Πολιτική|19.07.2024 14:54

ΣΥΡΙΖΑ για παγκόσμιο τεχνολογικό black out: Γιατί η κυβέρνηση δεν χρησιμοποιεί Linux αντί για Windows

Newsroom

Με αφορμή το διεθνές ζήτημα που δημιουργήθηκε στα αεροδρόμια και τις τράπεζες αλλά και τις δηλώσεις του υπουργού ψηφιακής διακυβέρνησης κ. Παπαστεργίου, εξέδωσε ανακοίνωση ο τομεάρχης ψηφιακής διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Καραμέρος.

«Πως σκέφτεται το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μετά από αυτά τα συμβάντα, να διαφυλάξει την αδιάλειπτη λειτουργία των Ψηφιακών Συστημάτων της χώρας;» διερωτάται αρχικά στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Και συνεχίζει: «Είναι γνωστό ότι τα Linux συστήματα ιδιαίτερα στους servers δεν πάσχουν από τέτοια προβλήματα μαζικής διάστασης. Σκέφτεται η κυβέρνηση να στραφεί περισσότερο προς servers ελεύθερου λογισμικού έστω σαν backup servers σε περίπτωση τέτοιας ανάγκης;»

«Είναι δε ακατανόητο αν όχι απαράδεκτο το πως ένας τεχνολογικός γίγαντας κάνει update λογισμικού για crowdstrike και cloud χωρίς λήψη όλων των μέτρων ασφαλείας. Προκύπτει δε πως δεν λειτουργούσε όλο το office 365 σε πάρα πολλές περιπτώσεις. Δεν ήταν ότι έκαναν update to kernel του os κατά τα γραφόμενα», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Όταν μάλιστα αυτό έχει ξαναγίνει πρέπει τα αρμόδια υπουργεία να διαφυλάξουν τα δικαιώματα του Δημοσίου εγείροντας ζήτημα απαιτήσεων κατά περίπτωση», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Windowsειδήσεις τώραMicrosoftΣΥΡΙΖΑ