει τον άνθρωπο που έχει μπροστά του».

«Τελείωσε η περίοδος ατιμωρησίας»

Για τα μέχρι τώρα αποτελέσματα του νέου ποινικού νόμου ο κ. Φλωρίδης είπε ότι από 1η Μαΐου έχει τελειώσει η περίοδος ατιμωρησίας. «Ο σκοπός είναι να συνειδητοποιήσουν όσοι κάνουν παρανομίες ότι θα πάνε φυλακή» και κατέληξε ότι «ένα σύστημα πετυχαίνει όταν σου δημιουργεί τη βεβαιότητα ότι θα πας φυλακή».

Για την Νovartis

Για την υπόθεση Νovartis και για το αν θα αποκαλυφθούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες, ο υπουργός είπε «ότι βάσει του νέου κώδικα ο εισαγγελέας μπορεί να αξιολογεί το καθεστώς με το οποίο δόθηκε η προστασία και να κρίνει αν πρέπει να υπάρχει ή όχι». 

ΣΥΡΙΖΑνόμος Παρασκευόπουλουέγκλημαυπουργείο ΔικαιοσύνηςΓιώργος Φλωρίδηςειδήσεις τώρα