Πολιτική|29.07.2024 07:08

Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις Μητσοτάκη  - Έμφαση στην κοινωνική ατζέντα και ανασχηματισμός γενικών γραμματέων

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

«Τρέχει» η κυβέρνηση για να κλείσει μία σειρά θεμάτων, καθώς στόχος είναι να μην υπάρχουν την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου ανοιχτά μέτωπα. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη κλειδώσει -και ανακοινώνονται άμεσα- οι αλλαγές στους γενικούς γραμματείς ενώ φτάνει η ώρα για τα αποκαλυπτήρια του νέου Επιτρόπου.

Σήμερα ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο, στο πλαίσιο των τακτικών μηνιαίων ενημερώσεων. Παράλληλα αύριο πρόκειται να συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο και όπως φάνηκε από την εβδομαδιαία ανάρτηση του  Κυριάκου Μητσοτάκη έμφαση δίνεται σε μια ατζέντα καθημερινότητας.  «Να αντιμετωπίσουμε παλιές εκκρεμότητες και νέου τύπου προκλήσεις σε ένα ρευστό διεθνές περιβάλλον, ώστε η πατρίδα μας να συγκλίνει γρήγορα με τις προηγμένες χώρες της Ευρώπης στους μισθούς, τους θεσμούς και τη λειτουργία του κράτους, ειδικά στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης και της ασφάλειας» σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Από την κυβέρνηση θέλουν να κλείσουν μέτωπα και είναι χαρακτηριστικό πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στις κινήσεις,  που γίνονται για τον εκσυγχρονισμό του ΕΣΥ.  «Δείκτης ώριμης δημοκρατίας είναι και η εύρυθμη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, για την αναβάθμιση του οποίου δίνουμε έναν μεγάλο αγώνα με όλες μας τις δυνάμεις» υπογράμμισε. Προσέθεσε πως «σε αυτό τον αγώνα είμαστε σύμμαχοι και όχι αντίπαλοι με τον ιατρικό κόσμο και το υγειονομικό προσωπικό. Χαίρομαι ιδιαίτερα και θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τους ιδιώτες γιατρούς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Υπουργείου Υγείας να καλυφθούν όλα τα κενά των εφημεριών που διαπιστώσαμε ότι υπήρχαν, κυρίως στην ειδικότητα των παθολόγων, σε μεμονωμένες περιοχές και νοσοκομεία της χώρας μας προσωρινά και για περιορισμένο χρονικό διάστημα». 

Παράλληλα ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες που υλοποιούνται στην παιδεία (το Ψηφιακό Σχολείο θα τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή τον Σεπτέμβριο) αλλά και στο νέο Οικιστικό Πρόγραμμα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Να σημειωθεί εδώ πως συνολικά προβλέπεται η κατασκευή 944 κατοικιών σε ακριτικές περιοχές και σε 13 νησιά του Ανατολικού και Κεντρικού Αιγαίου και μάλιστα  15% των νέων κατοικιών θα διατίθενται σε καθηγητές-δασκάλους και γιατρούς-νοσηλευτές του ΕΣΥ.

Κλειδωμένες είναι και οι αλλαγές στους γενικούς γραμματείς και αυτό που απομένει είναι η επίσημη ανακοίνωση των ονομάτων. Οι αλλαγές στοχεύουν στη αντιμετώπιση …  αρρυθμιών, ενώ υπενθυμίζεται πως στην τελευταία  συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας είχαν υπάρξει παράπονα από βουλευτές πως βρίσκουν κλειστές πόρτες Πληροφορίες αναφέρουν πως θα αξιοποιηθούν περισσότερα στελέχη που έχουν κομματική διαδρομή, ενώ μένει να φανεί αν θα περιοριστεί ο αριθμός των γενικών γραμματέων που προέρχονται από … μεταγραφές. Στα ονόματα που έχει ακουστεί πως μπορεί να αξιοποιηθούν είναι μεταξύ άλλων  ο Τάσος Γαϊτάνης, ο Χριστόφορος Μπουτσικάκης, ο Γιάννης Μελάς,  ο Σάββας Χιονίδης, ο Χρήστος Μέτιος, ο Δημήτρης Κάρναβος, ο Γιώργος Παπαδημητρίου κα.

Τι θα γίνει με τον Επίτροπο

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ανακοίνωση του Επιτρόπου, ενώ μένει  να φανεί και το  χαρτοφυλάκιο που θα πάρει η χώρα. Υπενθυμίζεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Politico υπογράμμισε «σίγουρα θα ήθελα ένα χαρτοφυλάκιο που να αναδεικνύει αφενός την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα οικονομικά, αλλά και τη στρατηγική θέση της Ελλάδας στη νοτιοανατολική πλευρά της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ». 

Δεδομένο είναι πως η ελληνική πλευρά θα ενδιαφερόταν για κάποιο από τα δυνατά  χαρτοφυλάκια όπως της Άμυνας, της Ανταγωνιστικότητας ή της Ενέργειας, τα οποία πάντως διεκδικούν ισχυροί παίκτες. Στα ραντάρ του Μεγάρου Μαξίμου βρίσκεται το χαρτοφυλάκιο Μεταφορών, ενώ ενδιαφέρον για την Ελλάδα παρουσιάζουν τα χαρτοφυλάκια της Διεύρυνσης  αλλά και της Μεσογείου.
Όσον αφορά στον Επίτροπο φαβορί παραμένει ο Απόστολος Τζιτζικώστας. Στα ονόματα που είχαν ακούσει το προηγούμενο διάστημα ήταν μεταξύ άλλων της Νίκης Κεραμέως και του Θόδωρου Σκυλακάκη.  Επίσης πληροφορίες αναφέρουν πως θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στις Βρυξέλλες η Άννα Μαρία Μπούρα που είναι διπλωματική συμβουλος του πρωθυπουργού (ενδεχομένως και σε κάποια θέση στην  ομάδα της  Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν). Σε κάθε περίπτωση στόχος της  κυβέρνησης είναι να κλείσουν άμεσα όλα αυτά τα θέματα και να μην υπάρχουν εκκρεμότητες το επόμενο διάστημα.

ΕΣΥΚυριάκος ΜητσοτάκηςΝέα Δημοκρατίαειδήσεις τώραΕυρωπαϊκή Επιτροπή