Πολιτική|19.07.2024 15:12

Γεωργιάδης: Εξαναγκασμός στους γιατρούς για τις εφημερίες, αν δεν λυθεί το πρόβλημα

Αλέξανδρος Διαμάντης

Την επιβολή ακόμα και... εξαναγκασμού  στους ιδιώτες γιατρούς να συμμετέχουν τις εφημερίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας, σε περίπτωση που δεν λυθεί το πρόβλημα στα νοσοκομεία της χώρας προανήγγειλε ο Άδωνις Γεωργιάδης κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, αφού ξεκαθάρισε ότι το κράτος αναγνωρίζει πως υπάρχει έλλειψη γιατρών  και πως έχουν υπάρξει καθυστερήσεις, μίλησε για την ανάγκη να γίνουν διαρθρωτικές αλλαγές. «Eκτιμώ, ότι όπως πηγαίνουν τα πράγματα δεν θα χρειαστεί να επιβάλουμε εξαναγκασμό γιατί απ’ότι βλέπω οι σύλλογοι έδειξαν εποικοδομητικό πνεύμα. Αν μπουν οι ιδιώτες δεν έχω καμία διάθεση να επιβάλω εξαναγκασμό. Θα το εφαρμόσω μόνο αν δεν έχω καταφέρει να λύσω το πρόβλημα», προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ανακοίνωσε πως την ερχόμενη βδομάδα θα έρθει στη Βουλή νομοθετική διάταξη, η οποία θα τον εξουσιοδοτεί για να λύσει το πρόβλημα. «Χρειάζομαι νομική εξουσιοδότηση που θα πάρω την επόμενη βδομάδα. Μόλις τη ψηφίσει η ολομέλεια θα την υπογράψω. Διευρύνουμε τα κριτήρια του πως εντάσσονται περιοχές στις “άγονες” όπως πχ στη Σπάρτη. Όπου έχουν γίνει διαδοχικές προσκλήσεις γιατρών και μένουν παραμένουν άγονες, μετατρέπεται σε άγονη και η περιοχή», είπε και εξήγησε: «δίνουμε στους γιατρούς 3.600 ευρώ τον χρόνο και στις ειδικότητες με μεγάλη έλλειψη δίνουμε τα διπλάσια (7.200 ευρώ). Δεν τα δίνουμε μόνο σε αυτούς που πηγαίνουν τώρα να κάνουν αίτηση.  Στις περιοχές που βρίσκονται στην κατηγορία Β των άγονων, δίνουμε 2.400 ευρώ μεικτά και 4.800 ευρώ αντίστοιχα», τόνισε.

Άδωνις Γεωργιάδηςγιατροίειδήσεις τώρα