Πολιτική|29.07.2024 12:20

Χαρίτσης- Κόκκαλης: Βήματα σύγκλισης με κοινό άρθρο για υπερτουρισμό

Newsroom

Δεν έχουν περάσει ούτε δύο εβδομάδες από τότε που Αλέξης Χαρίτσης και ο Πέτρος Κόκκαλης έκατσαν δίπλα - δίπλα ως συνομιλητές στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Νέα Αριστερά για το  Νέο Λαϊκό Μετώπο στη Γαλλία και χθες οι δύο πολιτικοί αρχηγοί συνυπέγραψαν κείμενο για τις συνέπειες του υπερτουρισμού. 

Στην εκδήλωση, Χαρίτσης και Κόκκαλης συμφώνησαν ότι μπορεί να υπάρξει κοινός βηματισμός, στη βάση της προγραμματικής σύγκλισης και των πρωτοβουλιών και αυτό φαίνεται να έχουν, ήδη, ξεκινήσει όπως δείχνει η νέα κοινή τους εμφάνιση. 

Στο κοινό άρθρο στην Καθημερινή της Κυριακής για τον υπερτουρισμό, αναφέρονται στις συνέπειες του στις κοινωνίες, στην οικονομία, στο περιβάλλον, στο ίδιο το τουριστικό προιόν και την ανάγκη για ένα βιώσιμο μοντέλο τουρισμού του 21ου αιώνα. 

Σε ένα καλοκαίρι που οι συνέπειες του υπερτουρισμού είναι πιο ορατές από ποτέ, υπενθυμίζεται η πρόσφατη  παρότρυνση των δημοτικών αρχών της Σαντορίνης στους κατοίκους να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους γιατί αναμένεται άφιξη χιλιάδων τουριστών από τα κρουαζιερόπλοια, η έντονη λειψυδρία στις Κυκλάδες και σχεδόν σε όλα τα νησιά, η εκτόξευση των ενοικίων στις πόλεις εξαιτίας του airbnb, Νέα Αριστερά και Κόσμος ανοίγουν από κοινού το θέμα που αφορά τους πολίτες σε όλη τη χώρα και άλλες Ευρωπαϊκές πόλεις, στην Ισπανία, στη Γαλλία κλπ. Όχι μόνο μέσω διαπιστώσεων αλλά και συγκεκριμένων προτάσεων στις οποίες προχωρούν οι Χαρίτσης και Κόκκαλης. Προτάσεις που αφορούν την ανάγκη κρατικής παρέμβασης και ρύθμισης και πολιτικές όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. 

Νέα Αριστερά και Κόσμος δείχνουν στην πράξη ότι μπορεί να υπάρξει συνεννόηση, συνεργασία και μέτωπο της Αριστεράς, των Πράσινων, των προοδευτικών δυνάμεων. Όχι με βάση τα πρόσωπα αλλά το πρόγραμμά και τον στόχο. Είναι δεδομένο ότι οι κοινές πρωτοβουλίες θα συνεχιστούν. 

Πέτρος Κόκκαληςειδήσεις τώραΑλέξης ΧαρίτσηςκόσμοςυπερτουρισμόςΝέα αριστερά