Πολιτική|17.07.2024 07:07

ΠΑΣΟΚ: Τα… προγνωστικά μετά τις ανακοινώσεις Διαμαντοπούλου - Ο ρόλος των φαβορί και το στοίχημα για κάθε υποψήφιο

Αλέξανδρος Διαμάντης

Και με τη βούλα ολοκληρώθηκε, χθες, το παζλ των υποψηφιοτήτων, καθώς η Άννα Διαμαντοπούλου με ένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανακοίνωσε την πρόθεσή της να διεκδικήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Οι υποψήφιοι έχουν κάτι λιγότερο από τρεις μήνες προκειμένου να ξεδιπλώσουν το αφήγημά τους για να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους. Ήδη, πάντως, οι… εκλογολόγοι του ΠΑΣΟΚ έχουν ξεκινήσει να φτιάχνουν μια εικόνα σε ό,τι αφορά τα φαβορί και τα αουτσάιντερ. Και μάλιστα οι πρώτες δημοσκοπήσεις φαίνεται να τους επιβεβαιώνουν.

Ειδικότερα:

-Δύο είναι τα μεγάλα φαβορί. Ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Χάρης Δούκας. Ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει ήδη τον «μηχανισμό» που λειτουργεί υπερ του και θα επιδιώξει να κερδίσει ένα νέο κομμάτι που επιθυμεί μια «σταθερότητα» και την αρνητική ψήφο προς τον Χάρη Δούκα. Ο νυν δήμαρχος Αθηναίων φέρνει κάτι «νέο» στο ΠΑΣΟΚ, έχει ωστόσο το βάρος της δημαρχίας στη πλάτη του και δεν έχει σημαντικό μηχανισμό εντός του κόμματος. Οι συνεργάτες του θεωρούν ότι μπορούν να προσελκύσουν παραδοσιακούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που μέχρι πρότινος ψήφιζαν ΣΥΡΙΖΑ αλλά σκέφτονται να επαναπατριστούν. Χαρακτηριστικό είναι ότι με βάση όλες τις δημοσκοπήσεις οι δύο τους εμφανίζονται πολύ κοντά. Στην τελευταία για λογαριασμό της εφημερίδας «Πελοπόννησος» (μόνο για την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας) στο ερώτημα « Εάν είχαμε εκλογές σήμερα και εάν ψήφιζαν όσοι σήμερα δηλώνουν ότι ενδιαφέρονται«, θα είχαμε το εξής αποτέλεσμα: Ν. Ανδρουλάκης 24,6% και Χ. Δούκας 23,4%.

-Η Άννα Διαμαντοπούλου θα επιδιώξει μια υπέρβαση. Δεν μπαίνει στην κούρσα ως φαβορί, ωστόσο θεωρεί ότι μπορεί να είναι στον δεύτερο γύρο. Η κυρία Διαμαντοπούλου θα επιδιώξει να συγκεντρώσει δυνάμεις που είχαν απομακρυνθεί από το ΠΑΣΟΚ και είχαν βρεθεί στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη ενώ διαθέτει ανθρώπους εντός του κόμματος που γνωρίζουν καλά πως γίνονται οι εκλογές. Βασική της επιδίωξη είναι να μην ψηφίσει μόνο το 13% που ψήφισε ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές, καθώς σ’ αυτή την περίπτωση ο Νίκος Ανδρουλάκης θα κερδίσει και μάλλον εύκολα.

Παύλος Γερουλάνος διατηρεί ελάχιστες ελπίδες, τις οποίες όμως θα εξαντλήσει και θα είναι «παράγοντας», ως προς το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου. Θυμίζουμε ότι μαζί του έχει συνταχθεί ο Νίκος Παπανδρέου (κι άρα κομμάτι των παπανδρεικών). Τέλος, να καταγράψουν ένα σχετικά καλό ποσοστό θέλουν οι υπόλοιποι τρεις (συν 1) υποψήφιοι.

ΠΑΣΟΚΆννα ΔιαμαντοπούλουΜιλένα ΑποστολάκηΠαύλος ΓερουλάνοςΧάρης ΔούκαςΝίκος ΑνδρουλάκηςΝάντια Γιαννακοπούλουειδήσεις τώραεκλογές