Πολιτική|20.07.2024 11:47

Κύπρος: Τα μηνύματα Μητσοτάκη στις εκδηλώσεις μνήμης - Προκλητική φιέστα υπό το βλέμμα Ερντογάν στα κατεχόμενα

Newsroom

Πενήντα χρόνια συμπληρώθηκαν από την μαύρη ημέρα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δίνει το παρών στη Λευκωσία για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις μνήμης, ενώ την ίδια μέρα, οι Τουρκοκύπριοι προκλητικές φιέστες με την παρουσία και του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται από το πρωί στο νησί. 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι ο πρώτος που επισκέπτεται τη Λευκωσία για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις, και θα στείλει το απόγευμα το μήνυμα πως «στοχεύουμε στην επίτευξη μιας λύσης για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και καμία λύση δύο κρατών δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».

Σε ανάρτησή του ο πρωθυπουργός ανέφερε, ενόψει της επίσκεψής του στην Κύπρο: 

«Μισός αιώνας από την εθνική τραγωδία της Κύπρου. Τιμούμε όσους χάθηκαν. Και διεκδικούμε ένα ευρωπαϊκό κράτος, ενιαίο, με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Χωρίς ξένο στρατό κατοχής. Και όπως το θέλει ο ποιητής: "Χρυσοπράσινο φύλλο ριγμένο στο πέλαγος"».

 

Σημειώνεται πως Νίκος Χριστοδουλίδης και Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχουν κατ΄ιδίαν συνάντηση στις 19:45 και σαρανταπέντε λεπτά αργότερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μιλήσει στην εκδήλωση στο Προεδρικό.

Προκλητική φιέστα με απειλές για νέο «Αττίλα»

Από την άλλη, στα Κατεχόμενα, επικρατεί πανηγυρικό κλίμα ενώ ετοιμάζουν ακραίες και προκλητικές φιέστες, με πολλές απειλές για έναν νέο «Αττίλα», ενώ χαρακτηριστικά, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας να αναφέρει σε ανάρτησή του πως «θα έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα».

Η Άγκυρα κλιμακώνει την ρητορική και το σημάδι αυτό δεν είναι καλό για Έλληνες και Ελληνοκυπρίους που στόχο έχουν πάντα την επανέναρξη των συνομιλιών και την επίτευξη μιας λύσης δίκαιης και βιώσιμης στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών για την επανένωση του νησιού.

Κόκκινη γραμμή η λύση δύο κρατών 

Ωστόσο, η αδιαλλαξία της Τουρκίας δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας καθώς μιλούν μόνο για λύση δύο κρατών, που είναι κόκκινη γραμμή για την Ελλάδα και τους Ελληνοκυπρίους.

Αυτό επανέλαβε και ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας σε ανάρτησή του τονίζοντας πως «Δεν ξεχνάμε» και πως «Δεν συμβιβαζόμαστε με τη συνέχιση της παράνομης κατοχής κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ».

«Βλέπει» επανέναρξη συνομιλιών ο Χριστοδουλίδης

Το βράδυ της Παρασκευής, πάντως, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους προσερχόμενος στην εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους Αγνοούμενους, στο Πανόραμα Αγνοουμένων, στον Κόρνο, είπε ότι «θεωρώ, στη βάση της πληροφόρησης που έχω, των δεδομένων που έχω ενώπιόν μου, σύντομα να έχουμε κάποιες εξελίξεις προς αυτή την κατεύθυνση. Ας ελπίσουμε ότι αυτές οι εξελίξεις θα οδηγήσουν και στην ουσιαστική επανέναρξη των συνομιλιών».

Συνεχίζοντας, ο ΠτΔ σημείωσε ότι βλέπει εξελίξεις ως προς την επανέναρξη των συνομιλιών το επόμενο διάστημα.  «Είναι δύσκολη μέρα που ξημερώνει αύριο για όλους μας. Το θέμα των αγνοουμένων είναι η τραγικότερη πτυχή, αυτής της συνεχιζόμενης κατοχής. Την ίδια στιγμή αν θέλουμε πραγματικά να τιμούμε τη μνήμη όλων αυτών των ανθρώπων που θυσιάστηκαν για να υπάρχουμε σήμερα εμείς, για να υπάρχει η Κυπριακή Δημοκρατία, για να υπάρχουν θεσμοί, πρέπει να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν παρά τις δυσκολίες - δεν τις παραγνωρίζω, τις γνωρίζω από πρώτο χέρι - και να επαναρχίσει ο διάλογος», τόνισε.

Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ερωτηθείς εάν έχει δει το βίντεο που έχουν δημοσιεύσει οι τουρκικές δυνάμεις, είπε ότι έχει δει το βίντεο «έχω δει πολλές μαρτυρίες από άτομα που έφυγαν από τα σπίτια τους, είδα χθες τα παιδιά των αγνοουμένων, παιδιά που είναι στη δική μου ηλικία κατά κύριο λόγο, Είναι μια δύσκολη μέρα αύριο αλλά το πιο σημαντικό είναι να πάρουμε όλοι μας τα μηνύματα εάν θέλουμε πραγματικά να τιμούμε την μνήμη αυτών των ανθρώπων».

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκίαΝίκος Χριστοδουλίδηςτουρκική εισβολήΚυριάκος ΜητσοτάκηςΚύπρος