Πολιτική|18.07.2024 13:17

Μαρινάκης: Θα αυξηθεί η τιμή της ενέργειας τον Αύγουστο – Ο Μητσοτάκης άκουσε τους βουλευτές για τη Φουντεδάκη

Αλέξανδρος Διαμάντης

«Η Κυβέρνηση πιστή στην δέσμευσή της, δρα προληπτικά, πριν καν ανακοινωθούν οι τιμές του Αυγούστου οι οποίες αναμένεται πως θα είναι υψηλότερες συνεχίζοντας να στηρίζει τους πολίτες απέναντι σε κάθε είδους έκτακτη συνθήκη όταν χρειάζεται. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παρερμηνευθεί, καθώς δεν έχουμε για την ώρα ενδείξεις πως αυτή η αυξητική τάση στο ρεύμα θα συνεχιστεί», τόνισε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ο Παύλος Μαρινάκης.

Ο κ. Μαρινάκης συνέχισε λέγοντας ότι ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την πορεία των αγορών και του χρηματιστηρίου ενέργειας, ώστε να μπορούμε να ενισχύσουμε τις πολιτικές μας προκειμένου έκτακτες συνθήκες, όπως αυτή να μην λειτουργούν σε βάρος των πολιτών.

«Ο Μητσοτάκης άκουσε τους γαλάζιους βουλευτές για Φουντεδάκη»

Σε ό,τι αφορά την ματαίωση του διορισμού της Α. Φουντεδάκη στη θέση της προέδρου της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής υπογράμμισε ότι υπήρξαν κάποιες επιφυλάξεις βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και όπως έχει συμβεί πάρα πολλές φορές ο πρωθυπουργός που είναι και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας άκουσε αυτές τις επιφυλάξεις η επιλογή της κυρίας Φουντεδάκη δεν έγινε. Συμπλήρωσε ότι η απόφαση ήταν να αναβληθεί η συγκεκριμένη συνεδρίαση και να επανέλθει η κυβερνητική πλειοψηφία με μια νέα πρόταση.

Ταυτόχρονα, διέψευσε τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να  αντικαταστήσει το σύστημα επισυνδέσεων που χρησιμοποιείται σήμερα από την ΕΥΠ. Όπως είπε δεν υπάρχει κανένα τέτοιο σχέδιο, αντιθέτως «υπάρχει σχέδιο διαμόρφωσης ρυθμιστικού πλαισίου».

Ακόμα, ο ίδιος υπενθύμισε ότι με απόφαση του Πρωθυπουργού, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν θα κληθούν να επιστρέψουν το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων. «Οι επιχειρήσεις αυτές θα απαλλαγούν από την επιστροφή αναδρομικών για τη διετία 2019-2020 αλλά και από τα μειωμένα κονδύλια που πλήρωσαν και τα επόμενα χρόνια 2021-2023. Η εκκρεμότητα αυτή, δεν θα επιλυθεί εις βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δεδομένου ότι δεν αποτελεί δικό τους σφάλμα που καθυστέρησε η εφαρμογή του. Τονίζουμε πως, δεν πρόκειται να υπάρξει αναδρομική ισχύς», είπε. Σύμφωνα με τον ίδιο,  το χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας τριετίας, και σαφώς χαμηλότερα από τον μέσο όρο τόσο της Ευρωζώνης όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποχώρησε ο πληθωρισμός τροφίμων στην Ελλάδα τον Ιούνιο.

«Με βάση τα επικαιροποιημένα στοιχεία της Eurostat, το κόστος των τροφίμων στη χώρα μας αυξήθηκε κατά 1% σε σύγκριση με τον περσινό Ιούνιο, που συνιστά την καλύτερη επίδοση από τον Μάιο του 2021, δηλαδή την περίοδο που η οικονομική δραστηριότητα είχε συρρικνωθεί εξαιτίας της πανδημίας. Ο ρυθμός των ανατιμήσεων στην ευρωζώνη τον Ιούνιο ήταν 1,6% και στην Ευρωπαϊκή Ένωση 1,3%. Η επιβράδυνση του πληθωρισμού στα τρόφιμα στην Ελλάδα, αποδεικνύει ότι τα μέτρα που έχει λάβει η Κυβέρνηση έχουν πλέον ορατά αποτελέσματα, δεδομένου ότι στις αρχές του 2024 οι τιμές στα τρόφιμα αυξάνονταν με ρυθμό της τάξης του 8,3%», υποστήριξε.

Κυριάκος Μητσοτάκηςλογαριασμοί ρεύματοςκυβέρνησηΠαύλος ΜαρινάκηςΝέα Δημοκρατίαειδήσεις τώρα