Πολιτική|19.07.2024 22:38

Ζυμώσεις για την νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Ποια χαρτoφυλάκια διεκδικεί η Ελλάδα - Τα ονόματα στο τραπέζι

Newsroom

Μετά την επανεκλογή της Ούρσουλας Φον Ντερ Λάιεν στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ενδιαφέρον στρέφεται στα χαρτοφυλάκια και τα πρόσωπα των Επιτρόπων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να εξετάζει δυο πρόσωπα.

Το χαρτοφυλάκιο που διεκδικεί η Ελλάδα 

Ειδικότερα, την ερχόμενη βδομάδα η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν θα αρχίσει τα τηλεφωνήματα στους Ευρωπαίους ηγέτες για τα χαρτοφυλάκια και τα ονόματα των Επιτρόπων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι θα διεκδικήσει «ένα χαρτοφυλάκιο το οποίο να είναι προφανώς σημαντικό όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη», ανεβάζοντας τον πήχη των προσδοκιών για τον ρόλο της χώρας στην επόμενη Επιτροπή.

Σύμφωνα με το MEGA, ακούγονται σαν πιθανό σενάριο η Ελλάδα να πάρει τα χαρτοφυλάκια της ανταγωνιστικότητας, της διεύρυνσης και της στέγασης ενώ μάλλον το αγροτικής πολιτικής δεν είναι πια στο τραπέζι.

Τα πιθανά ονόματα Επιτρόπων

Ο κ. Μητσοτάκης θα προτείνει δύο ονόματα για τη θέση του επιτρόπου, έναν άνδρα και μία γυναίκα, όπως ζήτησε η επανεκλεγείσα φον ντερ Λάιεν. Η ίδια εξήγησε ότι θα υπάρξει εξαίρεση από αυτόν τον κανόνα μόνο εάν πρόκειται για Επιτρόπους που ήταν στην προηγούμενη θητεία και θα παραμείνουν, οπότε δεν χρειάζεται εναλλακτική πρόταση.

Έτσι σε ό,τι αφορά το όνομα του άντρα Έλληνα επιτρόπου, φαίνεται πως δεν θα είναι ο Μαργαρίτης Σχοινάς για μια δεύτερη θητεία και φαβορί εμφανίζεται ο Απόστολος Τζιτζικώστας.

Για δεύτερη θητεία στο τιμόνι της Κομισιόν η φον ντερ Λάιεν

Σημειώνεται ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επανεξελέγη για δεύτερη φορά Πρόεδρος της Κομισιόν με 401 ψήφους υπέρ. Η 65χρονη Γερμανίδα πολιτικός, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πήρε 401 ψήφους από το σύνολο των 707 ευρωβουλευτών που ψήφισαν. Κατά ψήφισαν 284 ευρωβουλευτές και 15 ψήφισαν αποχή. Υπήρχαν 7 άκυρα. Η ψηφοφορία ήταν μυστική και με κάλπη. 

Την φον ντερ Λάιεν στήριξαν ανοιχτά οι ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο οποίο και ανήκει, οι Σοσιαλιστές, οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι

Ο πρωθυπουργός ήταν εκ των διαπραγματευτών μαζί με τον Πολωνό ομόλογό του Ντόναλντ Τουσκ εκ μέρους του ΕΛΚ.

H επανεκλεγείσα πρόεδρος έκανε λόγο για «ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης».

Κυριάκος Μητσοτάκηςειδήσεις τώραΟύρσουλα φον ντερ ΛάιενΚομισιόν