Πολιτική|17.07.2024 07:15

Στέφανος Κασσελάκης: Η επικοινωνιακή «συγγνώμη» για τον Πολάκη και η συμπόρευση προς το καταστατικό συνέδριο

Νίκος Σβέρκος

Όταν εχθές έγινε γνωστό πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επικοινώνησε με την γραμματέα της ΝΔ, Μαρία Συρεγγέλα, προκειμένου να ζητήσει συγγνώμη για την φραστική επίθεση του εναντίον της, προκλήθηκε αίσθηση. Ορισμένοι μάλιστα στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούσαν και άλλοι εύχονταν πως ο Στέφανος Κασσελάκης θα λάβει σκληρά μέτρα κατά του τομεάρχη Διαφάνειας. Ωστόσο όλοι τους διαψεύστηκαν οικτρά. Ο Παύλος Πολάκης «επιβίωσε» και αυτή τη φορά, κάτι που δείχνει πως η σχέση του Στέφανου Κασσελάκη με τον βουλευτή Χανίων είναι αμοιβαία επωφελής εν όψει των μεγάλων ανακατατάξεων που επίκεινται το φθινόπωρο.

Το ιστορικό του τηλεφωνήματος Κασσελάκη - Συρεγγέλα

Εχτές το πρωί πλείστα δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό Τύπο αφιερώθηκαν στην ακραία φραστική επίθεση του Παύλου Πολάκη κατά της Μαρίας Συρεγγέλα, που περιελάμβανε εκφράσεις τύπου «βούλωσέ το» και «πήγαινε κάνε καμιά δουλειά». Η δημοσιότητα του επεισοδίου που έλαβε χώρα στον τηλεοπτικό «αέρα» του Attica ήταν μεγάλη, με τον Παύλο Πολάκη όμως να μην κάνει βήμα πίσω και να προχωρά σε ανάρτηση με την οποία ξεκαθάρισε ότι δεν παίρνει τίποτα πίσω.

Λίγα λεπτά μετά έγινε γνωστό από πηγές της ΝΔ ότι ο Στέφανος Κασσελάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με την γραμματέα της ΝΔ και της ζήτησε συγγνώμη για την συμπεριφορά του τομεάρχη του. Ωστόσο οι ίδιες πηγές επισήμαιναν ότι αυτή η συγγνώμη είναι υποκριτική, καθώς ο Παύλος Πολάκης δεν έδειχνε να μετανοεί για την επίθεσή του, και καλούσαν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «αν θέλει πραγματικά να κάνει κάτι, ας διαγράψει τον κ. Πολάκη, αντί να κάνει το συνήγορό του τηλεφωνικώς για λογαριασμό του».

Ακολούθησε «διαρροή» της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία ουσιαστικά αντεπιτέθηκε στη ΝΔ, κάνοντας λόγο για «αποσπασματικές διαρροές» της Πειραιώς. Ο Στέφανος Κασσελάκης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ζήτησε από την γραμματέα της ΝΔ «να υπενθυμίσει στον κ. Μητσοτάκη πως ακόμη αναμένει και ο ίδιος μια συγγνώμη για τον βουλευτή Δράμας, Δημήτρη Κυριαζίδη και το ομοφοβικό παραλήρημα εναντίον του», συμπληρώνοντας ότι «σε αντίθεση με τον κ. Κασσελάκη σήμερα, ο κ. Μητσοτάκης τότε είχε σιωπήσει επιδεικτικά σε πολλαπλάσιας έντασης επίθεση». Οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ κατέληγαν μάλιστα πως «συγγνώμη βέβαια οφείλει να ζητήσει και ο Υπουργός Υγείας, Αδ. Γεωργιάδης, τόσο για τη χθεσινή απόπειρα να αποκλείσει τους ανασφάλιστους από τη συνταγογράφηση σε δημόσιες δομές, όσο και για τα ψέματα που χρησιμοποίησε για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα».

Πλήρης εμπιστοσύνη Κασσελάκη σε Πολάκη

Από τα όσα έγιναν γνωστά από τις δυο πλευρές, ο Στέφανος Κασσελάκης φάνηκε να ζητά συγγνώμη μόνον για το ύφος της παρέμβασης του Παύλου Πολάκη και όχι για την ουσία των λεγομένων του, περιβάλλοντάς τον ουσιαστικά με πλήρη πολιτική εμπιστοσύνη. Παράλληλα, δεν έλαβε κάποιο μέτρο εναντίον του, παρά την επιμονή του τομεάρχη να μην πάρει ούτε λέξη πίσω από τα όσα είπε (και με το ύφος που τα είπε).

Είναι, δε, προφανές, πως ο Στέφανος Κασσελάκης θέλησε να αξιοποιήσει το επεισόδιο επιχειρώντας να αντιστρέψει την ατζέντα και την εστιάσει στον ίδιο, επαναφέροντας τις καταδικαστέες ομοφοβικές δηλώσεις του βουλευτή Κυριαζίδη που έγιναν τον περασμένο Απρίλιο. Επιχείρησε, επίσης, να υποβαθμίσει την επίθεση Πολάκη, λέγοντας ότι οι δηλώσεις Κυριαζίδη συνιστούσαν «πολλαπλάσιας έντασης επίθεση» σε σχέση με αυτήν του ωρυόμενου βουλευτή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ με νεότερο δελτίο Τύπου ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ζητήσει συγγνώμη εκ μέρους του Κ. Κυρανάκη για παλαιότερη επίθεσή του στην Θεοδώρα Τζάκρη.

Στην χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας έγινε σαφές, τελικά, πως ο Στέφανος Κασσελάκης στην ουσία ήθελε να προστατεύσει τον Παύλο Πολάκη. Αρνήθηκε να συμπεριληφθεί στο κείμενο της απόφασης του κορυφαίου οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ παράγραφος που πρότειναν τα στελέχη των «87» και με την οποία καταδικαζόταν η συμπεριφορά του Κρητικού βουλευτή.

Μια συμμαχία με ορίζοντα το καταστατικό συνέδριο

Η επιμονή του Στέφανου Κασσελάκη να μην καταγραφεί ευθεία αποδοκιμασία και καταδίκη του Παύλου Πολάκη, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος εμφανίζεται αμετανόητος, αντικατοπτρίζει εν πολλοίς και την σχέση των δύο πολιτικών. Κατά τα φαινόμενα πρόκειται για μια σχέση αμοιβαία επωφελή: ο Παύλος Πολάκης εσχάτως συντάσσεται πλήρως με τις πράξεις και τις κινήσεις Κασσελάκη στο εσωκομματικό πεδίο, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βασίζει σε μεγάλο βαθμό την απήχησή του στην βάση του ΣΥΡΙΖΑ στην συμπόρευση με το στυλ πολιτικής του τομεάρχη διαφάνειας.

Με άλλα λόγια, εάν «σπάσει» η συμμαχία Κασσελάκη και Πολάκη, τότε και οι δύο θα βρεθούν χαμένοι, καθώς θα ισχυροποιηθούν άλλες ομάδες. Δεν είναι τυχαίο ότι οι δυο πολιτικοί χτυπούσαν με την ίδια ένταση και την ίδια επιχειρηματολογία προς την ίδια κατεύθυνση: προς την πλευρά της ηγεσίας Τσίπρα και προς τους «87». Ο ρόλος του Παύλου Πολάκη, άλλωστε, ήταν κομβικός για την επικράτηση Κασσελάκη σε κάθε κρίση, που είτε οδήγησε σε διάσπαση είτε «καταπνίγηκε» από τους οπαδούς τους.

Στον ορίζοντα υπάρχει άλλωστε το Καταστατικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, με τον πρόεδρό του να πριμοδοτεί τους βουλευτές, εντάσσοντάς του ως «αριστήνδην» μέλη στα νέα όργανα που θα διαμορφωθούν. Είναι γνωστό ότι ο Παύλος Πολάκης είναι ένας βουλευτής, που διαθέτει ισχυρό και φανατισμένο ακροατήριο. Ωστόσο δεν έχει αντίστοιχη δύναμη στην οργανωμένη βάση του ΣΥΡΙΖΑ. Το νέο οργανόγραμμά του κόμματος, λοιπόν, ταιριάζει περισσότερο σε πρόσωπα σαν τον Παύλο Πολάκη.

εφημερίδα Αυγήειδήσεις τώραΣτέφανος ΚασσελάκηςΣΥΡΙΖΑΠαύλος ΠολάκηςΜαρία Συρέγγελα