Πολιτική|19.07.2024 06:15

ΣΥΡΙΖΑ: Η αποχώρηση Δραγασάκη, η κοινή γραμμή Κασσελάκη - Πολάκη και οι αντιδράσεις των παλαιότερων στελεχών

Νίκος Σβέρκος

Στην χορογραφία της πολιτικής, όταν ένα νηφάλιο ιστορικό στέλεχος αποχωρεί κατά μόνας από το κόμμα του, οι κανόνες επιβάλλουν η ηγεσία να κρατά νηφάλια στάση, όποιο κι αν είναι το σκεπτικό πίσω από την απόφασή του. Στο κόμμα Κασσελάκη, όμως, φαίνεται να αντιμετωπίζουν αυτούς τους άτυπους κανόνες ως περιττές ευγένειες. Τουναντίον, η ηγεσία της Κουμουνδούρου εξαπέλυσε χθες πρωτοφανή επίθεση με σοβαρές αιχμές κατά του άλλοτε «Νέστορα» του ΣΥΡΙΖΑ, που υπηρέτησε σε κορυφαίες κυβερνητικές θέσεις δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα.

Η ανακοίνωση Δραγασάκη

«Οι φόβοι που εξέφραζα τότε για εκφυλιστικές εξελίξεις έχουν, δυστυχώς, πλήρως επιβεβαιωθεί» επισήμανε στην ανακοίνωσή του ο Γιάννης Δραγασάκης, αναφερόμενος στην παραίτησή του τον περασμένο Δεκέμβριο από τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ. Σημείωσε μάλιστα πως είναι «εξαιρετικά δύσκολη η παραμονή σε ένα κόμμα στο οποίο η έννοια της δημοκρατίας και της Αριστεράς, αλλά και η ιστορία του ίδιου του κόμματος, υπονομεύονται και μόνος αποδεκτός κανόνας είναι η συχνά αδιευκρίνιστη και ευμετάβλητη βούληση του αρχηγού».

Στο πλαίσιο της κριτικής του προς την ηγεσία του κόμματος, ο Γιάννης Δραγασάκης ανέφερε πως «συντελείται μια διαδικασία φθοράς, και όχι δημιουργίας, με πρώτο θύμα την ιστορία του, το έργο του, την ηθικό-πολιτική ακεραιότητά» του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υπογράμμισε πως «η συζήτηση που άνοιξε, με πρωτοβουλία της ηγεσίας, για “μαύρα ταμεία” αποτελεί τεράστια προσβολή για τα χιλιάδες μέλη του κόμματος» και πως αποτέλεσε «ένα μεγάλο δώρο στη Δεξιά και όλους όσους υποστηρίζουν ότι “όλοι είναι το ίδιο”».

Kαταλόγισε στον Στέφανο Κασσελάκη ότι «παρέλαβε ένα αριστερό κόμμα με προβλήματα και “παραδίδει” πολύ περισσότερα προβλήματα χωρίς αριστερό κόμμα, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπει σε διαδικασία από-αριστεροποίησης». Εκτίμησε, δε, πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκεται «σε μια κρίση διαρκείας» και κάλεσε τους πολίτες «να αγωνιστούμε για να υπάρξει ένα νέο μαζικό, λαϊκό κόμμα της Αριστεράς, από τη ριζοσπαστική αριστερά ως την αριστερή σοσιαλδημοκρατία», αλλά και για «μια προοδευτική εναλλακτική στο πρόβλημα της διακυβέρνησης της χώρας».

Οι αιχμές του ΣΥΡΙΖΑ και η αποσαφήνιση Πολάκη

Η Κουμουνδούρου επέλεξε όχι μόνο να σηκώσει το γάντι, αλλά να αφήσει σοβαρές υπόνοιες για το άλλοτε κορυφαίο στέλεχος του και των κυβερνήσεων Τσίπρα. Απαντώντας στα βέλη του για «από-αριστεροποίηση» του κόμματος, το Γραφείο Τύπου της Κουμουνδούρου επισήμανε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ όπως κι ο Πρόεδρος του, Στέφανος Κασσελάκης παραμένουν σταθεροί στις αρχές και τις αξίες που πρεσβεύει η αριστερά, επί της ουσίας κι όχι για τους… τύπους».

Μεταξύ άλλων ανέφερε πως «Αριστερά σημαίνει η σύγκρουση με τα συμφέροντα και η υπεράσπιση των πολλών και των αδυνάτων με όλες μας τις δυνάμεις», επανέφερε τις αιτιάσεις Κασσελάκη για την Attica Bank και επισήμανε πως «Αριστερά σημαίνει να διατηρείς μια ξεκάθαρη κι αυστηρή στάση απέναντι στην αισχροκέρδεια των Τραπεζών, που δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης των προθέσεων σου». Καταλόγισε στον Γιάννη Δραγασάκη πως προχώρησε σε «κοινοτοπίες και μεγαλοστομίες άνευ περιεχομένου».

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον ήταν όμως και το υστερόγραφο της ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης δια του περιβάλλοντός του έθεσε ξανά μόνος του το ζήτημα της αμφισβήτησης της προεδρίας του. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αυτή τη φορά ο κ. Δραγασάκης δεν έθεσε θέμα ηγεσίας όπως είχε προϊδεάσει πριν μήνες».

Για να μην υπάρξει, πάντως, παρερμηνεία των όσων θέλησε να καταλογίσει τον Γιάννη Δραγασάκη, η Κουμουνδούρου, ο Παύλος Πολάκης έσπευσε να κάνει ανάρτηση αμέσως μετά. Αναπαρήγαγε την ανακοίνωσή Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ανήρτησε φωτογραφία από δημοσίευμα για την αποχώρηση Δραγασάκη και έγραψε σε ειρωνικό τόνο: «Μαύρη μέρα για την Τράπεζα της Ελλάδας σήμερα».

Αντίδραση από τρία κορυφαία στελέχη των «87»

Οι αιχμές της ηγεσίας Κασσελάκη κατά του Γιάννη Δραγασάκη προκάλεσαν τη δημόσια τοποθέτηση τριών εκ των κορυφαίων της εσωκομματικής αντιπολίτευσης στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι Όλγα Γεροβασίλη, Κώστας Ζαχαριάδης και Γιώργος Βασιλειάδης επισήμαναν μεν την πολιτική τους διαφωνία με την αποχώρηση του πρώην κορυφαίου στελέχους, ωστόσο άφησαν αιχμές για την αντιμετώπιση του θέματος από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η αποχώρηση του Γιάννη Δραγασάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν με βρίσκει σύμφωνη. Κανείς όμως δεν μπορεί να ξεχνά τη μακρόχρονη, ηθική και συνεπή διαδρομή του στην Αριστερά και την τεράστια συνεισφορά του στην κυβερνητική μας πορεία» ανέφερε η αντιπρόεδρος της Βουλής. Όλγα Γεροβασίλη.

«Ο Γιάννης Δραγασάκης έχει μια λαμπρή πορεία στην Αριστερά εδώ και σχεδόν έξι δεκαετίες. Τον ευχαριστούμε για όλα» ανάφερε ο Κώστας Ζαχαριάδης και επισήμανε πως «η απαξίωση των συντρόφων όταν χωρίζουν οι δρόμοι μας είναι ξένη στον δικό μου κώδικα αρχών και αξιών».

Την ανάρτηση Ζαχαριάδη αναπαρήγαγε ο Γιώργος Βασιλειάδης, επισημαίνοντας παράλληλα: «Προσυπογράφω κάθε λέξη. Οι διαφωνίες μας, όλα αυτά τα χρόνια, πολλές. Ο σεβασμός δεδομένος».

Παύλος ΠολάκηςΣτέφανος ΚασσελάκηςΣΥΡΙΖΑειδήσεις τώραΓιάννης Δραγασάκης