Πολιτική|01.08.2024 14:00

Πώς ο Μητσοτάκης κατέληξε στον Τζιτζικώστα για Επίτροπο - Τα σενάρια για το ελληνικό χαρτοφυλάκιο

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Ο κύβος ερρίφθη και ανακοινώθηκε επισήμως πως η Ελλάδα προτείνει για Επίτροπο στην Κομισιόν τον Απόστολο Τζιτζικώστα. Σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα συναντήσει τον κ. Τζιτζικώστα στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ μένει να φανεί ποιο θα είναι το χαρτοφυλάκιο που θα πάρει η χώρα.

Στο briefing ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης υπογράμμισε πως «ο Απόστολος Τζιτζικώστας, είναι ένα πρόσωπο με εμπειρία σε θεσμικούς ρόλους τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη, όπου το 2020 εξελέγη Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών. Ταυτόχρονα, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας είναι ένας νέος άνθρωπος που έχει εκλεγεί τρεις φορές με ποσοστά άνω του 50%».

Η ανάδειξη της σημασίας της Βόρειας Ελλάδας

Από την κυβερνητική πλευρά μιλούν για μια επιλογή με πολιτικά χαρακτηριστικά, που αναδεικνύει τη σημασία της Βόρειας Ελλάδα για την Ευρώπη. Μεταξύ άλλων εστιάζουν στο ό,τι ο κ. Τζιτζικώστας τον Φεβρουάριο του 2020 εξελέγη Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών και είναι ο πρώτος Έλληνας που εξελέγη επικεφαλής ευρωπαϊκού οργάνου. Όσον αφορά στο γιατί δεν ανανεώθηκε η θητεία του Μαργαρίτη Σχοινά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως «η παράδοση, αυτό που συνέβαινε όλα τα χρόνια, είναι να μην έχουμε δεύτερη θητεία» και ευχαρίστησε τον κ. Σχοινά.

Να σημειωθεί εδώ πως ο Απόστολος Τζιτζικώστας είναι ένα πρόσωπο με πολυετή διαδρομή στη Νέα Δημοκρατία καθώς είχε εκλεγεί για πρώτη φορά βουλευτής το 2007 ενώ το 2015 είχε θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος. Παράλληλα από την κυβερνητική πλευρά υπενθυμίζουν πως πρόκειται για ένα πρόσωπο που μπορεί να απευθυνθεί σε ένα ευρύτερο ακροατήριο και υπενθυμίζουν άλλωστε πως στις τελευταίες περιφερειακές εκλογές είχε εκλεγεί περιφερειάρχης με ποσοστό 60%.

Ποιο χαρτοφυλάκιο θέλει η Αθήνα

Σε ένα βαρύ χαρτοφυλάκιο στοχεύει η κυβέρνηση στην συζήτηση που είναι σε εξέλιξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Politico υπογράμμισε «σίγουρα θα ήθελα ένα χαρτοφυλάκιο που να αναδεικνύει αφενός την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα οικονομικά, αλλά και τη στρατηγική θέση της Ελλάδας στη νοτιοανατολική πλευρά της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ».

Η αναφορά μάλιστα του κυβερνητικού εκπροσώπου πως « η επιλογή του κ. Τζιτζικώστα είναι μια επιλογή με πολιτικά χαρακτηριστικά, η οποία αναδεικνύει τη σημασία της Μακεδονίας και της Βόρειας Ελλάδας για την Ευρώπη, ως μια περιοχή με στρατηγική θέση, διασυνδεσιμότητα και γεωπολιτική σημασία τόσο για τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όσο και ως βορειοανατολικό άκρο της Μεσογείου» φαίνεται που έχει την δική της σημασία.

Δεδομένο είναι πως η ελληνική πλευρά ενδιαφέρεται για κάποιο από τα δυνατά χαρτοφυλάκια όπως της Άμυνας (το οποίο ενδιαφέρει και κράτη όπως η Πολωνία) αλλά και της Διεύρυνσης (καθώς αφορά και την ευρύτερη γειτονιά). Επίσης τα «ραντάρ» του Μεγάρου Μαξίμου στρέφονται και σε χαρτοφυλάκια όπως είναι αυτό των Μεταφορών- που έχει και την Ναυτιλία ως αρμοδιότητα- αλλά και της Μεσογείου.

Στο μεταξύ έντονο ευρωπαϊκό ενδιαφέρον υπάρχει για οικονομικά χαρτοφυλάκια τα οποία διεκδικούν ισχυροί παίκτες, όπως για παράδειγμα της Ανταγωνιστικότητας η της Ενέργειας (στο οποίο μεταξύ άλλων στρέφει το βλέμμα και η Ισπανία). Σύμφωνα με πληροφορίες σε οικονομικά χαρτοφυλάκια στοχεύουν μεταξύ άλλων χώρες όπως η Αυστρία, η Τσεχία και η Σουηδία. Τέλος ένα χαρτοφυλάκιο που θα μπορούσε να κατευθυνθεί σε χώρα του Νότου είναι και αυτό της Στέγασης.

ΚομισιόνΚυριάκος ΜητσοτάκηςΠαύλος ΜαρινάκηςΑπόστολος Τζιτζικώσταςειδήσεις τώρα