Πολιτική|24.07.2024 22:06

Προεδρικό Μέγαρο: Όσα έγιναν στη δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας – Τα πηγαδάκια και η ομιλία Σακελλαροπούλου

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News

Πλήθος προσκεκλημένων έδωσε το παρών στη δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο για τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου έστειλε μήνυμα για το Κυπριακό, ενώ δεν έλειψαν και τα πηγαδάκια των πολιτικών αρχηγών που εμφανίστηκαν με χαλαρή διάθεση.

Η συζήτηση το αίθριο και ο… γάμος του Κασσελάκη

Μετά την ομιλία της κ. Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της Βουλής και οι πολιτικοί αρχηγοί κατευθύνθηκαν στο κιόσκι του κήπου για την καθιερωμένη συζήτηση.

Η συζήτηση στο αίθριο ξεκίνησε όταν  ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης  ρώτησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης πώς πηγαίνουν οι  προετοιμασίες για τον γάμο, με τον κ. Κασσελάκη να απαντά πως «όλα βαίνουν καλώς».

«Η φιλόξενη Κρήτη σας περιμένει» σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ στη συζήτηση παρενέβη και ο - επίσης Κρητικός – πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο επίτροπος

Σε «πηγαδάκι» πάντως με δημοσιογράφους ο  πρωθυπουργός απάντησε για το ζήτημα του Επιτρόπου της Ελλάδας στην Ε.Ε «Η χώρα θα έχει έναν Επίτροπο και το προνόμιο της επιλογής Επιτρόπου ανήκει αποκλειστικά στη χώρα μας. Η κάθε χώρα στέλνει ένα πρόσωπο. Δεν ξέρουμε ακόμα το χαρτοφυλάκιο» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Τι είπε η Σακελλαροπουλου

Η ΠτΔ στην ομιλία της έκανε λόγο για «ιστορική ημέρα», σημειώνοντας πως «οι μνήμες παραμένουν ολοζώντανες και μας γεμίζουν συγκίνηση και ευγνωμοσύνη για όσους αγωνίστηκαν απέναντι στην δικτατορία». «Γιορτάζουμε τη μεταπολίτευση μια κατάκτηση των Ελλήνων με ορόσημο την καθολική απόλαυση της δημοκρατίας», είπε η κα Σακελλαροπούλου. Αναφερόμενη στο Κυπριακό, είπε πως: «Παραμένει η μεγαλύτερη πληγή του ελληνισμού. Δεν ξεχνάμε ποτέ το πιο υψηλό μας χρέος τη δικαίωση του κυπριακού αγώνα στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ».

Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι η Μεταπολίτευση είναι επίσης περίοδος διανοητικής ανάτασης και πρόσθεσε ότι «Τη λογοκρισία διαδέχθηκε η ελευθερία της έκφρασης, η άνοιξη στα Γράμματα και τις Τέχνες. Η ιδιωτική ζωή, τα ήθη και τα πρότυπα συμπεριφοράς, ξέφυγαν από τον συντηρητισμό του παρελθόντος. Η εκπαίδευση, προνόμιο άλλοτε των λίγων, κατέστη κοινό αγαθό και ιμάντας της κοινωνικής κινητικότητας. Οι Έλληνες απέκτησαν περισσότερες δυνατότητες και εμπλούτισαν τις παραστάσεις τους, σπούδασαν και ταξίδεψαν στο εξωτερικό».

Ειδικότερα, υπενθύμισε, ότι «Την ιστορία μας σημάδεψε, όσο κανένα άλλο γεγονός, η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη συνέχεια στην Ευρωζώνη. Συνέβαλε καθοριστικά στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, στους θεσμούς, στις αντιλήψεις και στον τρόπο ζωής μας. Η ευρωπαϊκή και η ελληνική ταυτότητα δεν διακρίνονται, είναι αναπόσπαστες. Η χώρα μας παγίωσε την παρουσία της στην καρδιά της Ένωσης, αποτελώντας εγγυητή ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή. Οι Έλληνες πρέπει να είναι περήφανοι για όσα κατάφεραν. Η Ελλάδα της Μεταπολίτευσης άφησε πίσω της τη μεταπολεμική υστέρηση. Είναι πια μια άλλη Ελλάδα».

Ωστόσο, παρατήρησε, ότι «Περάσαμε, αυτόν τον μισό αιώνα, μεγάλες δοκιμασίες και ανατροπές. Βιώσαμε τις αλλεπάλληλες κρίσεις της εποχής μας, με κορυφαία τη δημοσιονομική. Αναμετρηθήκαμε με συσχετισμούς και παράγοντες εξωτερικούς, αλλά και με τις δικές μας αδυναμίες και παθογένειες. Γίναμε μάρτυρες τραγικών συμβάντων, στο Μάτι και τα Τέμπη, που μας πλήγωσαν βαθιά. Τα τραύματα της Μεταπολίτευσης μας καλούν σε αυτοκριτική, αναστοχασμό και εγρήγορση. Μας υπενθυμίζουν τη σημασία των συναινέσεων και του γενικού συμφέροντος έναντι της μικροπολιτικής και της αδράνειας για λόγους πολιτικού κόστους. Όπως και το καθήκον μας για μηδενική ανοχή σε κάθε μορφή πολιτικής βίας και αμφισβήτησης των θεμελιωδών αξιών του πολιτεύματός μας. Η ποιότητα της δημοκρατίας δεν είναι δεδομένη, ούτε η ιστορία έχει γραμμική εξέλιξη. Ιδίως σε έναν κόσμο μεταβατικό και μετέωρο».

Αναφερόμενη στις σύγχρονες προκλήσεις τόνισε ότι είναι πολλαπλές και υπερβαίνουν τα εθνικά μας σύνορα. Όπως διευκρίνισε «Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει επαναστατικές αλλαγές σε πολλούς τομείς, όπως η υγεία, η εργασία, η εκπαίδευση. Ταυτόχρονα, ανησυχούμε για τις στρεβλώσεις της, τη διάβρωση της δημοκρατίας και της προσωπικής μας σφαίρας από τις ψευδείς ειδήσεις, την υποκατάσταση του ανθρώπινου δυναμικού από τους αλγόριθμους. Η ακρίβεια, η μείωση της αγοραστικής δύναμης και το άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στους κερδισμένους και τους χαμένους της παγκοσμιοποίησης υπαγορεύουν την ανάγκη ρυθμίσεων και δημόσιων πολιτικών, με άξονα την κοινωνική δικαιοσύνη και την ισότητα των ευκαιριών». Στο πλαίσιο αυτό, υποστήριξε ότι «Επιδιώκουμε ένα καλύτερο και αποτελεσματικότερο Κράτος, φιλικό στον πολίτη, δίκαιο, με βιώσιμη ανάπτυξη» και πρόσθεσε ότι «Η κλιματική κρίση μας απειλεί υπαρξιακά. Δεν συγχωρείται στην αντιμετώπισή της καμία αναβλητικότητα. Απαιτείται διεθνής συντονισμός και καλλιέργεια της οικολογικής συνείδησης όλων μας».

Μιλώντας για το Μεταναστευτικό και Προσφυγικό ζήτημα, παρατήρησε ότι «η διαφύλαξη των συνόρων, μια υπόθεση ευρωπαϊκή, πρέπει να εναρμονίζεται με τον σεβασμό της ανθρώπινης ζωής και αξίας» και πρόσθεσε ότι «Τραγωδίες όπως της Πύλου προσβάλλουν τον πυρήνα του πολιτισμού μας. Οι ένοπλες συρράξεις στην Ουκρανία και το Ισραήλ και η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα αναδεικνύουν τις εύθραυστες γεωπολιτικές ισορροπίες, καθώς και την ευθύνη μας να υπερασπιστούμε τις βασικές αρχές μας, αυτές που υπηρετούν την αρμονική συνύπαρξη μεταξύ των λαών. Η φιλελεύθερη δημοκρατία βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και πρέπει να επινοήσει ξανά και να ανανεώσει τον εαυτό της».

Ποιοι έδωσαν το παρών και ποιοι απουσίαζαν 

Εκτός από τους καθιερωμένους επίσημους προσκεκλημένους έχουν επίσης προσκληθεί από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και έδωσαν το παρών δήμαρχοι ακριτικών και μαρτυρικών περιοχών, εκπρόσωποι της Κοινωνίας των Πολιτών, διακεκριμένοι αθλητές και αρχηγοί ομάδων που κατέκτησαν ευρωπαϊκά τρόπαια, πλημμυροπαθείς από τη Θεσσαλία, άνθρωποι από τον χώρο των Γραμμάτων και των Τεχνών, Έλληνες που έχουν διακριθεί στο εξωτερικό για την επιστημονική τους έρευνα, αλλά και απλοί πολίτες που διακρίθηκαν για την προσφορά τους προς τον συνάνθρωπο και συγκίνησαν με τις πράξεις τους ολόκληρη την Ελλάδα.

Στη δεξίωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Βουλής Κ.Τασούλας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας, ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς Αλ.Χαρίτσης, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Δημήτρης Χούπης, ο αντιπρόεδρος της ΕΕ Μαργαρίτης Σχοινάς, ο Απόστολος Κακλαμάνης, ο Γιάννης  Στουρνάρας, υπουργοί, υφυπουργοί, καλλιτέχνες, επιχειρηματίες αθλητές κα.

Από τη δεξίωση απουσίαζαν οι αρχηγοί των δεξιότερων της ΝΔ κοινοβουλευτικών κομμάτων. Εκτός του αρχηγού της Νίκης Δημήτρη Νατσιού, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει «πανηγυράκι» την  εκδήλωση και είχε δηλώσει πως δε θα πάει, απουσίαζε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, ενώ ο πρόεδρος των Σπαρτιατών Κωνσταντίνος Στίγκας δεν προσκλήθηκε από την Προεδρία

Ζωή ΚωνσταντοπούλουΚυριάκος ΜητσοτάκηςΝίκος ΑνδρουλάκηςΔημήτρης ΚουτσούμπαςΠροεδρικό ΜέγαροΚατερίνα ΣακελλαροπούλουΣτέφανος Κασσελάκηςειδήσεις τώρα