Μηνύματα της Αθήνας σε Άγκυρα, Σκόπια και Τίρανα- Διπλωματική κινητικότητα στο Κυπριακό
Κατερίνα ΚοκκαλιάρηΤο τοπίο που έχει διαμορφωθεί στην ευρύτερη γειτονιά διαβάζει με προσοχή η Αθήνα, που χαράζει τις επόμενες κινήσεις της στη διπλωματική σκακιέρα. Να σημειωθεί εδώ πως ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης πρόκειται να ενημερώσει σήμερα αρχηγούς και εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων σχετικά με θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Στην κυβέρνηση παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στην ευρύτερη περιοχή και υπάρχει αισιοδοξία πως θα διατηρηθούν τα ήρεμα νερά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Από την Αθήνα το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως πρέπει να διατηρηθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας, προκειμένου οι όποιες διαφορές να μην παράγουν αυτόματα εντάσεις. Ωστόσο παράλληλα έχουν μπει με σαφήνεια οι κόκκινες γραμμές και εμφατικά υπογραμμίζεται πως δεν θα γίνει καμία υποχώρηση στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.
Την ίδια στιγμή έντονη κινητικότητα παρατηρείται στο Κυπριακό, όπου γίνεται προσπάθεια για την επανέναρξη των συζητήσεων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μία κίνηση υψηλού συμβολισμού πρόκειται να μεταβεί στη Λευκωσία το Σάββατο, οπότε και συμπληρώνονται 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή. Την ίδια μέρα θα βρεθεί στα κατεχόμενα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και μένει να φανεί αν θα συνεχίσει να τηρεί την ίδια αδιάλλακτη στάση.
Την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών για την επίλυση του κυπριακού υπογράμμισε σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τετ α τετ που είχε με το Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον. Την Παρασκευή στη συνάντηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως πρέπει να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα για λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές στον ΟΗΕ ο Γενικός Γραμματέας κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον πρωθυπουργό ανέφερε ότι έχει τη διάθεση να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που έχει για να φτάσουν οι δύο κοινότητες στην επανέναρξη του διαλόγου. Επίσης αυτό που ξεκαθαρίζουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές είναι ότι δεν υπάρχει εισήγηση του Γενικού Γραμματέα για τετραμερή ή πενταμερή συνάντηση, το οποίο δεν δέχεται ούτε η Αθήνα.
Το μήνυμα που εκπέμπεται από την ελληνική πλευρά είναι πως πρέπει επιτέλους η Κύπρος να πάψει να είναι το τελευταίο διαιρεμένο νησί το οποίο βρίσκεται εντός ευρωπαϊκής επικράτειας και να υπάρξει μία δίκαιη, βιώσιμη και διατηρήσιμη λύση του Κυπριακού ζητήματος. Να σημειωθεί πως η Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ για την Κύπρο Μαρία Ανχέλα Ολγίν έχει ξεκινήσει κύκλο επαφών και ήδη έχει συναντηθεί με τον Γιώργο Γεραπετρίτη.
Επιμένει η νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας.
Σαφή μηνύματα πως για να μπορέσει η Βόρεια Μακεδονία να κάνει βήματα ευρωπαϊκής προσέγγισης θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός του διεθνούς δικαίου και των συμφωνιών που η χώρα έχει υπογράψει εκπέμπει η Αθήνα. «Pacta sunt servanda»- δηλαδή οι συμφωνίας πρέπει να τηρούνται- σημειώνεται χαρακτηριστικά από την κυβερνητική πλευρά.
Την ίδια στιγμή πάντως ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας Χριστιάν Μίτσκοσκι σε δηλώσεις του συνεχίζει να προκαλεί μιλώντας για «Μακεδονία», ισχυριζόμενος παράλληλα πως τηρεί τη Συμφωνία των Πρεσπών και πως η Ελλάδα είναι αυτή που κωλυσιεργεί και δεν εφαρμόζει τη συμφωνία. Μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών Τίμτσο Μουτσούνσκι ισχυρίστηκε πως η χρήση του όρου «Μακεδονία» από τη νέα ηγεσία της χώρας δεν αποτελεί παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών
Άδεια στον Φ. Μπελέρη
Οι αλβανικές αρχές έδωσαν τελικά άδεια στον φυλακισμένο ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Φρέντυ Μπελέρη, ώστε να μεταβεί στο Στρασβούργο και να συμμετάσχει στην πανηγυρική εναρκτήρια σύνοδο του Ευρωκοινοβουλίου. Ο Φ. Μπελέρης είχε υποβάλλει σχετική αίτημα και η άδειά του αρχίζει από σήμερα, ενώ με το πέρας της θα πρέπει να επιστρέψει στην φυλακή για να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του που ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο.
Στην Αθήνα τηρούν στάση αναμονής για να δουν πως θα κινηθούν το επόμενο διάστημα τα Τίρανα. Παράλληλα το μήνυμα που εκπέμπεται από την ελληνική πλευρά είναι πως το κράτος δικαίου, τα δικαιώματα των μειονοτήτων οι εγγυήσεις του κοινοτικού κεκτημένου δεν είναι ένα διμερές ζήτημα, είναι ένα ζήτημα αμιγώς ευρωπαϊκό.
- Στη φυλακή για 20 χρόνια ο βιαστής της Ζιζέλ Πελικό - Ένοχοι και οι άλλοι 50 κατηγορούμενοι
- «Ανίκητα τα όπλα μας - Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά»: Ευθείες απειλές Πούτιν
- Αποτρόπαιο περιστατικό σε σχολική εκδρομή - Έδωσαν σε μαθητή ποτό με ούρα και τον χτύπησαν
- «Αρνείται να δεχτεί ότι μεγαλώνει»: Συνεργάτης της Κέιτι Πέρι της ασκεί σφοδρή κριτική