Πολιτική|22.07.2024 07:19

Κασσελάκης: Ανεβάζει τους τόνους για να υπερκεράσει την γκρίνια για τη φυγή Δραγασάκη

Νίκος Σβέρκος

Όταν ο Στέφανος Κασσελάκης και το στενό του περιβάλλον την περασμένη εβδομάδα έστρεψαν τα βέλη τους κατά του αποχωρήσαντα Γιάννη Δραγασάκη, βασικός άξονας της επίθεσής τους αποτέλεσε η ερμηνεία του τι συνιστά Αριστερά σήμερα.

Με τις αντιδράσεις για την στάση της ηγεσίας να αυξάνονται στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου, ο Στέφανος Κασσελάκης ανεβάζει τους τόνους της αντιπολιτευτικής τακτικής του και επιχειρεί να αναλάβει πρωτοβουλίες με τις οποίες θα κερδίσει έδαφος έναντι των ανταγωνιστών του.

Αυξάνονται τα στελέχη που κρατούν αποστάσεις από τους χειρισμού της Κουμουνδούρου

Οι αντιδράσεις για τον χειρισμό της φυγής Δραγασάκη αυξάνονται στον ΣΥΡΙΖΑ. Σε στελέχη όπως η Όλγα Γεροβασίλη και ο Κώστας Ζαχαριάδης ήρθαν να προστεθούν σημαίνοντα στελέχη που χρησιμοποίησαν εντελώς διαφορετική φρασεολογία και κράτησαν σαφέστατες αποστάσεις από το 7ο όροφο της Κουμουνδούρου.

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, που είδε στην επιστολή Δραγασάκη έγκυρα πολιτικά σημεία.

«Πολλά από τα ζητήματα που μπαίνουν και στην τοποθέτηση του Γιάννη του Δραγασάκη πρέπει να επιλυθούν. Αλλά πρέπει να επιλυθούν εντός του ΣΥΡΙΖΑ» είπε ο Σωκράτης Φάμελλος, για να συμπληρώσει πως η αποχώρησή Δραγασάκη «δεν είναι μια εύκολη στιγμή» για το κόμμα, καθώς «έχει συνδεθεί με πολλές δεκαετίες σημαντικού πολιτικού έργου και με τη δημιουργία του Συνασπισμού».

Αντίστοιχη ήταν και η τοποθέτηση της Αθηνάς Λινού, που χαρακτήρισε «εξαιρετικό πολιτικό» τον Γιάννη Δραγασάκη, προσθέτοντας ότι «η απώλεια του είναι ζημιά για τον ΣΥΡΙΖΑ και ζημιά για την δημοκρατία ευρύτερα». Σε ερώτημα εάν η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα ήταν μικρόψυχη, η βουλεύτρια υπογράμμισε με νόημα: «Στη θέση μου και στην ηλικία μου αυτό θέλω να διορθώσω, τη μικροψυχία που υπάρχει να βλέπουμε τα πράγματα στραβά και να αποβαίνει αυτό εις βάρος της ελληνικής κοινωνίας».

«Πινγκ πονγκ» με τον Ανδρουλάκη για την Κύπρο

Στο μεταξύ, ο Στέφανος Κασσελάκης από την Κύπρο θέλησε να στείλει μήνυμα πως ο ΣΥΡΙΖΑ υπό την προεδρία του θα αναλάβει πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τους αγνοούμενους της κυπριακής τραγωδίας. Μιλώντας την Παρασκευή σε εκδήλωση Μνήμης και Τιμής για τους Αγνοούμενους στον Κόρνο, είπε μεταξύ άλλων πως «θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να μπορέσουμε να είμαστε χρήσιμοι και παραγωγικοί στον αδελφό λαό μας. Δεν θα ξεχάσουμε. Ο Ελληνισμός παραμένει αδιαίρετος και οι συγγενείς σας είναι αθάνατοι».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ όμως δεν έμεινε εκεί, καθώς παρενέβη διαδικτυακά σε ανάρτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για το ίδιο ζήτημα, επενδύοντας σε ένα θέμα που προσδίδει πατριωτικά χαρακτηριστικά στις δημόσιες παρεμβάσεις του. Ο Νίκος Ανδρουλάκης ανάρτησε βίντεο από συνάντηση που είχε στη Λεμεσό με την Χαρίτα Μάντολες, την γυναίκα – σύμβολο, όπως την χαρακτηρίζουν, του αγώνα για τους αγνοούμενους.

Ο Στέφανος Κασσελάκης με απάντησή του κάλεσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να αναλάβει και εκείνος πρωτοβουλίες θέτοντας το ζήτημα στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να ανταπαντά, παραθέτοντας αναλυτικά τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει ο ίδιος για το θέμα παλαιότερα ως ευρωβουλευτής, αλλά και δεσμευόμενος πως ο Γιάννη Μανιάτης λόγω θέσης στο ευρωκοινοβούλιο θα κάνει ανάλογες κινήσεις το επόμενο διάστημα.

Στο επίκεντρο η συμφωνία για την Attica Bank

Πέραν αυτών ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως ετοιμάζεται πυρετωδώς για την στιγμή που θα κληθεί η Βουλή να εγκρίνει την συμφωνία για την δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα μέσω της συμφωνίας του ΤΧΣ με την Attica Bank. Για αυτό το θέμα, και αρκετά άλλα, αναμένεται σήμερα να υπάρξει έντονα επικριτική τοποθέτηση από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δια της εκπροσώπου Τύπου του, που θα προχωρήσει σε ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Η Κουμουνδούρου διαμηνύει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κληθεί στη Βουλή να λογοδοτήσει για την εν λόγω συμφωνία, ενώ επισημαίνει ότι οι λεπτομέρειές της εν τέλει είναι χειρότερες από τα όσα είχαν προαναγγελθεί.

Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει σηκώσει στα ύψη τους τόνους για το εν λόγω ζήτημα, ενώ αναμένεται να προχωρήσει σε αντίστοιχου ύφους παρεμβάσεις μέχρι την προσεχή Παρασκευή, όταν και θα τεθεί η συμφωνία σε ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής. Με αυτόν τον τρόπο θέλει να δείξει αποφασιστικότητα έναντι διαφόρων ιδιωτικών συμφερόντων, όπως λένε συνεργάτες του, επιθυμώντας να δείξει την αντίστιξη των πράξεών του με αυτές των προκατόχων του όταν μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην κυβέρνηση.

ΣΥΡΙΖΑΓιάννης Δραγασάκηςειδήσεις τώραΣτέφανος Κασσελάκης