Πολιτική|20.07.2024 21:48

Κυπριακό: Τα μηνύματα Μητσοτάκη σε Ερντογάν και η φιέστα πρόκληση στα κατεχόμενα

Newsroom

Σαφή μηνύματα στην Τουρκία και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το Κυπριακό έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην εκδήλωση μνήμης της «μαύρης επετείου» από τα 50 χρόνια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Αφού είχαν μεσολαβήσει οι εμπρηστικές δηλώσεις του Ερντογάν το πρωί από τα κατεχόμενα, αλλά και η «φιέστα» πρόκληση των Τούρκων με την «παρέλαση» 50 πλοίων, αλλά και την υπερπτήση μαχητικών F-16.

Μητσοτάκης: Η Τουρκία να αντιληφθεί ότι οι φιλοδοξίες της δεν μπορούν να ταυτίζονται με μαύρες επετείους

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός διαμήνυσε κατά την ομιλία του πως «η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί ότι οι φιλοδοξίες της δεν μπορούν να ταυτίζονται με μαύρες επετείους».  Σημείωσε πως «δεν είμαστε είμαστε εδώ για να θρηνήσουμε και να τιμήσουμε αλλά και να αγωνιστούμε προβάλοντας το Κυπριακό ως απαράδεκτο παράδειγμα εισβολής που στις ημέρες μας βρίσκει μιμητές, όπως στην Ουκρανία. Καμία μάχη δεν χάνεται εάν πρώτα δεν δοθεί. Αργά η γρήγορα η Τουρκία οφείλει να αντιληφθεί ότι οι φιλοδοξίες της δεν μπορούν να ταυτίζονται με μαύρες επετείους».

Σημείωσε σε έντονο τόνο πως«δεν αποδεχόμαστε τετελεσμένα. Η επιδίωξή μας παραμένει μία: Κυπριακή Δημοκρατία με μία κυριαρχία σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία σε ένα ενιαίο κράτος χωρίς ξένο στρατό κατοχής όπως ακριβώς το προβλέπουν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών», ανέφερε ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας τις πάγιες ελληνικές θέσεις.

Ξεκαθάρισε, δε, «πως δεν πρέπει να ξεχαστεί ό,τι έγινε 50 χρόνια πριν», αλλά «να μην κάνουμε την ακινησία μια νέα πραγματικότητα». Η ελληνοτουρκική προσέγγιση βοηθά και το Κυπριακό. Αλλά το ότι συνομιλούμε δεν σημαίνει πως υποχωρούμε. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος εκτός από την επανεκκίνηση των διαδικασιών. Όποιος δεν έχει επιχειρήματα δεν θέλει τον διάλογο».

«Η Κύπρος για μισό αιώνα στάθηκε όρθια στις ολέθριες συνέπειες του Αττίλα, διατήρησε τρεις γενιές ζωντανό το αίτημα της επανένωσης, έγινε μέλος της ΕΕ ενισχύοντας την οικονομία, αλλά η πληγή εξακολουθεί να αιμορραγεί και η Γη της Αφροδίτης παραμένει διχοτομημένη ενώ ακόμη υπάρχουν πρόσφυγες», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Φωτογραφία ενοχής το τείχος που διχοτομεί ευρωπαϊκό έδαφος και απόδειξη ενοχής όσων επιτρέπουν να διατηρείται ακόμα», είπε ακόμα και ξεκαθάρισε: «Δεν αποδεχόμαστε τετελεσμένα. Επιδίωξη μας Κυπριακή δημοκρατία με μια ιθαγένεια σε διζωνική κοινοτική ομοσπονδία. Όλοι οι πολίτες Κύπριοι και Ευρωπαίοι χωρίς στρατό κατοχής, όπως προβλέπουν τα ψηφίσματα Ηνωμένων Εθνών και το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

«Πιστεύω ότι μπορούμε να φτάσουμε στην πολυπόθητη απελευθέρωση, την επανένωση της πατρίδας μας, όπως βλέπουμε στην ευρωπαΐκή ένωση η οποία έχει τις λύσεις και τις απαντήσεις ακόμα και στα πιο δύσκολα θέματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Είμαστε έτοιμοι να γράψουμε ιστορία και να επανενώσουμε τον τόπο μας, να επανενώσουμε την Κύπρο πάντα στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου. Η κυπριακή Δημοκρατία είναι ένα κράτος μέλος Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα συνεχίσει να είναι και μετά την λύση του κυπριακού», είπε από την πλευρά του ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Φιέστα πρόκληση

Λίγο πριν την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, στα κατεχόμενα διοργανώθηκε μια προκλητική «φιέστα»: Με 50 πλοία, μαχητικά F-16 και παρελάσεις στα Κατεχόμενα, η Αγκυρα επιχείρησε να κάνει επίδειξη δύναμης, ενώ την εμφάνισή του έκανε και το αεροπλανοφόρο Anadolu. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πως η τελετή πραγματοποιήθηκε χωρίς την παρουσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αναχώρησε νωρίτερα για την Τουρκία.

Ο Τούρκος πρόεδρος όμως φρόντισε να προκαλέσει νωρίτερα κατά την ομιλία του:  Συγκεκριμένα, μιλώντας πριν από την έναρξη της στρατιωτικής παρέλασης, ο πρόεδρος της Τουρκίας επέμεινε στη λύση των δύο κρατών στο Κυπριακό, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν είναι δυνατόν να πλυθείς δύο φορές με το ίδιο νερό. Η αγνόηση της πραγματικότητας στο νησί δεν οδηγεί πουθενά. Πιστεύουμε ότι μια ομοσπονδιακή λύση δεν είναι δυνατή στην Κύπρο». Προσέθεσε δε ότι δεν ωφελεί σε κανέναν να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις από το σημείο που έμειναν στην Ελβετία.

«Αν θέλετε λύση, αναγνωρίστε τα κεκτημένα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Ελπίζω ότι θα δούμε την ημέρα που οι ηγέτες των εγγυητριών χωρών του νησιού θα επισκεφθούν μαζί και τα δύο κράτη. Προσωπικά εξέφρασα αυτή την ειλικρινή επιθυμία στον Έλληνα πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη, τον οποίο συνάντησα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον. Η ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας θα συμβάλει αναμφίβολα στη λύση του Κυπριακού» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ταγίπ Ερντογάν .

Ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε παράλληλα κατά του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, χαρακτηρίζοντας «παράλογες» τις δηλώσεις του κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι, κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη του είχε πει «ελπίζω να μην μας παρενοχλήσεις και εσύ από εκεί όπως ο Δένδιας».

Αναφερόμενος στο κεφάλαιο του περιουσιακού, ο Ταγίπ Ερνοτγάν παρέπεμψε στη λεγόμενη «Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας». Συγκεκριμένα ανέφερε: «Εδώ, πρέπει να τονίσω με σαφήνεια ότι η Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας, η οποία αναγνωρίζεται διεθνώς ως αποτελεσματικό εσωτερικό ένδικο μέσο, είναι ο μόνος τρόπος για την επίλυση του ζητήματος των ακινήτων στο νησί. Όσοι νομίζουν ότι θα πετύχουν τους στόχους τους ασκώντας πίεση στους Τουρκοκύπριους κάνουν μεγάλο λάθος. Ούτε εμείς θα επιτρέψουμε τετελεσμένα γεγονότα ούτε ο τουρκοκυπριακός λαός θα υποκύψει σε απειλές».

Επιπλέον, ανέφερε ότι η Τουρκία συνεχίζει αποφασιστικά τις προσπάθειές της για την αναγνώριση της αυτοαποκαλούμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» και ευχαρίστησε τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγεφ, «για τη σταθερή ηγεσία του σε αυτή τη διαδικασία» και για την πρόσκληση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Σούσα.

Μάλιστα προχώρησε και σε ένα διπλωματικό unfair ισχυριζόμενος πως ο πρωθυπουργός «δεσμεύθηκε πως δεν θα υπάρξουν προκλητικές δηλώσεις» αναφερόμενος στην πρόσφατη συνάντησή του με τον κ. Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον.

ΤουρκίαΚύπροςΝίκος Χριστοδουλίδηςειδήσεις τώραΚυριάκος ΜητσοτάκηςΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΚυπριακό