Πολιτική|26.07.2024 14:19

Υποκλοπές: Το δημοσίευμα για τους «κοινούς στόχους ΕΥΠ και Predator» - Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Newsroom

Για «κοινούς στόχους» ανάμεσα στην ΕΥΠ και στο κατασκοπευτικό λογισμικό Predator, κάνει λόγο δημοσίευμα του insidestory.gr, καταδεικνύοντας κοινό επιχειρησιακό κέντρο. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το ένα τρίτο των στόχων του Predator είχαν βρεθεί στο στόχαστρο και της ΕΥΠ.

Αυτό προέκυψε από τη διασταύρωση της λίστας των προσώπων που μολύνθηκαν με το παράνομο λογισμικό, την οποία συνέταξε η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

«Σε γνώση του πρωθυπουργικού γραφείου»

Το insidestory.gr γράφει ότι από τον έλεγχο που έκαναν οι δύο πραγματογνώμονες που όρισε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αχ. Ζήσης, βρέθηκε ότι από τα 87 πρόσωπα που είχαν στοχοποιηθεί από Predator, για τα 27 είχε εκδοθεί τουλάχιστον μία διάταξη άρσης του απορρήτου τους από την ΕΥΠ, γεγονός που δείχνει ότι «οι νομότυπες επισυνδέσεις και οι παράνομες παρακολουθήσεις εκπορεύονται από το ίδιο κέντρο και είναι σε γνώση του πρωθυπουργικού γραφείου».

Οι κοινοί στόχοι

Οι κοινοί στόχοι περιελάμβαναν, σύμφωνα πάντα με το insidestory.gr, υπουργούς, άλλα προβεβλημένα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, δημοσιογράφους, δικηγόρους, στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και της Αστυνομίας, εφοριακό, τραπεζικό και εκδότη.

Η διασταύρωση της σχετικής λίστας προέκυψε από την έρευνα που ξεκίνησε αυτεπάγγελτα η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΔΑΕ), δηλαδή η αντιπαραβολή της με όλες τις νόμιμες επισυνδέσεις που έχουν διαταχθεί. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες του insidestory.gr, οι πραγματογνώμονες που διορίστηκαν από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι κοινοί στόχοι ήταν απλά… συμπτώσεις και πως οι δύο μέθοδοι παρακολούθησης, δηλαδή το Predator και η νομότυπη άρση απορρήτου, δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους.

ΣΥΡΙΖΑ: Τεράστια επιχείρηση από το σύστημα Μαξίμου

Αναφερόμενος στο ρεπορτάζ, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για τεράστια επιχείρηση παρακολούθησης «εχθρών» και φίλων που ενορχηστρώθηκε και εκτελέσθηκε από το σύστημα Μαξίμου», καθώς και για επίθεση κατά της Δημοκρατίας.

«Όπως αποκαλύπτει η δημοσιογραφική έρευνα, έναν στους τρεις στόχους του Predator τον άκουγε και επισήμως η ΕΥΠ, το ίδιο διάστημα ή κοντινό με αυτό της απόπειρας μόλυνσής τους με το κατασκοπευτικό λογισμικό. Και κανείς δεν έχει βγει να εξηγήσει γιατί η ΕΥΠ παρακολουθούσε υπουργούς και στελέχη της ΝΔ, δημοσιογράφους, δικηγόρους, επιχειρηματίες, έναν εφοριακό, έναν εισαγγελέα, ή ακόμα και στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και της αστυνομίας», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το κόμμα.

«Το ρεπορτάζ αναδεικνύει ταυτόχρονα και τις μεθοδεύσεις συγκάλυψης: όποτε έβγαινε κάποιο στοιχείο στη δημοσιότητα, σταματούσε η παρακολούθηση των εμπλεκόμενων προσώπων ή άλλαζε το μέσο αυτής, όποτε οι «στόχοι» διεκδικούσαν να μάθουν τι συμβαίνει άλλαζε αστραπιαία το νομικό πλαίσιο. Επρόκειτο δηλαδή για κανονική επίθεση κατά της Δημοκρατίας. Μεθοδευμένη και άριστα συντονισμένη από το Μέγαρο Μαξίμου», συμπληρώνει.

Σε σχετική ανάρτηση προέβη και ο Στέφανος Κασσελάκης:

Ανδρουλάκης: Το παρακράτος που είχε στηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου θα αποκαλυφθεί

«Η δημοσιογραφική έρευνα του Inside Story αποκάλυψε το κοινό κέντρο παρακολουθήσεων ΕΥΠ- Predator, που εδώ και δύο χρόνια η κυβέρνηση επιχειρεί να "κουκουλώσει" με σειρά αντιθεσμικών και εξόφθαλμων παρεμβάσεων.

Το παρακράτος που είχε στηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου θα αποκαλυφθεί, παρά τις απέλπιδες προσπάθειες του κ. Μητσοτάκη» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης και πρόσθεσε:

«Πήρα όλες τις νομικές πρωτοβουλίες, κάτι που δεν έπραξαν τα υπόλοιπα πολιτικά πρόσωπα, που υπήρξαν αποδεδειγμένα "στόχοι" και θα πρέπει να εξηγήσουν τους λόγους στους πολίτες.

Μετά την άρνηση της ΕΥΠ να συμμορφωθεί με την απόφαση του ΣτΕ, προσέφυγα χθες εκ νέου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αυτή τη φορά ζητώντας να εφαρμοστεί πλήρως και απαρέγκλιτα η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας μας για να παραλάβω εγγράφως τους τυπικούς λόγους της παράνομης παρακολούθησής μου».

«Είναι αδιανόητο μετά από 50 χρόνια αδιατάρακτης Δημοκρατίας να τίθενται τέτοιας σοβαρότητας θέματα πλήρους απαξίωσης των θεσμών, υποβάθμισης του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκθέτοντας διεθνώς τη χώρα μας», τόνισε, καταλήγοντας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Ηλιόπουλος: Έχετε μετατρέψει τη χώρα σε παιδική χαρά του οργανωμένου εγκλήματος

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς Νάσος Ηλιόπουλος σχολίασε στην ολομέλεια της Βουλής το δημοσίευμα στο insidestory.gr, σύμφωνα με το οποίο υπήρχαν 27 κοινοί στόχοι παρακολούθησης ανάμεσα σε ΕΥΠ και Predator. Ο κ. Ηλιόπουλος απευθυνόμενος προς τα κυβερνητικά έδρανα αναρωτήθηκε: «τώρα γι’ αυτό θα μιλήσετε, θα απολογηθείτε, για το γεγονός ότι η κυβέρνησή σας έφτιαξε ένα ενιαίο εγκληματικό κέντρο παρακολουθήσεων χρησιμοποιώντας παράνομα λογισμικά;».

Αμέσως μετά ο Νάσος Ηλιόπουλος αναφέρθηκε σε κάποιους από τους στόχους των παρακολουθήσεων σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα: Ήταν ο οικονομικός εισαγγελέας ο οποίος χειριζόταν τις φορολογικές υποθέσεις του κ. Λαβράνου. Ήταν ο εφοριακός ο οποίος ήταν προϊστάμενος στην υπηρεσία, που είχε δεσμεύσει λογαριασμούς του κ. Λαβράνου. Ήταν η κα Μανιάτη, στέλεχος της ΕΛΑΣ, διευθύντρια στην υπηρεσία στην οποία εξετάστηκε το κινητό του δολοφονημένου Καραϊβάζ.

Έτσι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς έκανε λόγο για μετατροπή της χώρας σε παιδική χαρά του οργανωμένου εγκλήματος. «Έχετε μετατρέψει τη χώρα σε παιδική χαρά του οργανωμένου εγκλήματος. Ο κύριος Μητσοτάκης φέρει προσωπικά την ευθύνη για την ύπαρξη του κοινού εγκληματικού κέντρου ανάμεσα σε ΕΥΠ και Predator. Και αν νομίζετε ότι με την απομάκρυνση του κυρίου Δημητριάδη το λύσατε το πρόβλημα, δεν έχετε καταλάβει τι θα γίνει», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος ο Νάσος Ηλιόπουλος τόνισε ότι υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες πολιτικές και ποινικές ευθύνες για τα στελέχη της κυβέρνησης που έχουν εμπλακεί και έχουν συντονίσει τις παρακολουθήσεις. Και ολοκλήρωσε την παρέμβασή του εκτιμώντας πως «το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία παρακολουθούσε την άλλη μισή πολιτική ηγεσία και κανένας δεν μιλάει είναι κοινωνικό ζήτημα και δεν έχετε ξεμπλέξει. Ούτε θα τη σβήσετε αυτή την ιστορία».

υποκλοπέςPredatorειδήσεις τώραΕΥΠΣΥΡΙΖΑπαρακολουθήσεις