Η δύσκολη μάχη με την ακρίβεια και το «πακέτο» Θεσσαλονίκης: Μέτρα δύο ταχυτήτων από την κυβέρνηση
Κατερίνα ΚοκκαλιάρηΣε μάχη με την Λερναία Ύδρα εξελίσσεται η προσπάθεια της κυβέρνησης να τιθασεύσει τον πληθωρισμό και νέα μέτρα είναι υπό εξέταση. Την στιγμή που φαίνεται πως ελέγχεται ο πληθωρισμός στα τρόφιμα -που έκλεισε στο 1,4% τον Ιούλιο- ήρθαν νέες αυξήσεις στην ενέργεια που οδήγησαν τον εναρμονισμένο πληθωρισμό στο 3% (από 2,5% τον Ιούνιο).
Είναι εμφανές πως πρόκειται για μία μάχη με διάρκεια, με το Μαξίμου να αναγνωρίζει πως η πορεία των τιμών αποτελεί το νούμερο ένα πρόβλημα των νοικοκυριών. Στο πλαίσιο αυτό από την κυβέρνηση μπαίνουν σε εφαρμογή μέτρα δύο ταχυτήτων: πρώτον έκτακτες παρεμβάσεις όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο -όπως έγινε με την ενέργεια- και δεύτερον μόνιμα μέτρα που θα συνεχιστούν και τα επόμενα χρόνια.
Την Δευτέρα στην καθιερωμένη μηνιαία συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως η προσοχή της κυβέρνησης παραμένει στραμμένη στο μέτωπο της τιθάσευσης των τιμών. Ειδική αναφορά έκανε στις τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα αλλά και στις κινήσεις που έχει κάνει η κυβέρνηση. Μάλιστα υπογράμμισε πως «θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι ανά πάσα στιγμή η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη να παρέμβει όποτε διαπιστώνονται στρεβλώσεις στην αγορά και κέρδη τα οποία δεν δικαιολογούνται από την ομαλή λειτουργία της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας».
Χθες συνάντηση με εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ, των βιομηχανιών τροφίμων και των πολυεθνικών είχε ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, που σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στις κινήσεις που γίνονται. Από το υπουργείο εστιάζουν ιδιαίτερα στην επέκταση των ελέγχων, στην ενίσχυση της ανεξάρτητης Αρχής Ανταγωνισμού και στην συνεργασία με τις περιφέρειες για να συμμετέχουν στους έλεγχους. «Η προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια είναι συνολική για την Κυβέρνηση: το Υπουργείο Οικονομικών για τη μείωση των επιτοκίων των τραπεζών, το Υπουργείο Ενέργειας για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, το Υπουργείο Ναυτιλίας για τις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων» επεσήμανε ο υπουργός.
Να σημειωθεί εδώ πως στο κυβερνών κόμμα έχουν ήδη αρχίσει συσκέψεις για το πακέτο μέτρων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και στόχος είναι οι όποιες παρεμβάσεις να μην θέτουν σε κίνδυνο την δημοσιονομική σταθερότητα. Άλλωστε κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν πως δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα και τα όποια μέτρα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Θεσσαλονίκη θα είναι κοστολογημένα και δεν θα υπάρξει παροχολογία.
Τι θα περιλαμβάνει το πακέτο της ΔΕΘ
Σε δύο δόσεις θα τρέξουν τα μέτρα της κυβέρνησης στο πεδίο της οικονομίας καθώς το πρώτο πακέτο θα έχει υλοποιηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου και θα ακολουθήσει ένα δεύτερο πακέτο που θα μπει σε εφαρμογή το 2025. Στο άμεσο πακέτο περιλαμβάνονται οι παρεμβάσεις στην ενέργεια και στα σκαριά είναι ένα νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου» (είναι σε εξέλιξη οι συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο) αλλά και μια έκτακτη ενίσχυση στο τέλος του έτους για συνταξιούχους με προσωπική διαφορά που δεν θα πάρουν αύξηση στη σύνταξη (με το ποσό που θα διατεθεί να αγγίζει τα 300 εκατομμύρια ευρώ).
Την ίδια στιγμή στο οικονομικό επιτελείο υπολογίζουν το ποσό που μπορεί να διατεθεί για πρόσθετα μέτρα το 2025. Κλειδωμένα θεωρούνται μέτρα όπως η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και η νέα μείωση των εργοδοτικών εισφορών, ενώ έρχεται και νέα αύξηση συντάξεων (που πιθανότατα θα κυμανθεί από 2.5% μέχρι 3% ανάλογα και με τις επιδόσεις της οικονομίας).
Παράλληλα η κυβέρνηση σχεδιάζει να βάλει σε εφαρμογή το εθνικό σχέδιο δράσης για το δημογραφικό (με έμφαση να δίνεται στην στήριξη των νέων ζευγαριών και των τρίτεκνων οικογενειών), ενώ στοχευμένες αλλαγές θα υπάρξουν και στα επιδόματα. Από εκεί και πέρα ζυγίζονται τα οικονομικά περιθώρια που υπάρχουν για πρόσθετα μέτρα, όπως για παράδειγμα το ψαλίδισμα της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων.
Τα… μηνύματα από την αγορά εργασίας
Σε ένα «θετικό νέο» που είναι η υποχώρηση της ανεργίας τον Ιούνιο στο 9,6% σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ αναφέρθηκε σε ανάρτησή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Μάλιστα επεσήμανε πως «πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον αντίστοιχο μήνα του 2009», ενώ αναφέρθηκε και σε επιμέρους στοιχεία όπως η υποχώρηση των ποσοστών της ανεργίας των γυναικών και των νέων.
Από την κυβέρνηση εστιάζουν σε στοχευμένα μέτρα στο πεδίο της αγοράς εργασίας, όπως η υλοποίηση επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης και κατάρτισης, ενώ έρχονται ευρύτερες αλλαγές στο επίδομα ανεργίας. Κεντρικός βέβαια στόχος είναι η αύξηση του εισοδήματος των εργαζομένων, καθώς με βάση το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας το 2027 ο κατώτατος μισθός θα φτάσει στα 950 ευρώ ενώ ο μέσος μισθός θα έχει διαμορφωθεί στα 1500 ευρώ.
- Εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ: Κοντά στο 50% ο Φάμελλος, δεύτερος ο Πολάκης – Αποτελέσματα στο 75% της ενσωμάτωσης
- Τροχαίο στο Αγρίνιο: Το ξέσπασμα της μητέρας της Χαριτίνης και του Άκη - «Δεν υπάρχει τίποτα, είμαστε αποτελειωμένοι»
- Συνεχίζεται σε υψηλούς τόνους η αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΠΑΣΟΚ για την πρόταση μείωσης του ΦΠΑ
- Οι Ουκρανοί δημοσίευσαν φωτογραφίες με θραύσματα του νέου υπερηχητικού πυραύλου της Ρωσίας - «Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο»