Υποκλοπές: Να κληθούν Αδειλίνη και Ζήσης ζητεί η Τζάκρη - Το 2017 η Εισαγγελέας Εφετών εκλήθη
Αλέξανδρος ΔιαμάντηςΤην άμεση κλήση των δύο εισαγγελικών λειτουργών και τη διαβίβαση του πορίσματος ζήτησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.
«Λαμβάνοντας υπόψη ότι υπάρχει η απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/5 των μελών της Επιτροπής για την κλήση σε ακρόαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κ. Αδειλίνη και του Αντιεισαγγελέα κ. Ζήση θα πρέπει κ. Πρόεδρε να καλέσετε άμεσα αυτούς τους δύο εισαγγελικούς λειτουργούς και να διαβιβάσετε στην Επιτροπή μας την σχετική δικογραφία. Κάθε άλλος ισχυρισμός ότι η Επιτροπή μας δεν έχει αρμοδιότητα να καλέσει τους δύο εισαγγελικούς λειτουργούς είναι αβάσιμος», είπε η κυρία Τζάκρη και εξήγησε ότι σύμφωνα με το άρθρο 43 Α του Κανονισμού της Βουλής η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας μπορεί να ασχοληθεί:
- Πρώτον με ζητήματα που αφορούν την δραστηριότητα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ενώ
- Δεύτερον αντικείμενό της αποτελεί «η έρευνα και η αξιολόγηση κάθε στοιχείου χρήσιμου για την μελέτη και επεξεργασία προτάσεων που συμβάλουν στην διαφάνεια της πολιτικής και γενικότερα της δημόσιας ζωής της χώρας».
«Είχε κληθεί το 2017 και η Εισαγγελέας Εφετών»
«Είναι προφανές ότι η ενημέρωση για το περιεχόμενο του Πορίσματος του Αντιεισαγγελέα κ. Ζήση και της σχετικής εισαγγελικής διάταξης της κ. Αδειλίνη επειδή αναφέρονται στο μείζον θέμα των υποκλοπών των τηλεφωνικών επικοινωνιών ανωτάτων θεσμικών παραγόντων της χώρας, μεταξύ των οποίων και ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, εμπίπτει στο πεδίο εξέτασης της Επιτροπής μας ως θέμα που αφορά την διαφάνεια και την λειτουργία της πολιτικής και εν γένει της δημόσιας ζωής της χώρας», τόνισε και θύμισε ότι το 2017 η Εισαγγελέας Εφετών η κ. Τσατάνη εκλήθη με ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, που ψήφισε και το κόμμα της ΝΔ και η άρνηση της κυρίας Εισαγγελέως τότε να μεταβεί στην Βουλή είχε προκαλέσει διακομματική οργή.
Σύμφωνα με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, οι ακροάσεις αυτές στοχεύουν:
- Στη διασφάλιση της διαφάνειας στη λειτουργία της δικαστικής εξουσίας.
- Στην ενίσχυση της λογοδοσίας των δικαστικών λειτουργών.
- Στην προαγωγή της εμπιστοσύνης των πολιτών στο δικαστικό σύστημα.
- Στη διερεύνηση καταγγελιών ή υποθέσεων που εγείρουν ζητήματα διαφάνειας και δεοντολογίας.
«Η κλήση σε ακρόαση των ανωτέρω Εισαγγελικών λειτουργών, δεν προσκρούει στην αρχή της διάκρισης των εξουσιών, αφού, αφενός μεν αφορά στη διαφάνεια της δικαστικής λειτουργίας και την κατά τα ανωτέρω γενική αρμοδιότητα της Βουλής να επιβλέπει όλους τους θεσμούς του κράτους, αλλά κι αφετέρου, δεν κατατείνει στην ανατροπή ή αλλοίωση της δικαστικής κρίσης ή της παρέμβασης σε αυτήν, δεδομένου ότι ούτε εκκρεμής δικαστική διαδικασία υφίσταται, αλλά ούτε και τελεσίδικη δικαστική απόφαση ή βούλευμα δικαστικού συμβουλίου, υπάρχει», υπογράμμισε με νόημα.
- Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
- Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
- Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
- Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό