Πολιτική|30.07.2024 07:12

Κουαρτέτο παρεμβάσεων από την κυβέρνηση: Οι αλλαγές που κλείδωσαν και οι φθινοπωρινές εκκρεμότητες

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Έναν διπλό σχέδιο ξεδιπλώνει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ,καθώς από τη μία πλευρά τρέχει να κλείσει τις εκκρεμότητες του καλοκαιριού και από την άλλη χαράσσει βήμα- βήμα την φθινοπωρινή στρατηγική. Η εβδομάδα που διανύουμε έχει ειδήσεις σε πολλαπλά μέτωπα, καθώς χθες ανακοινώθηκαν οι αλλαγές στους γενικούς γραμματείς, σήμερα συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο και πλησιάζει η ώρα των ανακοινώσεων για τον Επίτροπο (εν αναμονή και του χαρτοφυλακίου που θα πάρει η Ελλάδα).

Από το Μαξίμου μπαίνει σε εφαρμογή ένα κουαρτέτο παρεμβάσεων και προβλέπονται τα εξής:

1. Στοχευμένες κινήσεις,  όποτε κρίνεται απαραίτητο. Στην καθιερωμένη μηνιαία συνάντηση που είχε χθες ο πρωθυπουργός με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα αλλά και στις κινήσεις που  κάνει η κυβέρνηση. «Ανά πάσα στιγμή η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη να παρέμβει όποτε διαπιστώνονται στρεβλώσεις στην αγορά και κέρδη τα οποία δεν δικαιολογούνται από την ομαλή λειτουργία της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας» υπογράμμισε. Παράλληλα μίλησε για ενθαρρυντικές ενδείξεις που υπάρχουν ότι το μήνα Ιούνιο υπήρξε μία σχετική αποκλιμάκωση των τιμών στα σουπερμάρκετ.

Ένα από τα θέματα που είναι ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα είναι αυτό της λειψυδρίας που αντιμετωπίζουν κάποιες περιοχές της χώρας, ένα πρόβλημα το οποίο ενδεχομένως να αποκτά δομικά χαρακτηριστικά λόγω της κλιματικής κρίσης. «Θα χρειαστούμε πιο δομικές παρεμβάσεις διορθωτικού χαρακτήρα στα ζητήματα τα οποία αφορούν τη διαχείριση του νερού και για την ύδρευση και για την άδρευση και σύντομα η κυβέρνηση θα κάνει επιπρόσθετες εξαγγελίες γύρω από τα κρίσιμα αυτά ζητήματα» ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού.

2.Επιτάχυνση μιας σειράς μεταρρυθμίσεων προκειμένου να σταλεί μήνυμα πως δεν υπάρχει….κόπωση. Σήμερα συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο και μεταξύ άλλων θα συζητηθούν νομοσχέδια των υπουργείων Δικαιοσύνης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Επιπλέον θα υπάρξει εισήγηση από τον Υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο σχετικά με την αναθεώρηση των Σχεδίων Δράσης των Υπουργείων 2024.

3.Αλλαγές σε πρόσωπα για να αντιμετωπιστούν… αρρυθμίες. Ο «ανασχηματισμός» των γενικών γραμματέων ανακοινώθηκε χθες και αλλαγές υπάρχουν σε 25 συνολικά Γενικές Γραμματείες με τις 6 να είναι μετακινήσεις. Κυβερνητικές  πηγές σημείωναν αναφορικά με τις αλλαγές στις Γενικές Γραμματείες των υπουργείων πως έχουν ως στόχο την περαιτέρω επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και έγιναν έπειτα από συνεννόηση του Μεγάρου Μαξίμου με όλους τους υπουργούς.

Υπενθυμίζεται πως στην τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας υπήρξαν γκρίνιες από «γαλάζιους» πως βρίσκουν κλειστές πόρτες, ενώ βουλευτές που μίλησαν ζήτησαν  επιστροφή στις ρίζες. Το μήνυμα που εκπέμπεται από την κυβέρνηση είναι πως οι πόρτες είναι ανοιχτές,  ενώ παράλληλα στόχος είναι η περαιτέρω κινητοποίηση στελεχών που προέρχονται από τον κομματικό πυρήνα.

4.Έμφαση στην ευρωπαϊκή ατζέντα. Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις ανακοινώσεις όσον αφορά στον Επίτροπο, ενώ συνεχίζονται οι ευρωπαϊκές συζητήσεις για τα χαρτοφυλάκια που θα πάρουν τα κράτη. Από την κυβέρνηση  εστιάζουν ιδιαίτερα στην ευρωπαΐκή συζήτηση που θα διεξαχθεί την επόμενη μέρα για θέματα αιχμής όπως η ενιαία αμυντική πολιτική, οι αλλαγές στην κοινή αγροτική πολιτική, τα μέτρα για την αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας κ.α.

Με το βλέμμα στη  ΔΕΘ

Το πακέτο που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ βρίσκεται στο  επίκεντρο μιας σειράς συσκέψεων,  καθώς στόχος είναι να υπολογιστούν τα δημοσιονομικά δεδομένα πριν οριστικοποιηθούν οι ανακοινώσεις. Στην ομιλία του στην Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να παρουσιάσει ένα οικονομικό πλέγμα στήριξης, ωστόσο από την κυβέρνηση υπογραμμίζεται πως δεν θα υπάρξει παροχολογία.

Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός δεν θα περιοριστεί μόνο στα της οικονομίας αλλά θα επιχειρήσει να παρουσιάσει το σχέδιο της κυβέρνησης μέχρι το 2027, εστιάζοντας  σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων που θα τρέξουν μέχρι τότε. Η παιδεία, η υγεία, η ασφάλεια,  η δικαιοσύνη και ο εκσυγχρονισμός  του δημοσίου αποτελούν μερικές από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, και αυτό που τονίζεται είναι πως χρειάζονται τολμηρές αλλαγές για να αντιμετωπισθούν  παθογένειες ετών.

Δεδομένο είναι πως τον Αύγουστο πέφτουν οι πολιτικοί ρυθμοί,  ωστόσο η σύσταση προς τους υπουργούς είναι να είναι ολιγοήμερες οι αποδράσεις προκειμένου  να μην επηρεαστεί η λειτουργία της κυβέρνησης. Άλλωστε μετά το μήνυμα της ευρωκάλπης, όπου η Νέα Δημοκρατία πέρασε κάτω από τον πήχη που είχε θέσει, στο γαλάζιο στρατόπεδο αναγνωρίζουν  πως οι πολίτες αναμένουν να γίνουν περισσότερα και δεν υπάρχει περίοδος χάριτος.

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΝέα Δημοκρατίαειδήσεις τώρα