Υποκλοπές: Κόντρα Κωνσταντοπούλου - Μπούρα γιατί δεν θα συζητηθεί η ουσία - «Ήρθατε για ξέπλυμα»
Αλέξανδρος ΔιαμάντηςΜε ένταση και σφοδρές κόντρες ξεκίνησε η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, μετά την κατάθεση των αιτημάτων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ώστε να κληθούν η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη και του αντιεισαγγελέα Αχιλλέα Ζήση, καθώς επίσης και να διαβιβαστεί το σχετικό πόρισμα.
Όλα ξεκίνησαν, όταν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Α. Μπούρας ανακοίνωσε ότι θα συζητηθεί μόνο η πρόταση της αντιπολίτευσης κι όχι η ουσία της υπόθεσης, με την επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας να αντιδρά.
Ο έντονος διάλογος
«Είναι ξεκάθαρο ότι δρομολογείται από την κυβέρνηση απόπειρα βίαιου και γρήγορου κλεισίματος της επιτροπής. Θέλουμε άπλετο χρόνιο να τοποθετηθούμε», είπε η κυρία Κωνσταντοπούλου, με τον πρόεδρο της Επιτροπής να αντιδρά λέγοντας ότι αυτή θα είναι η διαδικασία. «Ήρθατε να κάνετε ξέπλυμα», απάντησε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας ενώ ο κ. Μπούρας ξεκαθάρισε ότι θα δοθεί επιπλέον χρόνος αλλά σήμερα συζητάμε τα αιτήματα σας και όχι την ουσία της υπόθεσης.
«Τον Κανονισμό και τους όρους λειτουργίας της επιτροπής τους ξέρω πολύ καλά. Σας παρακαλώ», φώναξε ο κ. Μπούρας, ο οποίος καλούσε τον εισηγητή της ΝΔ, Θάνο Πλεύρη να πάρει τον λόγο.
Από την πλευρά της η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου έκανε λόγο για μια προσπάθεια της κυβέρνησης να οχυρωθεί σε ανυπόστατες νομικίστικες θέσεις προκειμένου να αυτοπροστατευτεί. «Κύριε Πλεύρη πάλι ήρθατε ως κατηγορούμενος και συνήγορος όλων όσοι εμπλέκονται στην κατάχρηση εξουσίας», σημείωσε και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης προσωπικά δια του ανιψιού του κ. Δημητριάδη χρησιμοποίησε την ΕΥΠ και για να παρακολουθούνται στόχοι, μεταξύ των οποίων πολιτικοί αντίπαλοι. «Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί μεθόδους παρακράτους», κατέληξε.
Πλεύρης: Αντισυνταγματικό το αίτημα
«Ελάτε κ. Πλεύρη στην ειδικότητα σας όπως στην επιτροπή για τα Τέμπη να μας πείτε πως θα κλείσετε το θέμα άρον άρον», συνέχισε η Ζωή Κωνσταντοπούλου και τελικά ξεκίνησε η διαδικασία.
Ο βουλευτής της ΝΔ μιλώντας έκανε λόγο για προσπάθεια εντυπωσιασμού από μεριάς της αντιπολίτευσης. «Αντιλαμβάνομαι την προσπάθεια εντυπωσιασμού που γίνεται. Ίσως, είναι η πρώτη φορά στα χρονικά της Επιτροπής που υποβάλλεται ένα αίτημα προδήλως αντισυνταγματικό. Εάν το αίτημα είχε τεθεί από πρωτοετή φοιτητή της νομικής, δεν θα του επιτρεπόταν να συνεχίσει τις σπουδές του. Σύμφωνα με άρθρο 26 του Συντάγματος, υπάρχει διάκριση των εξουσιών. Εμείς ασκούμε νομοθετικό έργο και οι δικαστές το δικαστικό έργο. Η κλήση Εισαγγελέως που χειρίστηκε υπόθεση για να δώσει εξηγήσεις για πόρισμα και διάταξη αντίκειται στο Σύνταγμα και στον Κανονισμό της Βουλής, ο οποίος επιτρέπει τέτοια κλήση μόνο για θέματα λειτουργίας της δικαιοσύνης», τόνισε.
Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε «προκλητικό να μιλάτε για Κράτος Δικαίου και δεν αντιλαμβάνεστε ότι ζητάτε η Βουλή να είναι πάνω από τη Δικαιοσύνη. Δεν υπάρχει καμία αρμοδιότητα της Επιτροπής μας να ζητήσει πόρισμα. Έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για τέσσερα άτομα σε βαθμό πλημμελήματος λόγω του Ποινικού Κώδικα που ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ. Ειλικρινά λυπούμαι για όσους έχουν υπογράψει το αίτημα και ιδιαίτερα όσους διακονούν την δικαιοσύνη. Δεν θεωρώ τυχαίο ότι ο μοναδικός δικαστής που είναι στην επιτροπή (από τη Νίκη) σήμερα έχει αντικατασταθεί, αναρωτιέμαι τι θα έλεγε».
Αντίδραση της Τζάκρη και του Δουδώνη
Απαντώντας η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη είπε ότι ήδη θα έπρεπε να είχαν κληθεί οι εισαγγελικοί λειτουργοί και να ζητηθεί το πόρισμα. «Είναι προφανές ότι η ενημέρωση για το περιεχόμενο του πορίσματος και της σχετικής διάταξης της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου εμπίπτει στο πεδίο εξέτασης της Επιτροπής μας, ως προς τη λειτουργία της επιτροπής και τη διαφάνεια στην πολιτική ζωή της χώρας. Θυμίζω ότι το 2017 η εισαγγελέας εφετών κ. Τσατάνη εκλήθη να έρθει στην Επιτροπή για την περίπτωση του κ. Βγενόπουλου και η άρνησή της είχε προκαλέσει διακομματική οργή», προσέθεσε.
«Η Επιτροπή έχει σήμερα έναν πάρα πολύ σοβαρό θεσμικό ρόλο και η προσπάθεια του κ. Πλεύρη να υποβαθμίσει το ζήτημα πρέπει να του επιστραφεί. Αφορά στον πυρήνα του κύρους της δικαστικής εξουσίας που υφίσταται ένα κτύπημα. Η πράξη αρχειοθέτησης δεν είναι αμετάκλητη. Μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανασυρθεί ο φάκελος. Το κύρος της Δικαιοσύνης έχει πληγεί σοβαρά και όχι μόνο από την πράξη της αρχειοθέτησης. Όταν έφτασε σε μια ωριμότητα η έρευνα των δύο πρώτων εισαγγελέων, τους αφαιρέθηκε ο φάκελος και πήγε στον κ. Ζήση», σημείωσε ο Παναγιώτης Δουδωνής.
- Σοκαριστικά βίντεο πριν και μετά τη συντριβή του αεροσκάφους στο Καζακστάν: Οι προσπάθειες απεγκλωβισμού από την καμπίνα – 38 οι νεκροί
- Σαλαμίνα: Πέθανε μετά από χρήση ναρκωτικών και τον πέταξαν σε δάσος – Τρεις συλλήψεις
- Ξέσπασαν όλοι σε χειροκροτήματα: Στα επείγοντα Χανίων έσωσαν μαχαιρωμένο νεαρό από βέβαιο θάνατο
- Η NASA εύχεται «χρόνια πολλά» με ένα μοναδικό χριστουγεννιάτικο δέντρο