Πολιτική|02.08.2024 07:11

Ποιο χαρτοφυλάκιο μπορεί να πάρει η Ελλάδα και γιατί το Μαξίμου επέλεξε Τζιτζικώστα

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Στις Βρυξέλλες και στο «παζάρι» για τα χαρτοφυλάκια στρέφονται τα βλέμματα και οι τελικές ανακοινώσεις αναμένονται στο τέλος του μήνα. Χθες ανακοινώθηκε πως προτείνεται ο Απόστολος Τζιτζικώστας για Επίτροπος στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την κυβέρνηση να επιδιώκει ένα ισχυρό  χαρτοφυλάκιο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης  σημείωσε πως «είναι αποκλειστικό προνόμιο της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η κατανομή των χαρτοφυλακίων αλλά πιστεύω ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να διεκδικήσει ένα χαρτοφυλάκιο το οποίο θα αντανακλά και τη σημαντική πρόοδο που έχει πετύχει τα τελευταία χρόνια, αλλά και τον ιδιαίτερο, θα έλεγα, γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό ρόλο που η χώρα μας έχει στα ευρύτερα Βαλκάνια, στη νοτιοανατολική Ευρώπη». Τα σενάρια για το χαρτοφυλάκιο που θα μπορούσε να πάρει η ελληνική πλευρά έχουν πάρει φωτιά, ωστόσο πολλά θα εξαρτηθούν και από το πως θα γίνει το μοίρασμα στα άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Δεν πέρασε απαρατήρητη και η αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη πως « η επιλογή του κ. Τζιτζικώστα είναι μια επιλογή με πολιτικά χαρακτηριστικά, η οποία αναδεικνύει τη σημασία της Μακεδονίας και της Βόρειας Ελλάδας για την Ευρώπη, ως μια περιοχή με στρατηγική θέση, διασυνδεσιμότητα και γεωπολιτική σημασία τόσο για τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όσο και ως βορειοανατολικό άκρο της Μεσογείου». Μάλιστα κατά τη διάρκεια του briefing  εστίασε  στον πολύ σημαντικό ρόλο που έχει ευρύτερα η Βόρεια Ελλάδα και στην επόμενη πενταετία, λέγοντας πως «είναι  ένας κόμβος από τον οποίο περνά η συντριπτική πλειοψηφία των μεγάλων έργων»

Πληροφορίες αναφέρουν πως η ελληνική προσοχή είναι σε μεγάλο βαθμό στραμμένη στο χαρτοφυλάκιο των Μεταφορών, το οποίο περιλαμβάνει και την Ναυτιλία (φαίνεται πως είναι  ένα χαρτοφυλάκιο που θα μπορούσε να πάρει η χώρα). Ένα άλλο χαρτοφυλάκιο που θα ενδιέφερε την Αθήνα είναι αυτό της Διεύρυνσης (καθώς έχει σχέση και με τα γειτονικά κράτη).

Δεδομένο βέβαια είναι πως ένα χαρτοφυλάκιο που επιθυμεί εντόνως η ελληνική πλευρά είναι αυτό της Άμυνας και υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός μαζί με τον πολωνό ομόλογό του έχουν καταθέσει την πρόταση για την ενιαία ευρωπαΐκή αμυντική πολιτική. Βέβαια πρόκειται για ένα  χαρτοφυλάκιο καθώς έχει πολλούς διεκδικητές, ενώ να σημειωθεί πως μεταξύ άλλων το καλοβλέπει και η Πολωνία

Στο μεταξύ έντονο ευρωπαϊκό ενδιαφέρον υπάρχει για οικονομικά χαρτοφυλάκια τα οποία διεκδικούν ισχυροί παίκτες, όπως για παράδειγμα της Ανταγωνιστικότητας η της Ενέργειας (στο οποίο μεταξύ άλλων στρέφει το βλέμμα και η Ισπανία).  Σύμφωνα με πληροφορίες σε οικονομικά χαρτοφυλάκια στοχεύουν μεταξύ άλλων χώρες όπως η Αυστρία, η Τσεχία και η Σουηδία.

Τέλος με ενδιαφέρον αναμένεται και το που θα κατευθυνθούν  τα δύο νέα χαρτοφυλάκια που είναι της Στέγασης αλλά και της Μεσογειακής περιφέρειας. Ένα από τα δύο χαρτοφυλάκια θα κατευθυνθεί σε χώρα του Νότου,  ωστόσο δεν είναι ακόμα σαφές τι ακριβώς θα περιλαμβάνουν αυτά.

Τι οδήγησε στην επιλογή Τζιτζικώστα

Στο Μέγαρο Μαξίμου είχαν καταλήξει εδώ και κάποιες εβδομάδες πως νέος Επίτροπος θα είναι ο Απόστολος Τζιτζικώστας για τρεις κυρίως λόγους:

  • Πρώτον επισημαίνεται από την κυβερνητική πλευρά πως ο Απόστολος Τζιτζικώστας, είναι ένα πρόσωπο με εμπειρία σε θεσμικούς ρόλους τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη, όπου το 2020 εξελέγη Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών.
  • Δεύτερον η επιλογή του κ. Τζιτζικώστα αναδεικνύει , όπως επεσήμανε ο Παύλος Μαρινάκης, τη σημασία της Βόρειας Ελλάδας για την Ευρώπη, ως μια περιοχή με στρατηγική θέση, διασυνδεσιμότητα και γεωπολιτική σημασία τόσο για τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όσο και ως βορειοανατολικό άκρο της Μεσογείου.
  • Τρίτον ο Απόστολος Τζιτζικώστας είναι ένα πρόσωπο με πολυετή διαδρομή στη Νέα Δημοκρατία καθώς είχε εκλεγεί για πρώτη φορά βουλευτής το 2007 ενώ το 2015 είχε θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος. Παράλληλα από την κυβερνητική πλευρά υπενθυμίζουν πως πρόκειται για ένα πρόσωπο που μπορεί να απευθυνθεί σε ένα ευρύτερο ακροατήριο και υπενθυμίζουν άλλωστε πως στις τελευταίες περιφερειακές εκλογές είχε εκλεγεί περιφερειάρχης με ποσοστό 60%.

Συνάντηση Μητσοτάκη - Τζιτζικώστα

Χθες το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα στο Μέγαρο Μαξίμου.  Ειδικότερα απευθυνόμενος στον κ. Τζιτζικώστα ο πρωθυπουργός τόνισε «είσαι ένα πρόσωπο που έχεις διαδραματίσει μια σπουδαία πορεία στη Τοπική Αυτοδιοίκηση, εκλεγμένος Περιφερειάρχης για μία δεκαετία και με πολύ υψηλά ποσοστά, κάτι το οποίο δείχνει μια ευρύτερη πολιτική αποδοχή, στη δεύτερη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας. Αλλά ταυτόχρονα είσαι και ένας άνθρωπος που γνωρίζει καλά τους ευρωπαϊκούς θεσμούς καθώς έχεις διατελέσει Πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών». Μάλιστα σημείωσε πως «ακριβώς η σύνδεση μεταξύ της δυνατότητας να ενώνει κανείς τις τοπικές και περιφερειακές προτεραιότητες με τις μεγάλες ευρωπαϊκές επιταγές σε καθιστούν ένα πρόσωπο το οποίο έχει όλα τα εχέγγυα να φέρει εις πέρας αυτή την πολύ δύσκολη και εθνικά απαιτητική αποστολή του να είσαι ο επόμενος Έλληνας Επίτροπος στις Βρυξέλλες»

Από την πλευρά του ο κ.Τζιτζικώστας μίλησε  για «μοναδική τιμή και ευθύνη» και επεσήμανε «με την εμπειρία μου στους ευρωπαϊκούς θεσμούς γνωρίζω καλά ποιες είναι οι προκλήσεις σήμερα που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση και είμαι αποφασισμένος να εργαστώ σκληρά προκειμένου να δημιουργήσουμε μια Ευρώπη που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των συμπολιτών μας». Παράλληλα- στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό - σημείωσε πως «η απόφασή σας αυτή συνιστά και μια αναγνώριση του ρόλου και της δυναμικής της βόρειας Ελλάδας και της Μακεδονίας, στην οποία άλλωστε τα τελευταία χρόνια έχετε επενδύσει προσωπικά με πολλά και σημαντικά έργα».

Μέγαρο ΜαξίμουΕυρωπαϊκή ΈνωσηειδήσειςΚυριάκος Μητσοτάκηςειδήσεις τώραΑπόστολος Τζιτζικώστας