Πολιτική|28.07.2024 07:15

Το «θερμό» καλοκαίρι της κυβέρνησης: Οι αλλαγές στα πρόσωπα και το γράψε - σβήσε στα μέτρα στήριξης

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Να μην υποκύψουν στη θερινήραστώνη θέλουν στην κυβέρνηση, καθώς μια σειρά ανοιχτών θεμάτων ζητούν λύση. Και μπορεί παραδοσιακά την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου να πέφτουν οι ρυθμοί αλλά μέχρι τότε στόχος είναι να κλείσουν όσο το δυνατόν περισσότερα μέτωπα.

Το καλοκαίρι δεν ξεκίνησε εύκολα για το κυβερνών κόμμα, καθώς στις κάλπες των ευρωεκλογών η Νέα Δημοκρατία πέρασε κάτω από τον πήχη που είχε θέσει. Το μήνυμα ελήφθη ήταν η απάντηση του Μαξίμου και ακολούθησε ο ανασχηματισμός αλλά και μία… ζωηρή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. όπου δεν έλειψαν τα παράπονα γαλάζιων βουλευτών.

Σε αυτή την χρονική συγκυρία η προσοχή της κυβέρνησης είναι στραμμένη στην επεξεργασία των μέτρων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν κλειδώσει, καθώς υπολογίζονται τα δημοσιονομικά περιθώρια που υπάρχουν.

Από το κυβερνών κόμμα επισημαίνεται πως δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα και στόχος είναι το πακέτο μέτρων να είναι κοστολογημένο. Στο πλαίσιο αυτό γράφουν και σβήνουν μέτρα, με τις τελικές αποφάσεις να λαμβάνονται στις συσκέψεις που θα γίνουν στο τέλος Αυγούστου.

Πάντως, έχει ήδη ανάψει το πράσινο φως για μια σειρά μέτρων που θα τρέξουν το 2025, όπως η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η νέα μείωση των εργοδοτικών εισφορών και η νέα αύξηση των συντάξεων. Να σημειωθεί εδώ πως οι συνταξιούχοι που δεν θα πάρουν την αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς θα δουν μια έκτακτη ενίσχυση στο τέλος του έτους, με το ποσό που θα διατεθεί να αγγίζει τα 300 εκατομμύρια ευρώ.

Ειδική αναφορά αναμένεται να κάνει ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη στο στεγαστικό πακέτο μέτρων- που θα δίνει έμφαση κυρίως στις νεότερες ηλικίες - καθώς οι τιμές των κατοικιών συνεχίζουν την ανηφορική πορεία. Τέλος, πληροφορίες αναφέρουν πως είναι πιθανό να υπάρξει κάποια έκπληξη όσον αφορά στο φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών χωρίς ωστόσο να ανατρέπεται η φιλοσοφία της ισχύουσας ρύθμισης.

Ανακοινώνονται Επίτροπος και αλλαγές σε γενικούς γραμματείς.

Θέμα χρόνου είναι η ανακοίνωση των αλλαγών στους γενικούς γραμματείς, αφού έχουν ήδη κλειδώσει οι αποφάσεις στο Μαξίμου. Σύμφωνα με πληροφορίες η σχετική λίστα είναι έτοιμη και οι ανακοινώσεις θα γίνουν με την επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από το Παρίσι όπου έχει μεταβεί για τους Oλυμπιακούς Αγώνες.

Όλοι αξιολογούνται είναι το μήνυμα που εκπέμπεται από το κυβερνών κόμμα, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για τα κριτήρια με τα οποία γίνεται η επιλογή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης υπογράμμισε πως «προφανώς το κριτήριο επιλογής ενός ανθρώπου που εισέρχεται σε αυτή τη θέση για πρώτη φορά είναι το βιογραφικό του, οι ικανότητές του, η πορεία της ζωής του. Αυτά είναι που εξετάζει ο Πρωθυπουργός». Παράλληλα επεσήμανε ότι «είναι δεδομένο ότι ο κορμός και της σύνθεσης των Γενικών Γραμματέων και της Κυβέρνησης είναι η Ν.Δ., αλλά όχι με αποκλειστικό κριτήριο να είσαι στη Ν.Δ».

Τέλος, αντίστροφα μετρά ο χρόνος και για τα αποκαλυπτήρια του νέου Επιτρόπου, ενώ μένει να κλειδώσει το χαρτοφυλάκιο που θα πάρει η χώρα. «Σίγουρα θα ήθελα ένα χαρτοφυλάκιο που να αναδεικνύει αφενός την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα οικονομικά, αλλά και τη στρατηγική θέση της Ελλάδας στη νοτιοανατολική πλευρά της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ» σημείωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Politico ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε ετοιμότητα για τις πυρκαγιές

Αδιαμφισβήτητα η μητέρα των μαχών και αυτό το καλοκαίρι δίνεται για την πρόληψη και την έγκαιρη αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Δεδομένο είναι πως οι υψηλές θερμοκρασίες και η ξηρασία όταν συνδυάζονται με ισχυρούς ανέμους δημιουργούν μία «εκρηκτική» κατάσταση.

Στο κυβερνών κόμμα αισιοδοξούν πως μια σειρά μέτρων, όπως ο καθαρισμός των οικοπέδων αλλά και η χρήση drones, θα συμβάλλουν στην πρόληψη των πυρκαγιών, ωστόσο δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται σήμερα καθώς πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται σε Αττική, Κύθηρα, Βοιωτία, Εύβοια, Αργολίδα, περιοχές της Φθιώτιδας, της Κορινθίας και της Λακωνίας, ενώ υψηλός θα είναι ο κίνδυνος σε μεγάλο μέρος της νησιωτικής Ελλάδας και σε αρκετές περιοχές της ηπειρωτικής.

νέα μέτραΚυριάκος ΜητσοτάκηςΝέα Δημοκρατίαμέτραειδήσεις τώρα