Πολιτική|15.07.2024 06:52

Κασσελάκης: Στοχοποιεί ευθέως τον Αλέξη Τσίπρα πριν τις «αιματηρές» αποφάσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ

Νίκος Σβέρκος

Στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα έχει βρει τον «αποδιοπομπαίο τράγο» ο Στέφανος Κασσελάκης προκειμένου να του φορτώσει όλα τα πολιτικά και οικονομικά δεινά που διέρχεται ο ίδιος και το κόμμα του. Κατά την πάγια τακτική του απέναντι στους εσωκομματικούς του αντιπάλους, είτε αποδίδει στον προκάτοχό του ευθέως τις ευθύνες για την κακοδαιμονία στον ΣΥΡΙΖΑ, είτε τον προκαλεί εμμέσως να δηλώσει απόλυτη πίστη στον διάδοχό του. Και όλα αυτά πριν ληφθούν σοβαρές αποφάσεις για την οργανωτική διάρθρωση του ΣΥΡΙΖΑ και τα κομματικά μέσα ενημέρωσης του. 

Πρωτοφανής επίθεση στον Τσίπρα, αφήνει υπόνοιες για διαπλοκή 

Χαρακτηριστικά ήταν άλλωστε όσα είπε σε συνέντευξή του στο Talk Radio την Παρασκευή. Ο Στέφανος Κασσελάκης αποδέχτηκε πως αφήνει αιχμές για τον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας «προφανώς, γιατί υπήρξε πρόεδρος 15 χρόνια. Άρα ό,τι διαχειρίζομαι αυτή τη στιγμή και ό,τι διαχειριζόμαστε στα συλλογικά μας όργανα είναι απόρροια μιας ηγεσία που υπήρξε εκεί για 15 χρόνια». Αρκέστηκε να πει μάλιστα ότι οι δυο τους έχουν συζητήσεις τα ανοικτά ζητήματα στον ΣΥΡΙΖΑ πριν τις ευρωεκλογές.

Κλιμακώνοντας την επίθεσή του στον Αλέξη Τσίπρα ο Στέφανος Κασσελάκης χαρακτήρισε «λυπηρό» το ότι «έγινε ένα τεράστιο άνοιγμα πέρυσι στις εκλογές» και μάλιστα «ανάμεσα στις δύο εκλογές, όταν ήταν ξεκάθαρο ότι θα μειωνόταν η χρηματοδότηση του επόμενου χρόνου», ενώ επανέφερε την επιχειρηματολογία πως υπήρξε διαφημιστική σύμβαση ανάμεσα στην Αυγή και κάποια ανταγωνιστικά μιντιακά επιχειρηματικά συμφέροντα, κάτι «που δεν συνάδει με την κουλτούρα της Αυγής και την ιστορία της εφημερίδας». 

Ο Στέφανος Κασσελάκης εξαπολύοντας αυτού του είδους την επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό, ουσιαστικά επιτίθεται στην εσωκομματική αντιπολίτευση των «87», που στενοί του συνεργάτες χαρακτηρίζουν ως υποκινούμενη από τον Αλέξη Τσίπρα. Παράλληλα  ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να μετακινεί το επίκεντρο της επίθεσης από την πολιτική διαφωνία στην διαχειριστική ανεπάρκεια. Αφήνει, δε, υπόνοιες για κακή διαχείριση πόρων ή και σχέσεις διαπλοκής με αλλότρια επιχειρηματικά συμφέροντα, κατηγορία που συνιστά σοβαρότατη και πρωτοφανή μομφή. 

Η προς ώρας win-win τακτική του Κασσελάκη 

Και στο αμιγώς πολιτικό πεδίο, πάντως, ο Στέφανος Κασσελάκης δεν φείδεται των προκλήσεων προς τον Αλέξη Τσίπρα. Αφενός κατηγόρησε εμμέσως την πρότερη διαχείριση του Αλέξη Τσίπρα πως ευθύνεται εν μέρει για το εκλογικό αποτέλεσμα. Όπως έιπε στην Real News, «τα εξαιρετικά μειωμένα έσοδα μάς ανάγκασαν να κάνουμε μια πολύ συγκρατημένη εκστρατεία στις Ευρωεκλογές, που προφανώς μας στοίχισε σε ψήφους».  

Αφετέρου, δε, είπε πως στην «προσπάθεια για τη μέγιστη δυνατή ενότητα προσδοκώ από τον Αλέξη Τσίπρα να δίνει το παράδειγμα, ως ιστορικός ηγέτης του χώρου». Ουσιαστικά ο Στέφανος Κασσελάκης με αυτήν την πρόκληση προς τον Αλέξη Τσίπρα οικοδομεί από τώρα το αφήγημα που θα χρησιμοποιήσει στην επόμενη δυσκολία που θα αντιμετωπίσει: Πως υπονομεύεται υπογείως από τον πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος με τη σειρά του χρησιμοποιεί στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να φτιαχτεί εσωκομματική αντιπολίτευση. 

Δήλωσε άλλωστε ο Στέφανος Κασσελάκης πως «οι όποιες διαφωνίες πρέπει να έχουν πολιτική βάση κι όχι να στηρίζονται σε ιδιοτέλειες και απωθημένα», επαναφέροντας την επιχειρηματολογία που είχε χρησιμοποιήσει πριν την διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και τη δημιουργία της Νέας Αριστεράς. 

Η τακτική του Στέφανου Κασσελάκη υπό τις παρούσες συνθήκες είναι προφανής. Έχει δημιουργήσει την εντύπωση πως τον επιβουλεύεται ένα πολιτικό πρόσωπο, που έχει επιλέξει να μην τοποθετείται για τα τεκταινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ. Η τακτική του όμως είναι και “win – win”: Όσον δεν μιλά ο Αλέξης Τσίπρας, θα στοχοποιείται ως υπονομευτής. Αν μιλήσει, θα είναι αποδεδειγμένα υπονομευτής. Και έτσι ο Στέφανος Κασσελάκης θα ενισχύσει το προφίλ του πολιτικού που τον κυνηγούν τα συμφέροντα. 

Αλέξης ΤσίπραςΣτέφανος ΚασσελάκηςΣΥΡΙΖΑειδήσεις τώρα