Πολιτική|25.07.2024 21:51

Πολάκης: Πώς οδηγηθήκαμε στην αποπομπή του από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ μετά την επίθεση σε συνεργάτιδα του Γεωργιάδη

Αλέξανδρος Διαμάντης

Η αποπομπή… άργησε 16 μήνες: Ο Παύλος Πολάκης τέθηκε εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για την επίθεση που εξαπέλυσε σε συνεργάτιδα του Άδωνι Γεωργιάδη κατά τη διάρκεια συνεδρίασης επιτροπής της Βουλής, ένα περιστατικό που προκάλεσε σάλο και πλήθος αντιδράσεων.

«Ήταν κάτι που αργά ή γρήγορα θα γινόταν» έλεγαν άσπονδοι φίλου του Παύλου Πολάκη, ο οποίος πολλές φορές έμοιαζε με ξένο σώμα στο κόμμα. «Παύλο, αν δεν σου αρέσει μπορείς να φύγεις», του είχε πει σε ανύποπτο χρόνο ο πρόεδρος του κόμματος ενώ νωρίτερα τον είχε καθαιρέσει από τη θέση του Υπερσυντονιστή της ΚΟ.

Εξάλλου όσοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκαν μετά το επεισόδιο και τα πυρά κατά της συνεργάτιδος του κ. Γεωργιάδη στο βήμα της Ολομέλειας φρόντισαν να πάρουν αποστάσεις. «Είναι προφανώς κάτι που δεν μας χαρακτηρίζει», έλεγαν με νόημα, καταδικάζοντας όσα έγιναν στην Επιτροπή της Βουλής και θύμιζαν ότι Παύλος Πολάκης και Στέφανος Κασσελάκης διατηρούν σχέσεις φιλίας, με ορισμένους να υπογραμμίζουν ότι ο κ. Πολάκης ήταν εκείνος που τον έφερε σε επαφή με τον κ. Τσίπρα.  

Τι έγινε

Όλα ξεκίνησαν όταν κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας του σχεδίου νόμου για την ψυχική υγεία ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας εστίασε στην συγκεκριμένη συνεργάτιδα του υπουργού: «Μην στρίβετε τη μούρη σας κυρία μας. Σε σας το λέω έχετε ένα μόνιμο, όχι χαμόγελο, ένα στρίψιμο του στόματος εν είδη απαξίας. Είναι εκνευριστικό. Έχετε μια κυρία συνεργάτη του υπουργού που έχει ένα μόνιμο στριφογύρισμα προσώπου απαξίας. Είναι εκνευριστικό να το βλέπω»,είπε ο κύριος Πολάκης ο οποίος και παλαιότερα είχε σχολιάσει, εκείνη τη φορά στην ολομέλεια, την συγκεκριμένη συνεργάτιδα του κυρίου Γεωργιάδη. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, από το προεδρείο φέρεται να υπογραμμίστηκε στον κ. Πολάκη πως η συνεργάτιδα του κ. Γεωργιάδη αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας, με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ όμως να επιμένει στα λεγόμενά του.

Η Αθήνα Λινού, που παρακολουθούσε την συνεδρίαση, ξέσπασε σε κλάματα και στη συνέχεια είπε:  «Να ζητήσω προσωπικά συγγνώμη από τη συνάδελφο που υπέστη αυτή τη μορφή βίας (τα δάκρυα ήταν εμφανή στα μάτια της).Και νομίζω ότι δεν μπορούμε να επιτρέπουμε τέτοια συμπεριφορά, δεν έχει σημασία από ποιον προέρχεται σε καμία γυναίκα και κανέναν άνθρωπο. Συγγνώμη γιατί έσπασα κι εγώ με αυτό, θα είμαι σοβαρότερη στα θέματα του νομοσχεδίου».

Λίγο αργότερα τον λόγο πήρε και ο βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας, Σπύρος Μπιμπίλας καταδικάζοντας το περιστατικό. «Είναι απαράδεκτο να προσβάλλεται μια κυρία κατ΄αυτόν τον τρόπο , δεν θέλουμε να περάσει αυτή τη γραμμή στη Βουλή, έχει γίνει επανειλημμένως και γι΄ αυτό απογοητεύομαι, να έχουν προσβληθεί η κυρία Κωνσταντοπούλου, η κ. Ακρίτα. Εμείς ως Πλεύση Ελευθερίας διαφωνούμε, δεν μπορεί ο κάθε βουλευτής να προσβάλλει κάποιον ιδιαίτερα όταν είναι γυναίκα. Δεν είναι δημοκρατικό, δεν είναι ευπρεπές», είπε χαρακτηριστικά με την σκυτάλη να την παίρνει ο Ν. Παπαθανάσης. «Δεν συνάδει με το χώρο που βρισκόμαστε αυτή η συμπεριφορά. Πολιτικά μπορεί να έχουμε διαφορές αλλά πάνω από όλα είναι ο σεβασμός στον άλλον», σημείωσε. Την σκυτάλη πήρε και ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης που εκείνη την στιγμή απουσίαζε από την συνεδρίαση της Επιτροπή. .

«Αυτό που συνέβη στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων είναι κακοποιητική, λεκτικά βίαιη, άκρως υποτιμητική συμπεριφορά του κ. Πολάκη προς την συνεργάτιδα του κ. Γεωργιάδη είναι ένα γεγονός που δεν θα έπρεπε να επιτρέπει η πρακτική μας, η καθημερινότητά μας, τα αντανακλαστικά μας να συμβαίνει. Θα έπρεπε να απομονώνεται το κακοποιητικό παράδειγμα, ο κακοποιητικός λόγος, η σεξιστική συμπεριφορά», τόνισε από την πλευρά της η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Η απόφαση Τασούλα

Κάτι που όντως έγινε με τον Πρόεδρο της Βουλής να αποφασίσει την περικοπή του μισού μισθού του ανεξάρτητου πλέον βουλευτή Παύλου Πολάκη «Ντρέπομαι που αναγκάζομαι να ασχολούμαι με τέτοιους συνάδελφους», τόνισε ο κ. Τασούλας και μίλησε για ένα «απεχθές και αηδιαστικό περιστατικό». Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Πολάκης είναι ένας «χυδαίος ζήτουλας προσοχής και είναι ανυπόφορο να "βυθίζει" την εικόνα μας συνεχώς προς τον βούρκο του. Τα όρια σήμερα ξεπεράστηκαν».

Επιμένει ο Πολάκης 

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι ο κ. Πολάκης, παρά τα πειθαρχικά μέτρα και την διαγραφή του επέμεινε. Αφού έφυγε άπραγος από την Ολομέλεια, καθώς ο Γ. Λαμπρούλης δεν του έδωσε τον λόγο, πήγε προς το γραφείο του Προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα ώστε να ζητήσει εξηγήσεις. Μάλιστα, μιλώντας με δημοσιογράφους έξω από τον γραφείο του ΠτΒ σχολίασε ότι «ποινή έπρεπε να βάλει σε συνεργάτες υπουργών που κοροϊδεύουν όχι σε μένα»!

Στη συνέχεια όμως ο βουλευτής επανήλθε με διπλό χτύπημα: Τόσο με δηλώσεις στον, Alpha, όσο και με μια επιθετική ανάρτηση που δείχνει πως δεν έχει μετανιώσει για την επίθεση που προκάλεσε αντιδράσεις.

Η ανάρτηση Πολάκη:

 

Γι αυτή την τοποθέτηση διεγραψαν απο την Κοινοβουλευτικη ομαδα του ΣΥΡΙΖΑ και μου εβαλε ποινη μισο μισθο ο Τασουλας!!

ΒΓΑΛΤΕ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΣΑΣ!

Στησιμο κανονικο!

ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΩ ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΧΑΜΠΑΡΙ !

Μονο ο λαος διαγραφει!!

(Ειχα ετοιμασει αυτα για το βιντεο:

Η σημερινή μου παρέμβαση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου που έρχεται να διαλύσει τον Τομέα της ψυχικής υγείας και της απεξάρτησης.

Τα βασικά σημεία των όσων είπα:

Σχετικά με το ζήτημα της επίταξης των γιατρών: Πάρτε πίσω το άρθρο

Απειλές αυτού του είδους και με το ιταμό ύφος του κ. Γεωργιάδη δεν περνάνε.

Το Σ/Ν που συζητάμε έχει ξετιναχθεί από τους φορείς που μίλησαν χθες. Δεν υπήρξε ένας να πει κάτι καλό. Κάνετε μια μεγάλη διοικητική αλλαγή η οποία θα αποσαρθρώσει το χώρο και βασικά θα αναιρέσει σε πάρα πολλούς τη δυνατότητα να επιλέξουν την οδό της θεραπείας και της απεξάρτησης και όχι της αποκατάστασης, της μείωσης της βλάβης και της ανοχής.

Στηρίξτε τα προγράμματα που έδωσαν ξανά ελπίδα σε χιλιάδες πρώην χρήστες και μην τα εξανδραποδίζετε με αυτό τον τρόπο.

Σχετικά με τα κίνητα που πρέπει να δοθούν στους γιατρούς:

Απαιτείται-και στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχουμε καταλήξει σε αυτό-διπλασιασμός έως τριπλασιασμός των αμοιβών του υγειονομικού δυναμικού.

Κάντε τα διάφορα κίνητρα πιο μεγάλα και με χαμηλότερο συντελεστή ώστε να μην παίρνει τα μισά η εφορία. Διαφορετικά ότι και να ανακοινώνετε δεν μεταφράζετε στην πράξη σε οικονομική ενίσχυση.

Και μη μας πείτε δεν υπάρχουν χρήματα. Υπάρχουν αλλά είναι πολιτική επιλογή σας να δοθούν αλλού και θα σας πω ένα παράδειγμα:

Δεν είναι δυνατόν να δίνετε για ενεργειακή αναβάθμιση ενός ΚΥ, 600 με 800 τετραγωνικών μέτρων, 1.755.000 €. Γκρεμίστε το και με αυτά τα λεφτά σας χτίζω εγώ δυο!

Για το ΚΥ Φιλιατρών μιλάω.

Το Πολυδύναμο Κέντρο Υγείας στα Σφακιά, που ήταν 400 περίπου τετραγωνικά μέτρα, το χτίσαμε με 560.000 € μαζί με τον εξοπλισμό.

«Κούναγε υποτιμητικά το κεφάλι της»

Νωρίτερα, σε δηλώσεις του στον ALPHA, ο κ. Πολάκης δήλωσε πως «εγώ παίρνω την ευθύνη των πράξεών μου» , αν και επέμεινε στα απαξιωτικά σχόλια σε βάρος της συνεργάτιδας του κ. Γεωργιάδη: «Μια κυρία, συνεργάτης του κ. Γεωργιάδη, όλη την ώρα που αναδείκνυα το σκάνδαλο του 1.750.000 ευρώ αντί για 300.000 ευρώ, κούναγε υποτιμητικά το κεφάλι της. Ήταν υποτιμητικό. Της είπα να μην στρίβει τη μούρη της»

Αναφορικά με την Αθηνά Λινού που ζήτησε κλαίγοντας συγγνώμη, ο Παύλος Πολάκης είπε: «η κ. Λινού να ζητά συγγνώμη για αυτήν και όχι για εμένα».  Συνέχισε αναφερόμενος για ένα πρόσωπο που προτείνει η κυβέρνηση για την Επιτροπή Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, υποστηρίζοντας πως « έχει καταδικαστεί τελεσίδικα για φοροδιαφυγή 3 εκατομμύρια ευρώ».

«Ενώ συμβαίνουν αυτά και αποκαλύπτουμε τεράστια πράγματα κάποιοι κοιτάνε το δάχτυλο, αντί να πουν στην κυρία που με υποτιμούσε πως ήταν απλά συνεργάτης», επεσήμανε.

Ο κ. Πολάκης έκανε δηλώσεις στο ίδιο μήκος κύματος και σε δημοσιογράφους έξω από το γραφείο του προέδρου της Βουλής που προχώρησε σε κυρώσεις σε βάρος του: Σχολίασε χαρακτηριστικά ότι «ποινή έπρεπε να βάλει σε συνεργάτες υπουργών που κοροϊδεύουν όχι σε μένα»!

Χωρίς αναφορά η ομιλία Κασσελάκη – Αιχμές από τη ΝΔ

Αξίζει να σημειωθεί, πως η αποπομπή του Πολάκη ανακοινώθηκε ελάχιστα πριν διεξαχθεί η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί, ο Στέφανος Κασσελάκης δεν προχώρησε σε καμία άμεση αναφορά στα όσα έλαβαν χώρα λίγο πιο πρίν.

Και πηγές της Νέας Δημοκρατίας, σχολίαζαν τόσο για το γεγονός αυτό, όσο και για το ότι ο Πολάκης εισήλθε στην αίθουσα που συνεδρίαζε η ΚΟ (έφυγε έπειτα από απαίτηση του Σ. Φάμελλου):« Στελέχη ΝΔ έλεγαν πως πρώτη φορά βλέπουμε πάντως κάποιον να μπαίνει μέσα σε θεσμικό όργανο από το οποίο έχει διαγραφεί. Ίσως το γεγονός το ότι ο Κασσελακης δεν είπε λέξη για αυτό στην ομιλία του, να επιβεβαιώνει γιατί έγινε έτσι».

Τα όσα έγιναν καταδικάστηκαν από τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη, αλλά και από βουλευτές όλων των κομμάτων.

Παύλος ΠολάκηςΣΥΡΙΖΑειδήσεις τώραΝέα ΔημοκρατίαΣτέφανος ΚασσελάκηςΆδωνις Γεωργιάδης