Πολιτική|18.07.2024 12:28

Μητσοτάκης: Η Κύπρος είναι η τελευταία διαιρεμένη και κατεχόμενη χώρα της ΕΕ - Να ξεκινήσουν άμεσα οι συζητήσεις

Newsroom

Μήνυμα για την επανέναρξη των συζητήσεων για την επίλυση του Κυπριακού έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στην  4η Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας που διεξάγεται στην Οξφόρδη.

«Σε δυο μέρες από σήμερα, στις 20 Ιουλίου θα έχουμε την 50η Επέτειο από την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο που είχε ως αποτέλεσμα την κατοχή ενός σημαντικού κομματιού της νήσου. Είναι η τελευταία κατεχόμενη και διαιρεμένη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ελπίζω αυτό το ζήτημα τελικά να επιλυθεί και οι συζητήσεις μεταξύ των δυο κοινοτήτων θα συνεχίσουν από την αιγίδα του ΟΗΕ πάντοτε στο πνεύμα των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας που ορίζουν μια πιθανή λύση σε αυτό το δύσκολο ακανθώδες πρόβλημα», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ευχήθηκε στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να επανεκλεγεί πρόεδρος της Κομισιόν, τονίζοντας ότι η Ευρώπη χρειάζεται σταθερότητα και εμπειρία. «Η ατζέντα που έχει θέσει σε σχέση με τις προτεραιότητες της ΕΕ τα θέματα που σχετίζονται με την ανταγωνιστικότητα, την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα, την προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, τη μετανάστευση, αποτελούν σημαντικά ζητήματα τα οποία θα συζητηθούν και σήμερα στην σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, διότι είναι θέματα, τα οποία είναι σημαντικά για όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες».

Ολόκληρη η δήλωση Μητσοτάκη

Επιτρέψτε μου να εκφράσω την ικανοποίησή μου γιατί βρισκόμαστε σε αυτήν την μαγευτική τοποθεσία και είναι η πρώτη Διεθνής συνόδου που οργανώνει ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας. Θα ήθελα να του ευχηθώ ότι καλύτερο και ελπίζω ότι θα εργαστεί ως προς μια εποικοδομητική σχέση μεταξύ της Βρετανίας και της Ευρώπης.

Συναντιόμαστε εδω σήμερα και ταυτόχρονα μια σημαντική ψηφοφορία διεξάγεται σήμερα στο Στρασβούργο και ελπίζω πράγματι η κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να επανεκλεγεί ως πρόεδρος της ΕΕ. Είναι πολύ σημαντικό σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς να υπάρχει, σταθερότητα και εμπειρία.

Η ατζέντα που έχει θέσει σε σχέση με τις προτεραιότητες της ΕΕ τα θέματα που σχετίζονται με την ανταγωνιστικότητα, την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα, την προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, τη μετανάστευση, αποτελούν σημαντικά ζητήματα τα οποία θα συζητηθούν και σήμερα στην σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, διότι είναι θέματα, τα οποία είναι σημαντικά για όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες.

Μήνυμα για επανέναρξη των συζητήσεων για το Κυπριακό 

Ένα τελευταίο σημαντικό σημείο. Σε δυο μέρες από σήμερα, στις 20 Ιουλίου θα έχουμε την 50η Επέτειο από την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο που είχε ως αποτέλεσμα την κατοχή ενός σημαντικού κομματιού της νήσου.

Είναι η τελευταία κατεχόμενη και διαιρεμένη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ελπίζω αυτό το ζήτημα τελικά να επιλυθεί και οι συζητήσεις μεταξύ των δυο κοινοτήτων θα συνεχίσουν από την αιγίδα του ΟΗΕ πάντοτε στο πνεύμα των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας που ορίζουν μια πιθανή λύση σε αυτό το δύσκολο ακανθώδες πρόβλημα.

«Να εργαστούμε με τις χώρες προέλευσης» 

Ερωτηθείς με το τι θα συζητηθεί για μεταναστευτικό ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επικεντρωθεί πάρα πολύ στο ζήτημα της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης και αυτό νομίζω είναι μια ορθή προτεραιότητα. Έχουμε ταυτόχρονα νομοθετήσει το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Ασύλου και μετανάστευσης που αποτελεί μια σημαντική πρόοδο σε επίπεδο αντιμετώπισης, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να εργαστούμε με τις χώρες προέλευσης με τις χώρες διέλευσης ώστε να μειώσουμε την παράνομη μετανάστευση και να επικεντρωθούμε στις νομικές οδούς.

Κατεχόμεναειδήσεις τώραΚυριάκος ΜητσοτάκηςΚυπριακόΤουρκίαΕΕΟύρσουλα φον ντερ Λάιεν