Πολιτική|24.07.2024 20:06

Γεωργιάδης: Επιμένει στη ρύθμιση για τους ιδιώτες γιατρούς - «Εκβιασμός ασθενών εάν εφαρμοστεί η απόφαση του ΠΙΣ»

Αλέξανδρος Διαμάντης

Επιμένει στη ρύθμιση που αφήνει εκτός συνταγογράφησης τους ιδιώτες ιατρούς που θα αρνηθούν να συμμετέχουν στις εφημερίες των νοσοκομείων ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

«Εκβιασμός εκατομμυρίων ασθενών εάν εφαρμοστεί η απόφαση του ΠΙΣ»

Πάντως, όπως είπε μιλώντας στη Βουλή, υπάρχει ακόμα περιθώριο να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση μέχρι η ρύθμιση να ψηφιστεί από την Ολομέλεια.

«Λυπάμαι σφόδρα για την απόφαση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και θεωρώ ότι δεν πρέπει να εφαρμοστεί. Θα ισοδυναμούσε με εκβιασμό εκατομμυρίων ασθενών, οι οποίοι θα έμπαιναν ή θα μπουν σε μια πολύ μεγάλη ταλαιπωρία να πρέπει να παίρνουν έγχαρτη συνταγή να πάνε σε μια δημόσια δομή και να κάνουν ηλεκτρονικά για να μπορούν να εκτελεστούν, ειδάλλως να εκτελούν τη συνταγή από την τσέπη τους. Θεωρώ λοιπόν ότι η απόφαση του ΙΣΑ αν πράγματι εφαρμόζεται θα είναι τραγικό. Ελπίζω να το ξανασκεφτούν», τόνισε αρχικά ο Υπουργός Υγείας, επαναλαμβάνοντας ότι η ρύθμιση έχει έκτακτο χαρακτήρα και σίγουρα δεν είναι μόνιμη.

«Δεν υπάρχει λόγος σύγκρουσης»

Το ζήτημα, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, έχει «περιοριστεί» σε συγκεκριμένους νόμους καθώς σε σημερινή του επικοινωνία με τους των Ιατρικών Συλλόγων της Ξάνθης, της Δράμας, της Σπάρτης και άλλων πόλεων ενημερώθηκε ότι θα συμμετέχουν στις εφημερίες. Όμως, ακόμα δεν έχουν απαντήσει οι πρόεδροι των Ιατρικών συλλόγων του του Κιλκίς, του Ρεθύμνου και της Κω. «Πιστεύω ότι στο τέλος δεν θα γίνει η εφαρμογή πουθενά η ρύθμιση ήδη έχουμε και προτάσεις για να μετακινηθούν προς τις περιοχές αυτές, ώστε να καλύψουμε την τρίμηνη, τετράμηνη αυτή περίοδο έως και άλλες νέες προσλήψεις με τα νέα κίνητρα και τα νέα μισθολόγια που θεσπίσαμε», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Επιχειρώντας, δε, να εκτονώσει την κατάσταση επισήμανε ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση «δεν είναι του Υπουργού, αλλά μιας πολιτικής στην οποία θα συμμετέχει ο οικείος Ιατρικός Σύλλογος. «Δεν υπάρχει λόγος λοιπόν τόσο μεγάλης σύγκρουσης. Πιστεύω ότι οι γιατροί, τους οποίους σέβομαι πραγματικά, θα συναισθανθούν οι ευθύνες τους έναντι των ασθενών και δεν θα προχωρήσουν σε αυτή την πράξη», προσέθεσε. Εξ ου κιόλας ζήτησε να συνεχίσουν οι δυο πλευρές να μιλούν σε πνεύμα καλοπιστίας, καλώντας τον  Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο να μην υλοποιήσει την απόφασή του για διακοπή της συνταγογράφησης.

νοσοκομείοΆδωνις Γεωργιάδηςειδήσεις τώραυπουργείο Υγείαςγιατροίπανελλήνιος ιατρικός σύλλογος