ΣΥΡΙΖΑ: Μαραθώνιος για την αλλαγή του καταστατικού – Διάθεση υποχωρητικότητας δείχνει ο Κασσελάκης, δυσπιστούν οι «αντιφρονούντες»
Νίκος ΣβέρκοςΤο εναρκτήριο λάκτισμα για το καταστατικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, που αναμένεται να οδηγήσει στις πιο ραγδαίες αλλαγές στην οργανωτική δομή του, δίνεται σήμερα, καθώς θα συνεδριάσει διαδικτυακά η Γραμματεία της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (ΚΟΕΣ). Με φόντο τις κατακλυσμιαίες αλλαγές που έχει προτείνει δημόσια ο Στέφανος Κασσελάκης, τα μέλη της ΚΟΕΣ θα συζητήσουν κρίσιμες λεπτομέρειες της διοργάνωσης του καταστατικού συνεδρίου, που θα κρίνουν εν πολλοίς και το αποτέλεσμα των εργασιών του.
Στον Κασσελάκη ο πρώτος λόγος
Ως ΚΟΕΣ έχει οριστεί η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στην Γραμματεία της ΚΟΕΣ που θα συνεδριάσει σήμερα συμμετέχουν οι Στέφανος Κασσελάκης, Ράνια Σβίγκου, Γιάννης Βουλγαράκης, Σωκράτης Φάμελλος, Ευάγγελος Αποστολάκης, Παναγιώτα Αράπη – Μπελώνη, Όλγα Γεροβασίλη, Ρένα Δούρου, Κώστας Ζαχαριάδης. Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Ζωή Καρκούλια, Βούλα Κεχαγιά, Μαρία Κουβέλη, Κυριακή Μάλαμα, Χρήστος Μαυροκεφαλίδης, Γιάννης Μπουρνούς, Θάνος Μωραΐτης, Κατερίνα Νοτοπούλου, Μαρίλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Νίκος Παππάς, Παύλος Πολάκης, Γιώτα Πούλου, Γιάννης Ραγκούσης, Πάνος Ρήγας, Γιάννης Σαρακιώτης, Νίκος Σκορίνης, Ελένη Συμεωνίδου, Ολυμπία Τελιγιορίδου, Θεοδώρα Τζάκρη, Αλέκος Φλαμπουράρης και Ραλλία Χρηστίδου.
Η σύσταση και μόνο της 31μελούς Γραμματείας της ΚΟΕΣ δείχνει ότι αναμένεται να υπάρξει σύγκρουση κορυφής για τις προδιαγραφές του καταστατικού συνεδρίου. Η πλειοψηφία των μελών της ανήκουν σε ομάδες που στηρίζουν την προεδρία Κασσελάκη, ενώ υπάρχουν και πρόσωπα που ανήκουν στον στενό πυρήνα των υποστηριχτών του και έχουν ρίξει ουκ ολίγες φορές λάδι στη φωτιά της εσωκομματικής αντιπαράθεσης. Το ένα τρίτο περίπου των μελών της εν λόγω Γραμματείας είχαν υπογράψει το κείμενο των «87».
Το σώμα του συνεδρίου θα κρίνει πολλά
Το ερώτημα που πλανάται στην Κουμουνδούρου είναι εν πολλοίς τι χαρακτήρα θα έχει το προσεχές συνέδριο. Σύμφωνα με το Καταστατικό ορίζονται τρία είδη συνεδρίου:
- Το Τακτικό,
- το Έκτακτο
- και το Διαρκές,
ενώ το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αλλάξει με απόφαση οποιουδήποτε ουσιαστικά είδους συνεδρίου.
Η κρίσιμη διαφορά ανάμεσα στο Έκτακτο και το Διαρκές συνέδριο έγκειται στην εκλογή συνέδρων. Στο μεν πρώτο, εκλέγονται νέοι σύνεδροι, ενώ για το δεύτερο το ισχύον καταστατικό ορίζει πως «σε περίπτωση κρίσιμων αποφάσεων συγκαλείται το διαρκές συνέδριο από τους αντιπροσώπους του προηγούμενου τακτικού συνεδρίου», ενώ σημειώνεται πως «η θεματολογία του διαρκούς συνεδρίου είναι απολύτως περιορισμένη στο θέμα για το οποίο συγκαλείται».
Οι κάθε λογής ομάδες θα σταθμίσουν τη στάση τους απέναντι στο ζήτημα εάν θα πρέπει να εκλεγούν νέοι σύνεδροι, ανάλογα με τις στοχεύσεις τους. Φαίνεται πάντως ότι η ομάδα γύρω από τον Στέφανο Κασσελάκη στρέφεται σε μια φόρμουλα που θα οδηγήσει σε εκλογή νέων αντιπροσώπων, ελπίζοντας στο ότι το σώμα του συνεδρίου θα αποτελείται από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που στην πλειοψηφία τους ενεργοποιήθηκαν εσχάτως στην κομματική ζωή και στηρίζουν αναφανδόν την σημερινή ηγεσία του κόμματος.
Διάθεση για μικρές υποχωρήσεις από τον Κασσελάκη
Εχτές συνεδρίασε η Επιτροπή Καταστατικού, το όργανο δηλαδή που αναμένεται να επεξεργαστεί την ουσία των αλλαγών του καταστατικού. Οι πρώτες τροχιοδεικτικές βολές έδειξαν πως η ένταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ υποβόσκει κα καλά κρατεί, εξ ου και ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανίζεται από συνεργάτες του έτοιμος να βάλει νερό στο κρασί του αναφορικά με κάποιες αλλαγές που πρότεινε στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.
Οι αλλαγές, βέβαια, στις οποίες είναι διατεθειμένος να υποχωρήσει δεν είναι τόσο μεγάλες, επιβεβαιώνοντας όσα στελέχη εκριμούσαν πως ο Στέφανος Κασσελάκης «προανήγγειλε ακραίες αλλαγές του καταστατικού, ώστε έπειτα να δείξει σχετική υποχωρητικότητα, αλλά να εφαρμοστούν τελικά οι πιο βαθιές αλλαγές στο χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ». Σύμφωνα με πρόσωπα του περιβάλλοντός του ο πρόεδρος του κόμματος ξανασυζητά την κατάργηση των Νομαρχιακών Επιτροπών που πρότεινε ή τον περιορισμό των συνεδριάσεων του διάδοχου σχήματος της Κεντρικής Επιτροπής (Εθνικό Συμβούλιο Μελών) σε μόλις δύο το χρόνο, ώστε να κάμψει κυρίως τις αντιστάσεις της ομάδας Παππά.
Η βασική αναμέτρηση για την ουσία των αλλαγών θα λάβει χώρα, πάντως στα τέλη Αυγούστου. Τις προτάσεις της Επιτροπής Καταστατικού θα επεξεργαστεί η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ προτού αυτή δώσει τη σκυτάλη στο καταστατικό Συνέδριο, που θα διεξαχθεί άνευ απροόπτου το διάστημα 4-6 Οκτωβρίου. Μετά την ολοκλήρωση του καταστατικού συνεδρίου τον Οκτώβριο, ο ΣΥΡΙΖΑ θα οδεύσει σε εκλογή νέων οργάνων. Το ποια όργανα θα είναι αυτά και πόσες θέσεις θα αφορούν, απομένει να φανεί από τα αποτελέσματα του ίδιου του συνεδρίου.
- Τα μηνύματα Μητσοτάκη για το 2025 και τα δύο σενάρια για τον ανασχηματισμό: Τι θα συζητηθεί στο υπουργικό
- Ξεκινά η μετακίνηση προσωπικού στα νοσοκομεία τους πρώτους μήνες του 2025 – Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας
- Διπλωματική αντεπίθεση του Τζολάνι: Πετά την προβιά του τζιχαντιστή και βάζει δυτικό κοστούμι
- Ζεστά ιγκλού, πολύχρωμα σπιτάκια και ένα μεγάλο υπαίθριο τζάκι περιμένουν τον Αϊ-Βασίλη στην Ακρόπολη των Σερρών