Πολιτική|01.08.2024 06:27

Μέτωπο της αντιπολίτευσης έναντι της κυβέρνησης με αφορμή τις υποκλοπές

Αλέξανδρος Διαμάντης

Μπορεί τα αιτήματα να μην ήταν κοινά για τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής με αφορμή την υπόθεση των υποκλοπών, ωστόσο σύσσωμη η αντιπολίτευση συμφωνεί για την ουσία της υπόθεσης: να κληθούν η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γεωργία Αδειλίνη, καθώς και ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Αχιλλέας Ζήσης προκειμένου να ενημερώσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και για να δοθεί στα μέλη της Επιτροπής το σύνολο της δικογραφίας των υποκλοπών.

Η πίεση που ασκεί η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση είναι ασφυκτική, την στιγμή μάλιστα που εδώ και καιρό έχει αποφασιστεί ότι την ερχόμενη Παρασκευή ολοκληρώνονται οι εργασίες της Βουλής για τις καλοκαιρινές διακοπές.

Παραμένει άγνωστο (αλλά και… απίθανο) να συναινέσει η κυβέρνηση στην κλήση των ανωτάτων δικαστών, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, με το πιο πιθανό σενάριο είναι η επιτροπή να συγκληθεί μετά τις καλοκαιρινές διακοπές και κατά πλειοψηφία να πάρει τη σχετική απόφαση. Βέβαια, με βάση τον Κανονισμό της Βουλής η μειοψηφία μπορεί να καλεί μάρτυρες, μετά από αίτημα των 2/5 των μελών της επιτροπής.

Σε κάθε περίπτωση, πρώτος κατέθεσε το αίτημα ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, με την επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου να το προτείνει κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στην Ολομέλεια. Μάλιστα επικοινώνησε προσωπικά με τους ομολόγους της, οι οποίοι και συμφώνησαν με το αίτημα.

Από την πλευρά της η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε πλην τις κλήσεις Αδειλίνη και Ζήση, το πολυσέλιδο (300 σελίδων) πόρισμα του Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Αχιλλέα Ζήση, ο οποίος διενήργησε την προκαταρτική εξέταση, τη σχετική διάταξη της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου περί «αρχειοθέτησης της υπόθεσης» και τα πορίσματα των Ανεξάρτητων Αρχών και των άλλων φορέων, που αναφέρονται στην ανακοίνωση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κ. Γεωργίας Αδειλίνη.

Ο γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας ζήτησε τη σύγκληση της Επιτροπής ώστε συζητηθούν και να εξεταστούν διεξοδικά όλα τα δεδομένα της υπόθεσης και η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου να παραμένει μέχρι την Παρασκευή ανοιχτή.

ΣΥΡΙΖΑυποκλοπέςαντιπολίτευσηΝέα Δημοκρατίαειδήσεις τώρα