Πολιτική|22.07.2024 07:11

Ποιο ευρωπαϊκό χαρτοφυλάκιο διεκδικεί η Ελλάδα και ποια ονόματα ακούγονται για την κρίσιμη θέση του Επιτρόπου

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Μετά την επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη θέση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανοίγει η συζήτηση για τα χαρτοφυλάκια που θα πάρουν τα κράτη μέλη, ενώ φουντώνει η ονοματολογία για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα κρίσιμα πόστα. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πει πως η Ελλάδα διεκδικεί ένα δυνατό χαρτοφυλάκιο, ενώ δεν έχει ανοίξει δημοσίως τα χαρτιά του για το ποιο πρόσωπο θα επιλεγεί για την θέση του επιτρόπου. Αυτό που έχει τονίσει είναι πως το χαρτοφυλάκιο είναι αυτό που θα κρίνει και το πρόσωπο, ωστόσο φαίνεται πως υπάρχει μια shortlist υποψηφίων.

Όσον αφορά στη διαδικασία με βάση τον ευρωπαϊκό σχεδιασμό τις επόμενες εβδομάδες τα κράτη μέλη που δεν θέλουν να ανανεώσουν την θητεία των νυν Επιτρόπων τους θα κληθούν να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για τα νέα πρόσωπα. Μάλιστα, στόχος είναι να προταθεί από κάθε κράτος ένας άντρας και μία γυναίκα και στη συνέχεια να ακολουθήσει η τελική επιλογή. Οι ακροάσεις των ορισθέντων Επιτρόπων θα πραγματοποιηθούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το φθινόπωρο (πιθανότατα στα τέλη Σεπτεμβρίου) ενώ η ανάληψη των καθηκόντων θα γίνει τον Δεκέμβριο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ποιο τελικά χαρτοφυλάκιο θα πάρει η Ελλάδα. Το πιθανότερο είναι πως το χαρτοφυλάκιο της Άμυνας, κάτι που ενδιαφέρει τη χώρα μας, θα κατευθυνθεί προς την Πολωνία. Υπενθυμίζεται εδώ πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πολωνός ομόλογος του Ντόναλντ Τουσκ έχουν καταθέσει από κοινού μια πρόταση για την ευρωπαϊκή άμυνα

Από εκεί και πέρα το χαρτοφυλάκιο της Ανταγωνιστικότητας, που επίσης ενδιαφέρει την ελληνική πλευρά, θεωρείται πιθανό να το αναλάβει Επίτροπος που να προέρχεται από χώρα που είναι στις μεγάλες οικονομίες της Ευρώπη. Για παράδειγμα, δυνατά παίζει το όνομα του Γάλλου Τιερί Μπρετόν, που αναμένεται να είναι στα πρόσωπα που θα παραμείνουν στις Βρυξέλλες. Βέβαια, για το θέμα αυτό δεν έχουν κλειδώσει οι οριστικές ευρωπαϊκές αποφάσεις.

Το προηγούμενο διάστημα είχαν υπάρξει σενάρια για την ανάληψη από την Ελλάδα του χαρτοφυλακίου της Αγροτικής Ανάπτυξης, ωστόσο το τελευταίες μέρες φαίνεται πως έχει υποχωρήσει η σχετική συζήτηση. Με ενδιαφέρον βλέπει η ελληνική πλευρά το χαρτοφυλάκιο της Διεύρυνσης, ενώ μένει να φανεί τι θα γίνει και με τα νέα χαρτοφυλάκια.

Να σημειωθεί εδώ πως η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε την πρόθεσή της να διορίσει έναν Επίτροπο για τις σχέσεις με τις χώρες της Μεσογείου (με έμφαση στο μεταναστευτικό), αλλά και ένα χαρτοφυλάκιο για την οικονομικά προσιτή στέγη (το οποίο μάλιστα ακούγεται πως μπορεί να αναλάβει πρόσωπο από χώρα του ευρωπαϊκού νότου άρα θα μπορούσε να αφορά την Ελλάδα).

Η shortlist των υποψηφίων

Παρά το ότι ο πρωθυπουργός δεν ανοίγει τα χαρτιά του για το όνομα του επόμενου Επιτρόπου, πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχουν συγκεκριμένα ονόματα που είναι στη shortlist των υποψηφίων. Το ενδεχόμενο να προταθεί εκ νέου ο Μαργαρίτης Σχοινάς δεν είναι το επικρατέστερο σε αυτή την συγκυρία.

Το όνομα που παίζει δυνατά είναι του περιφερειάρχη κεντρικής Μακεδονίας Αποστόλου Τζιτζικώστα, που έχει εμπειρία από ευρωπαϊκά όργανα αφού έχει διατελέσει πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των περιφερειών. Επίσης, έχει ακουστεί το όνομα της υπουργού Εργασίας Νίκης Κεραμέως αλλά και του πρώην υπουργού Σταύρου Παπασταύρου.

Βέβαια, όπως ήδη αναφέρθηκε πολλά θα εξαρτηθούν και από το χαρτοφυλάκιο που θα πάρει η χώρα, καθώς για παράδειγμα αν έπαιρνε το Ενέργειας φαβορί θα ήταν ο Θόδωρος Σκυλακάκης.

Επίσης, δεν αποκλείεται να αξιοποιηθεί περαιτέρω ο γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Θανάσης Μπακόλας, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να επιλέξει κάποιο πρόσωπο έκπληξη.

Ούρσουλα φον ντερ ΛάιενΕυρωπαϊκή Επιτροπήειδήσεις τώραΚομισιόν