Πολιτική|16.07.2024 21:16

Στεφάνι για τη «γενοκτονία των Τσάμηδων» κατέθεσε ο πρόεδρος της Αλβανίας - Τι απαντά το ΥΠΕΞ

Newsroom

Ο πρόεδρος της Αλβανίας προκάλεσε αντιδράσεις μετά την επίσκεψή του σε εκδήλωση μνήμης στην Κονίσπολη, για την «γενοκτονία των Τσάμηδων» την περίοδο 1944-1945.

Ο πρόεδρος Μπαιράμ Mπεγκάι κατέθεσε μάλιστα και στεφάνι για τους «πεσόντες» της μειονότητας των Τσάμηδων, με το ΥΠΕΞ της Ελλάδας να δίνει απάντηση.

«Η κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Αλβανίας σε μνημείο που προβάλλει ανιστόρητες και ψευδείς κατηγορίες και υπαινίσσεται εδαφικές διεκδικήσεις εις βάρος της Ελλάδας, είναι μία ενέργεια που παραπέμπει σε ανεπίτρεπτους εθνικισμούς περασμένων εποχών», σημειώνουν πηγές του Υπουργείου.

«Η ασυμβίβαστη αυτή με την ιστορική αλήθεια πράξη υπονομεύει την ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των χωρών μας», καταλήγει.

Εθνικιστές χαιρέτησαν την κίνηση Μπεγκάι

Μετά την πρωτοφανή κίνηση το Αλβανού προέδρου, το τοπικό εθνικιστικό μόρφωμα Κόμμα Δικαιοσύνης Ενσωμάτωσης και Ενότητας (PDIU), χαιρέτησε την επίσκεψή του, αναφέροντας στα social media:

«Ο Μπαιράμ Μπεγκάι είναι ο πρώτος Πρόεδρος που τιμά τη μνήμη των 2.900 θυμάτων της ελληνικής γενοκτονίας και της εθνοκάθαρσης των Αλβανών της Τσαμουριάς».

ΑλβανίαΥΠΕΞειδήσεις τώρα