Πολιτική | 24.07.2024 10:23

Μητσοτάκης στο Politico για Κομισιόν: Θέλουμε ένα χαρτοφυλάκιο αντάξιο της πρόοδο και του ρόλου της Ελλάδας

Newsroom

«Η Ελλάδα πρέπει να έχει έναν σημαντικό ρόλο στην επόμενη Κομισιόν» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σύμφωνα με το Politico.  «Σίγουρα θα ήθελα ένα χαρτοφυλάκιο που να αναδεικνύει αφενός την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και το είδος της στρατηγικής θέσης της στη νοτιοανατολική πτέρυγα της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του.

«Καλή ιδέα να υπάρχει ένας επίτροπος για τη Μεσόγειο»

Σε ερώτηση του Politico αν η Ελλάδα εποφθαλμιά τη θέση του νεοαναγγελθέντα Επιτρόπου για τη Μεσόγειο, απάντησε: «Δεν λέω κάτι τέτοιο, αλλά λέω ότι υπάρχουν άλλα χαρτοφυλάκια που θα μπορούσαν να ταιριάζουν σε αυτό το ρόλο. Σίγουρα θεωρώ ότι είναι καλή ιδέα να υπάρχει ένας επίτροπος για τη Μεσόγειο. Υποθέτω ότι τελικά θα είναι μια μεσογειακή χώρα. Υπάρχουν άλλα χαρτοφυλάκια που θα μπορούσαν να μας ενδιαφέρουν πολύ, και στο τέλος της ημέρας είναι μια απόφαση που λαμβάνει ο πρόεδρος».

Όπως επισήμανε: «Εναπόκειται στους συναδέλφους μου να κρίνουν ποιος πραγματικά συνεισφέρει πολύτιμα», είπε ακόμη μεταξύ άλλων, ενώ τόνισε τον αριθμό των συνόδων κορυφής στις Βρυξέλλες στις οποίες έχει συμμετάσχει. «Έτσι και πάλι, προσπαθώ πάντα να προσθέτω αξία, όχι μόνο να μιλάω εκ μέρους της Ελλάδας, όπως πρέπει, αλλά και να προσπαθώ να βλέπω το ευρύτερο τοπίο και να προσπαθώ να παίρνω αποφάσεις που ενισχύουν και την Ευρώπη. Έτσι βλέπω λοιπόν τον ρόλο μου».

«Η κυβέρνηση ανέλαβε την ευθύνη για τις παρακολουθήσεις»

Για τις παρακολουθήσεις, ο κ. Μητσοτάκης υπερασπίστηκε την «ανοιχτή» προσέγγισή του για τον χειρισμό του σκανδάλου και δήλωσε ότι η κυβέρνησή του ανέλαβε την ευθύνη. «Αλλά νομίζω ότι συνολικά, η θετικότητα βγαίνει από την Ελλάδα και υπερτερεί κατά πολύ των αρνητικών. Ποτέ δεν είπαμε ότι είμαστε τέλειοι, αλλά πάντα αναγνωρίζαμε τα όποια λάθη έγιναν», είπε.

«Δύσκολη συζήτηση για το πώς θα υπάρξουν πόροι για την κλιματική αλλαγή και άμυνα»

Για τι αναμένεται τα επόμενα 5 χρόνια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο πρωθυπουργός τονίζει ότι «θα υπάρξει μια δύσκολη συζήτηση για το πώς θα υπάρξουν πόροι για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την ανταγωνιστικότητα και την άμυνα» σημειώνοντας ότι «υπάρχει μια αντίφαση ανάμεσα στους στόχους και τα οικονομικά μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας». 

Ευρωπαϊκή ΈνωσηΕυρωπαϊκή ΕπιτροπήΚυριάκος Μητσοτάκηςειδήσεις τώρα